Home » PROSVETNA INSPEKCIJA
PRAVA UČENIKA

PROSVETNA INSPEKCIJA

prosvetna inspekcija

Prosvetna inspekcija nadzire rad škola i proverava da li je u njima sve u skladu sa propisima iz oblasti obrazovanja ili vaspitanja.

Inspekcijski nadzor može biti:

  • redovan (najmanje jednom godišnje),
  • vanredni (po prijavi) i
  • kontrolni.

Prosvetni inspektor KONTROLIŠE:

  • Da li škola ispunjava uslove za rad, odnosno da li ima propisani prostor, opremu i nastavna sredstva, kao i nastavnike, vaspitače i stručne saradnike zaposlene na neodređeno vreme;
  • Upis u škole – koji može i da poništi ukoliko je sproveden mimo zakona;
  • Zaštitu prava deteta i učenika, roditelja, odnosno staratelja i zaposlenih;
  • Poštovanje prava i obaveza zaposlenih, učenika i njihovih roditelja, odnosno staratelja;
  • Zaštitu dece i zaposlenih od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja, stranačkog organizovanja i delovanja u školi;
  • Ispunjenost uslova za završni ispit – maturu;
  • Izdavanje diploma na kraju školovanja.

Prosvetni inspektor NE KONTROLIŠE:

  • Kvalitet nastave isptivanja i ocenjivanja – to je posao prosvetnog savetnika.

PRIJAVE PROSVETNOJ INSPEKCIJI

  • Prijave se podnose opštinskoj ili gradskoj inspekciji na teritoriji opštine ili grada.
  • Najbolji način je prijavu poslati poštom ili je doneti lično u prosvetnu inspekciju.

Prosvetna inspekcija Beograda nalazi se na adresi Kraljice Marije 1/XVIII; Tel: 7157-084 i 7157-832

E-mail: obrazovanje@beograd.gov.rs

SADRŽAJ PRIJAVE:

  • O kojoj je školi reč;
  • U čemu je problem, opišite šta se dogodilo, što jednostavnije i preciznije;
  • Priložite dokaze, ako ih imate;
  • Navedite sve podatke za koje mislite da mogu da budu značajni;
  • Ostavite podatke na osnovu kojih će inspekcija moći da vas kontaktira

(za anonimne prijave i prijave telefonom, odnosno mejlom, inspekcija sama procenjuje da li će da reaguje. Ukoliko se prijava odnosi na slučaj nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja praksa inspekcije je da proveri svaku informaciju).

Prosvetna inspekcija ima rok od dva meseca od dana podnošenja prijave da ispita navode iz nje i donese odgovarajuće zaključke i odluku.

Tokom postupka, škola je dužna da inspektoru omogući nesmetan rad i da mu pruži sve vrste pomoći koju on zatraži.

Prosvetni inspektor mora da vas, kao podnosioce prijave, pisanim putem obavesti šta je utvrdio, pod uslovom da ste ostavili vaš kontakt. Nema obavezu da vam dostavi  zapisnik o kontroli, niti rešenje, ukoliko je došlo do njega.

PRITUŽBE NA RAD INSPEKTORA

Ako niste zadovoljni ponašanjem opštinskog ili gradskog inspektora, možete da podnesete pritužbu republičkoj prosvetnoj inspekciji. Pritužbu na ponašanje republičkog inspektora podnosite ministru prosvete.

Pritužba se podnosi u pisаnoj formi. U njoj navedite:

Šta se, gde i kada desilo;

Ime i prezime inspektora

Osnovne podatke o sebi (ime, prezime, kontakt adresa i/ili telefon).

Republička inspekcija, odnosno ministar, moraju da odgovore u roku od 15 dana, ali samo ako ste u pritužbi napisali da zahtevate ili očekujete odgovor (neophodno navesti).

RANAC portal

RANAC portal

40 Komentara

Click here to post a comment

  • Dobar dan.Ja sam majka deteta koj pohada 8 razred u Skoli Bezdan opstina Sombor,imam problem 8 godina ce kako radim u inostranstvu kao negovateljica 28 dana sam u Austriji pa 28 dana kuci dok nisam kuci dete je sa ocem mi nismo razvedeni zivimo u zajednickom domacinstvu i i pored nje imamo jos dve cerke koje su punoletne i kada nisam kuci isto brinu o njoj.Sada je u skoli problem da ona ostaje kuci sa njima i da ja nisam stalno sa njom ,zahtavaju od mene da ispunim neki papir koji ni ne postoji koji ce tek da mi razredna otstampa gdese je izjasnjavam kome ostavljam dete dok nisam kuci.Pored zivoga muza koji i inacr brine o njoj.Ako to ne uradim prete nam sa Socijalnom ustanovom! Molim vas objasnite mi sta se to ovde desava kakav je to novi zakon i dali on u opste postoji i dali je to stvarno tako jako sam nervozna ja idem da radim toje moje radno mesto gdr sam i prijavljana legalno.Pomozite hvala vam unapred!

