Home » PRIJAVA KRŠENJA PRAVA
PRAVA UČENIKA

PRIJAVA KRŠENJA PRAVA

Prijavu je moguće podneti:

  • Direktoru škole;
  • Prosvetnoj inspekciji;
  • Ministarstvu prosvete.

Prijava direktoru škole

Rok za podnošenje prijave je 15 dana od dana kada se slučaj dogodio.

Direktor je dužan da prijavu razmotri i da po njoj reaguje u roku do 15 dana od datuma prijema.

Prijava prosvetnoj inspekciji

Podnosi se ako direktor ne postupi po prethodnoj prijavi, ili ako niste zadovoljni njegovom odlukom.

Prijavu inspekciji možete da podneste i nezavisno do toga da li ste slučaj prijavili direktoru.

Prijava Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Ako ništa od prethodno navedenog ne uspe, pod određenim uslovima, možete zahtevom za zaštitu prava učenika da pokretene poseban postupak pred Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Rok za podnošenje ovog zahteva je osam dana od dana kada ste saznali da su povređena vaša i prava vašeg deteta.

To je, dakle, osam dana od dana kada direktor saopšti šta je preduzeo povodom vaše prijave.

Ukoliko Ministarstvo oceni da je vaš zahtev osnovan, dužan je da u roku od osam dana od dana prijema zahteva upozori školu i odredi joj primeren rok za otklanjanje povrede zakona. Ako škola ne postupi po upozorenju, odluku o vašem zahtevu doneće Ministarstvo.

RANAC portal

RANAC portal

26 Komentara

Click here to post a comment

  • Interesujeme kako je moguce da pola razreda ima jedinice iz matematike kod nastavnice u o.s “pavle savic”a deca idu na privatne casove radi se o sestom razredu

  • Imam informaciju da 9.11.2017. u O.S.Zarko Zrenjanin Veliko Laole opstina Petrovac.Mesna zajednica povodom otvaranja seoskog puta organizuje proslavu sa dosta zvanica u prostorijama skolske kuhinje u skoli.Kao roditelj pitam da li je to normalno da se odrzava tamo gde nasi malisani obeduju i da li je za ovo nadlezna neka inspekcija da spreci da do ovoga ne dodje?

  • Postovani,da li je normalno da dete na casu fixickog vaspitanja zadobije tezak prelom ruke obe kosti podlaktice koji se zavrsio operacijom I da Nastavnik fizickom ne oseca odgovornost za svoju bahatost I zanemarivanje dece?U pitanju je Skola Sava Zebeljan u Crepaji.Sta nam je ciniti?

  • Poštovani, da li je u redu da direktor osnovne škole detetu koje je u alkoholisanom stanju došlo na proslavu male mature ne ukaže pomoć, nego ga prvo otera kući, pa tek onda zove roditelje? Svog sina sam tražila punih sat vremena kako leži u parku.

    • Poštovana, potez direktora svakako nije u redu. Trebalo je da prvo ukaže pomoć detetu, a istovremeno i da obavesti roditelje. A pitanje za roditelje, dakle za Vas je, kako je moguće da dete na proslavu male mature uopšte dođe u alkoholisanom stanju?

  • Poštovani, da li je moguće da dete zadobije više poderotina od udarca drugog deteta na času fizičkog, i da niko ne bude odgovoran iz razloga što nije uplaćivano dobrovoljno osiguranje? Škola “Stevan Čolović”, Arilje.

  • Da li je moguce da nastavnik na kontrolnom iz srpskog da pitanje iz oblasti koje jos uvek nije predavao? Sta raditi sa nastavnicima koji odmah napadaju i deru se ukoliko roditelj nesto pita? Taj isti nastavnik vise nije drzao nastavu nego sto jeste. Deca stalno gube casove. U mom slucaju dete je jako dobar djak koje je doslo iz druge skole.

  • Kome se obratiti kada su nekoj deci nepravedno poklonjene ocene a deci koja se trude zakljucene i manje nego sto imaju po proseku? Kako neka deca zbog “uticajnih” roditelja imaju prosek 5.00 i pored jedinica i dvojki koje dobijaju cele godine a deci koja rade cele godine i imaju izmedju 4 i 5 fali jedna ocena za odlican uspeh? Os “Branko Radicevic” Batajnica. Direktorka je,izmedju ostalog cesto zavrsavala u stampi zbog afera i sve se zataskavalo zato sto se roditelji “plase” da im se nastavnici ne “ostrve” na decu sto inace i jeste slucaj. Nasilja na sve strane,a svi cute. A o protekcijama i podmicivanju da ne govorim!

  • U sestom razredu o.s.nastavnik fizickog vapitanja tera decu da igraju narodno kolo i pleasu valcert zatim ih ocenjuje is tih igara. Da li je to po programu?