  • Poštovani,
    Mene kao roditelja interesuje, da li u osnovnoj školi razredni starešina može biti nastavnik koji ne predaje deci iz tog razreda?
    Hvala

  • Zanima me da li deca imaju pravo osam godina da pohadjaju isti razred…iako je u toj skoli pravilo da se deca u petom razreda ponovo mesaju,pa ko u koji razred upadne?

  • Poštovani,
    Kako sprečiti nastavnicu hemije u OŠ Milan Rakić na Novom Beogradu da jedno predaje, a drugo traži od đaka? Kako je sprečiti da kinji decu da oni ne uče i ne znaju nešto što ona nikada nije ni predavala, a kamo li objasnila? Kome se obratiti što ne drži ni dodatnu, ni dopunsku nastavu i što prinudi roditelje da plaćaju privatne profesore?Takođe se cele školske godine nije pojavila ni na jednim jedinim otvorenim vratima. Dopisivala je samoinicijativno ocene, bez pismene ili usmene provere. Da li je to nečija briga u ovoj državi? Kome se obratiti što se ta deca ne spremaju nikako za kombinovani test koji ih čeka uskoro i što im ne pruža ni osnovno znanje, ali im namerno spušta ocene i kvari prosek?

    • Poštovana,
      Najbolje bi bilo da prvo o svemu tome obavetite direktora škole i prijavite slučaj. Direktor je dužan da prijavu razmotri i da po njoj reaguje u roku do 15 dana od datuma prijema. Ukoliko direktor ne preduzme ništa, imate pravo da se obratite prosvetnom savetniku u čijoj je nadležnosti kontrola kvaliteta nastave, odnosno koliko nastavnici poznaju materiju koju predaju i kako ispituju i ocenjuju. Najbolje je da se prosvetnom savetniku obratite pisanim putem, a kako to da uradite, kao i o tome šta sve prosvetni savetnik može da uradi, možete da pročitate na http://mojranac.rs/prosvetni-savetnik-2/

  • Dobar dan, majka sam dvoje skolaraca. Zanima me koliko moze odsustvotai uciteljica treceg razreda a da nije otvorila bolovanje i deca ispastaju.
    Da ne govorim da u drugom razredu nije bila pola skolske godine ,deca nisu vodjena na eskurziju zato sto ona ne moze. Kako resiti problem?????

    • Poštovana Suzana,
      Najbolje bi bilo da prvo o svemu tome obavestite direktora škole i prijavite slučaj. Direktor je dužan da prijavu razmotri i da po njoj reaguje u roku do 15 dana od datuma prijema. Ukoliko direktor ne preduzme ništa, imate pravo da se obratite prosvetnoj inspekciji u čijoj je nadležnosti kontrola obaveza zaposlenih i prava učenika. Prijavu inspekciji možete da podneste i nezavisno do toga da li ste slučaj prijavili direktoru. Najbolje je da se prosvetnom inspekciji obratite pisanim putem, mada možete i telefonom na 011/2401-911, lokal 260, ili na 011/2424-626. Više o prosvetnoj inspekciji pročitajte na http://mojranac.rs/prosvetna-inspekcija/

  • Postovani!
    Moje dete sad ide u 3. razred osnovne skole. Ima uciteljicu koja cesto vuce decu za ruku i nabija im glavu u sveske. Zatim cesto ume na jako ruzan nacin da im upucuje pogrdne reci koje ih degradiraju u smislu glup si debeo si hoces da ti kupimo nosu itd. O disciplini na casu da ne pricamo. Deca iskacu kroz prozor na sred casa gadjaju se temperama gumicama papirima sveskama. Decaci koji cesto stupaju u fizicki obracun. Kad dete zaboravi svesku knjigu ili olovku vredja dete i pravi dramu. Moje dete je dobilo jedinici iz kontrolnog i kad je pitao da li moze da popravi ona mu je rekla da ne moze. Direktorka ni jednom nije reagovala kao ni pedagog. Nasu decu prave ludima i salju nas kod psihologa. A o gradivu i ucenju da ne pricam. Dete mi stalno govori da mrzi skolu i da je skola glupa

  • Postovani,

    zamolila bih Vas za odgovor ukoliko mozete da ga pronadjete za mene.
    Da li moze nastava solfedja za 3.raz. nize muzicke skole da se organizuje kao dvocas u istom danu sa pauzom od 10 min. izmedju casova?