  • Postovani
    Dete mi je prekljuce povredjeno od strane drugog deteta, tacnije tri decaka gurnula su je i udarila je glavom o vrata, metalni jezicak, i rasekla arkadu. Povreda nije bezazlena, bila je u bolnici. Sta mi savetujete da uradim?

    • Poštovana, najbolje bi bilo da o svemu obavestite učitelja/razrednog starešinu, pa i direktora i psihologa škole. Škola bi, u svakom slučaju, trebalo da ima tim protiv vršnjačkog nasilja. Nadamo se da ćete tako najbrže uspeti da rešite problem.

  • Postovani da li je dobro i zdravo za decu uzrasta 10 godina budu uskraceni odmora u skoli? Imaju kaznu zbog jednog zlocestog decaka, a ostala deca ispastaju zbog jednog…. Mislim da to nije dobro.
    Unapred hvala.

  • Da li je moguce da se zavrsi skolska godina a ucitelj nije ocenio cetvrti pismeni zadatak iz matematike? Deca nisu dobila informaciju koju su ocenu dobili i nisu radili ispravak. Kome se mogu zaliti na rad ucitelja?

  • Poštovani, saznala sam da je tokom procedure izbora za Đaka generacije, gde je konkurisalo i moje dete, došlo do određenih nepravilnosti i oduzimanja bodova mom detetu da bi se isforsiralo jedno drugo dete, tj. Pravilnik o nagrađivanju škole nije ispoštovan. izbor je bio 5. juna 2019. a prigovor sam uložila 11. juna Timu za nagrađivanje, tražeći da mi se kao roditelju čije je dete priložilo dokumentaciju za izbor Đaka generacije, dostavi pismenim putem na kućnu adresu, detaljan zapisnik o načinu na koji je izvšeno bodovanje i o konačnoj odluci koju je, na bazi rang liste koju je formirao Tim, donelo Nastavničko veće o Đaku generacije na svojoj sednici istog dana kasnije, 5. juna. Dva dana nakon toga zvata sam na razgovor u školu, a bojeći se da taj razgovor ne bude tretiran kao zvanični odgovor, nisam otišla, jer čekam pisani odgovor. Po informacijama koje imam, škola ima 15 dana da mi odgovori – molim Vas ispravite me ako grešim. U međuvremenu, razredni starešina je obavestio moje dete “da će biti ponovo održan izbor za Đaka generacije i da će on dati sve od sebe da taj izbor bude što pravedniji”. Naravno, preneražena sam izjavom i eto dokaza o nepravdi. Moje pitanje je: šta uraditi ako škola ne odgovori do 26. juna?

    • Poštovana Jelena, ovde ima elemenata zbog kojih biste se mogli obratiti i prosvetnoj inspekciji i prosvetnom savetniku na opštnini/gradu u kojem živite.

  • Zanima me sta da uradim, jedan osmak je pretio mom sinu samaranjem koji je sesti razred, ja sam ga srela i rekla mu da on nema pravo nikome da preti, posle 3 sata policija mi je dosla na vrata jer je izlagao da sam ja njemu pretila sto je apsurd. Inace, direktor me je prijavio policiji. Jednom ga je isto uhvatio za vrat, dete je prijavilo razrednom ali niko nista nije preduzeo. Sta da uradim? Hvala

  • Postovani, imamo problem sa nastavničkog geografije u 6.razredu koji ne predaje a trazi za ocenu celu oblast, sa raznim trik pitanjima. Naravno svima je podelio lose ocene. Preko toga zahteva rad raznih panoa, prezentacija i projekata ali za svakom ucenika posebno, a ne u grupi. Od početka skolske godine svaki učenik je uradio već 4. Roditelji su prigovoriti razrednom o finansijskom opterećenje jer sve to košta. Pored toga djaci su izvredjani da su budale i za oranje, i to su prijavili razrednom. Već su svi istraumirani. Kome se dalje obratiti?

  • Da li je moguce da uciteljica bude u svakodnevnom alkoholisanom stanju i da preti deci da ce im udariti samar u pitanju je prvi razred

  • Dobro vece. Obratila sam se uciteljici, vezano za kontrolni zadatak iz matematike. Nije mi bilo jasno njeno ocenjivanje istog. Doticna me je docekala “na noz” i zakazala mi saradnju uz prisustvo direktora I pedagoga! Saradnja je bila jako neprijatna,jer je doticna bila drska, pritom je na pola sastanke demonstrativno ustala I otisla! Od tada dete vredja,ponizava I mene proziva.Direktor je obavesten, ne preduzima nista!

https://www.facebook.com/ranacportal/