    Hvala, pozdrav!

  • Kome se obratiti ukoliko se zakon ne poštuje na Fakultetu?
    I da li prijave koje nisu anonimne, ostaju anonimne za ustanovu protiv koje se podnosi prijava?

  • Molim Vas da mi odgovorite da li je prijava SOS i prosvetnoj inspekciji krivicna prijava. Uputila sam i pismo direktoru gde zahtevam da urade nesto povodom vrsnjackog nasilja ( ja smatram da je to vrsnjacko nasilje). Oni su na roditeljskom sastanku gde su bila i deca prisutna vise puta tvrdili da sam ja podnela krivicnu prijavu protiv skole. Moram da napomenem da mi to inace nije bila namera.
    Unapred zahvalna na odgovoru. Svetlana

    • Poštovana Svetlana, prijava preko SOS telefona ili prosvetnoj inspekciji/savetniku ne bi trebalo da se tretira kao krivična prijava. Krivična prijava bi trebalo da se podnese tuzilaštvu, a u praksi se podnosi i policiji. Ovako, kada nasilje prijavite preko SOS telefona ili prosvetnoj inspekciji/savetniku, oni kojima ste prijavili bi trebalo da podnesu krivičnu prijavu, ako misle da ima krivičnog dela.

  • Postovani

    Dete pohadja osnovnu skolu Danilo Kis u naselju Stepa Stepanovic u Beogradu, 7. razred. Sa skolom bi bili vise nego zadovoljni da nije jednog problema. Verovali ili ne deca imaju problem sa tetkicama. Oni se ponasaju bahato prema deci na taj nacin sto kada ociste neki WC oni ga zakljucaju i desava se na kraju da u celoj skoli radi samo jedan. Moje dete je pre nekoliko dana istrcalo sa casa jer joj se povracalo a tetkica koja je na hodniku cistila nije joj dozvolila da udje u najblizi vec je morala da ide u drugi koji je dalji. Bilo je i slucajeva da tetkica fizicki sprecava dete da udje u WC, hvatanjem za ruku uz reci: “Gde ces jel vidis da sam cistila”, itd. Zelim da se ovo ispita pa me interesuje kome da se obratim? Hvala.

  • Postovani, u OS Milan Rakic na Novom Beogradu u 5. razredu moje dete trenutno ima 34 casova nedeljno ukljucujuci i dodatne casove za koje nastavnici tvrde da su obavezni i ako ne dolazi imace ocenu manje. Da li je to normalno? U dva dana nedeljno ucenici tog razreda imaju po 8 casova. O domacim zadacima i obavezama da i ne govorim. Sad jos i radne subote, pa opstinsko takmicenje NEDELJOM!!! Sta ostaje toj deci od zivota? Ima li nekog u ovog drzavi ko razmislja o pravilnom razvoju ove dece. Da ne spominjem rance tezine od 5-8kg koje moraju da nose. Sto je previse, previse je! Mi roditelji smo vise puta prigovarali skoli, ali bez ikakog efekta.

  • Da li deca u trećem razredu mogu za diktat da dobiju preko 35 rečenica? Ne čita se više puta, radi se celog časa tako da nema vremena za ispravke. Do kraja druge strane u svesci A3 formata retko je videti i jednu tačnu reč jer im je koncentracija uništena dužinom diktata. Razgovarala sam sa pedagogom škole ali to je razbesnelo nastavnicu jezika pa je pretila svim razredima kojima predaje. OŠ ,,Sonja Marinković” Zemun

    • Profesor proveo raspust u alkoholu i kladionici, vidjena kako pijr, puši, psuje i kocka naveliko sa sve mužem, katastrofa a sutra treba da predaje deci, dno dna….

  • Poštovani,
    Ovim putem želim da Vam se obratim i dobijem Vaše stručno mišljenje vazano za sledeću situaciju. Naime, učeniku 8. razreda, je 29.05.2019.godine, iz predmeta istorija, zaključena ocena za drugo polugodište, vrlo dobar 4 na srednju ocenu 4,80 (što je vidno u e-dnevniku). Učenik je u prvom polugodištu imao zaključenu ocenu vrlo dobar 4 (srednja ocena 4,00).
    Nakon toga, istog dana izvedena je zaključna ocena za 8.razred-vrlo dobar 4. Učenik je 30.05. i 31.05. imao još 2 časa iz ovog predmeta i ocena mu nije ni saopštena ni obrazložena. Za zaključnu ocenu saznajemo nakon sednice koja je održana 30.05. i to uvidom u elektronski dnevnik tek 31.05 jer je tada bila vidna.
    Kao dugogodišnji prosvetni radnik, smatram da je prekršen i Pravilnik o ocenjivanju i Zakon o osnovama obrazovanja i vaspitanja, ali bih želela da mi pojasnite preciznije, koji članovi su prekršeni. Direktoru škole se, povodom ove situacije nismo obraćali zbog višegodišnjeg nepoverenja.
    Unapred hvala!
    Roditelj.

  • Postovani, moje dete je ucenik 8.razreda osnovne skole. Kandidat je za ucenika generacije. Uredno i blagovremeno smo dostavili sve podatke i dokaze o rezultatima ucenika tokom skolovanja. Komisija je pregledala predloge za ucenika generacije i izbodovala. Na sajtu skole je bio objavljen pravilnik o izboru ucenika generacije. Bodovanje nije vrseno po tom pravilniku. Komisija za bodovanje je izbodovala ucenike po nekom drugom pravilniku koji je na sajtu skole objavljen tek nekoliko dana kasnije. Utvrdjeno je da moje dete ima najveci broj bodova. Nastavnicko vece je nakon toga odlucivalo i donelo odluku da je moje dete Ucenik generacije. Skola ima tradiciju da se dodela Vukovih diploma i priznanja ucenika generacije vrsi javno pred svim ucenicima i roditeljima na dan proslave male mature. Roditelji su pizvani od strane direktora davprisustvuju proglasenju najuspesnijih ucenika. Na dan proslave male mature otisli u skolu da dete primi Vukovu diplomu i priznanja Ucenika generacije. Direktor skole je pidelio Vukova priznanja ucenicima i priznanje Sportisti generacije. Kada je trebalo da se dodeli priznanje Ucenika generacije za koje je napominjem odlukom Nastavnickog veca izabrano moje dete, direktorka je javno saopstila da se svake godine na proslavi mature proglasava Ucenik generacije ali da ove godine to nece moci da se uradi bez ikakvog obrazlozenja razloga. Rekla je da ce se narednih dana izabrati ucenik genaracije i da se izbor vrsi izmedju mog deteta i deteta koje je bilo drugo po broju bodova. Moje dete je time povredjeno i javno ponizeno pred ucenicima, roditeljima i nastavnicima jer su svi znali da je odlukom Nastavnickog veca ona izabrana, i otislo uznemireno i u suzama na proslavu maturske veceri. Molim Vas da mi pomognete, da li je Direktor bio duzan da sprovede odluku NV i uruci priznanje Uceniku generacije? Da li smo moje dete ili ja kao roditelj trebalo da budemo obavesteni o tome da se nece dodeliti priznanje i da se ne igra emocijama deteta? koja su moja prava kao roditelja da zastitim svoje dete u ovom slucaju?

    • Postovani,
      Od pocetka skolske godine direktor OŠ “Bora Stankovic” u Beogradu teroriše učenike po školskom dvorištu za vreme odmora zato što naručuju hranu koju im dostave do škole (deca pri tome ne napuštaju školsko dvorište). U sklopu škole postoji pekara u kojoj učenici imaju katastrofalan izbor hrane i koju ne žele da jedu. To ide toliko daleko da po ceo dan iz svoje kancelarije nadzire decu da li će nekom da donesu hranu do ograde, i kada se to desi kreće urlanje pod dvorištu na decu i pretnje da će ih kažnjavati. Deca dodju kući prilično preplašena njenim načinom komunikacije. Ako razgovarate sa razrednim starešinama ni oni ne smeju ništa da kažu zato što kreće isti način komuniciranja i prema njima od strane direktora škole. Ja kao rodotelj sam pokušala direktoru škole da objasnim da moje dete ima pravo za vreme odmora da jede šta izabere, a ne šta direktor škole misli da bi trebalo da jede i da nema pravo da se dere na moje dete na sred školskog dvorišta na šta sam dobila odgovor da mogu slobodno da ih tužim.Interesuje me da li direktor bilo koje škole ima nadležnost da spreči decu da jedu za vreme odmora šta ona izaberu ili to mora da bude šta je direktor zamislio. Takodje me interesuje koji je način da uložim prigovor i gde, pošto u samoj školi to ne može da se uradi jer prosto ne možete razgovarati sa direktorom škole koji misi da je to kraj razgovora. U nadi da sva vrata nisu zatvorena i da na neki način mozete pomoći da rešim ovu situaciju neprijatnu kako za decu tako i za školu.
      Sedačan pozdrav,

      Zabrinut roditelj

  • Potovani,majka sam deteta koje je krenulo u sesti razred osnovne skole Kosta Abrasevic u Resniku (Beograd). Problem je sa nastavnicom muzickog koji traje od petog razreda. Decu omalovazava naziva ih primitivcima i govori im da su bruka ovog naroda. Tako se i konkretno obratila mom detetu rekavsi mu da je primitivan i da bruka Srbiju. Moram da predocim da se radi o jednom od najboljih ucenika u tom razredu i jednom izuzetno odgovornom i marljivom detetu, koje je nakon ovakvih njenih reci bilo vidno potreseno. On se obratio razredni tako sto je ispricao sta se dogodilo,ali dobio je odgobor citirsm:” ona je takva”. Pa me zanima kome mogu da se obratim da ” ona ne bude takva”,posto ocigledno u skoli mogu naici samo na zatvorena vrata. Smatram da je ovo jedan lep primer psihickog nasilja,posto ovakvim recima mozete ozbiljno poljuljati samopouzdanje deteta koje ima trinaest godina. Molila bih Vas da mi odgovorite, od cega krenuti? Hvala

    • Poštovana Biljana, najbolje je da probate prvo da razgovarate sa razrednim starešinom i nastavnicom muzičkog. Sledeća instanca je direktar škole, a tek potom na red dolazi prosvetna inspekija. Prijava se može podneti poštom ili je možete odneti lično u prosvetnu inspekciju za Grad Beograd, u Ulici kraljice Marije 1/XVIII; Tel: 7157-091 i 7157-832.

  • Zdravo moje dete ide tj posla je u prvi razred osnovne skole. Skola kao skola je dobra za sada. Problem je ucionica u kojoj borave, sve ucionice imaju normalne velike prozore samo je njihova ucionica bez prozora sa cetiri zida i dva mala prozora na plafony koja se zbog vremena cesto ne mogu otvarati. Kad pitam direktora da im se ucionica promeni, kazu da nemaju drugu. Kome da se obratim, niko me ne podrzava, a dete ima strah od ucionice. Hvala vam.

  • Poštovani, u O.Š. Pavle Savić u Mirijevu profesorka iz geografije “ispravi “ učeniku rad a u stvari 3 od 5 pojmova upiše pogrešno.
    Ko zna koliko je dece oštećeno u tom slučaju. Kao dokaz posedujem i taj kontrolni kod sebe.
    Kako dete da nauči ako mu ona prilikom ispravke pogrešno pokaže?
    Šta je najpametnije da se uradi po ovom pitanju?
    Moram da dodam da sebe predstavlja kao boga i veoma velikog poznavaoca predmeta koji predaje.

  • Postovani, nov sam nastavnik u jednoj osnovnoj skoli u Beogradu. Prvi put se susrecem sa ovim vidom problem, a radi se o ucenikom odmog razreda. Ucenik omalovazava kako nastavnike tako i decu, maltretira ih i fizicki i psihički. I pored vise upisa, opomena i javnih pretnji nastavniku ( sto je i zablezeno u dnevniku) ucenik i dalje nastavlja sa nekulturnim ponasanjem
    Moram vam predociti da su skola i direktor nemi na ovakvo ponasanje, kao sa pokusavaju da zataskaju celu stvar. Pa me zanima kome mogu da se obratim i odajle krenuti?

  • Postovani,radim u prosveti vec dvadeset godina ,ostala sam tehnoloski visak potpisala sam sporazum o preuzimanju pre sest meseci to jest u junu 2019.u ustanovi koja bi trebala da se otvori i do dan danas nije pocela sa radom ,interesuje me dali imam prava na slobodna radna mesta u drugim skolama.Hvala.

  • Da li inspekcija reaguje na bilo koji način kada poseti škole u kojima rade učitelji, konkretno, bez master diplome? Takvih primera imamo mnogo. Hvala!

  • Poštovani ,interesuje me da li postoji mogućnost da se prijavi loš rad mastavnice fizike?Kad kažem loš mislim baš užasan.Moje dete pohadja sedmi razred a od šestog celo odeljenje trpi torturu bahatog ponašanja sa doslovnim urlanjem nastavnice.Konstantno ih ponižava i govori da su glupi.Izmedju ostalog a što je najvažnije dotična ne želi da predaje.Kad započinju novi oblast(a tako je svaki put)ona priča nebuloze i ne objašnjava baš ništa.Poslednji put im je rekla da se jave za izradu zadatka nove
    teme koju nije ni objasnila.Izmedju ostalog njena stručna sprema je “viša pedagoška -odsek fizika)Tako piše na sjtu škole koja se inače nalazi u Šapcu.Intereauje me kako to može da se prijavi i kome konkretno?Većina nas je prinudjena da plaća časove fizike.

  • Molim vas za savet i pomoc! Moje dete(devojcica) je u pitanju pre mesed dana je napravila gresku u skoli za koju je kaznena smanjenom ocenom iz vladanja za sta se i ja kao roditelj slazem. Medjutim pre nedelju dana su druga deca iz odeljenja ucinila gresku gde moje dete uz svedocenje druge dece nije krivo razredni staresin i pedagog kaznjavaju i moje dete uz opravdanje da je ona bila u ucionici pre pocetka casa kada se to desavalo. U to vreme su bila sva deca na svojim mestima jer je trebao cas da pocne. Molim vas za savet, jer ne zelim da mi osudjuju i kaznjavaju dete za sta nije krivo. Hvala!

  • Dobar dan, imam jedan problem u vezi mog deteta. Đak je 8. razreda devojcica. Nedavno se desilo da je dete ponelo telefon u školu i jedan drug joj ga je oteo iz ruku i pobegao u muski wc. Dete nije moglo da ulazi unutra jer je to muski wc. Dok je on trcao ka vc-u videli su ga drugi drugovi. Posle izvesnog vremena dao je telefon drugom detetu koji je vratio telefon, ali polomljen. I sad ko je kriv? Moze li jedan savet sta da radim? Bio sam kod direktora skole, upoznati su sa slucajem. Ja sam ih pitao da pozovu roditelje od tih decaka da dodju u skolu na razgovor. Pedagog te skole mi kaze da ne mogu oni da traze od roditelja da mi kupe telefon detetu. Pre svega ja sam roditelj isto kao i od tih đaka. Šta da radim koji mi savet mozete dati?

    • Poštovani, probajte da o tome porazgovarate i sa razrednim starešinom, da ga zamolite da on kontaktira roditelje deteta koejje polomilo telefon. Nažalost, prosvetnim radnicima jesu tu dosta vezane ruke. A ako baš ništa ne pomaže, najjednostavnije je da sami kontaktirate roditelje drugog deteta.

  • Postovani, da li je normalno da nastanica Osnovne skole” Nikola Tesla “Rakovica decu naziva djubretarima?! Da kaze da je dosla samo da uzme platu i da je ne interesuje da li ce oni nauciti nesto? Da nema dopunske, dodatnih iz matematike?! Kome se zaliti? Ko to kontrolise?!Deca od straha i njene osvetoljubivosti ne smeju nista..Zaista tuzna situacija….

    • Poštovana, naravno da to nije normalno i ne bi smelo da se događa. Ako ne postoji mogućnost da se samoj nastavnici skrene pažnja na neprihvatljivo ponašanje, onda o tome svakoo treba obaavestiti direktroa i školskog pedagoga. A ako ni to ne urodi plodom, preporuka je da se obratite prosvetnoj inspekciji koja je nedlažna i za zaštitu prava dece u školi. Nadamo se da ćete uspšeti da rešite ovaj problem.

  • Postovani dal ste nadlezni I za vrtice mozda.Jer kad odem po dete u vrtic I dok cekam da se zavrsi rucak, iz druge ucionice se ori od jedne vaspitacice koja se nad decom izivljava ona se toliko dere I histerise da ko god prodje dal servirke cistacica ili neki roditelji samo cudimo. Ona toliko urla kao da nas nema u hodniku.I svi znaju I komentarisu Al niko da je prijavi.

    • Nismo se bavili predškolskim ustanovama, ali u svakom slučaju naš savet vam je da se obratite prvo rukovodiocu vrtica u kojem dotična osoba radi, a potom, ako je potrebno, i direktoru predškoslke ustanove kojoj vrtić pripada. Nadamo se da ćete ovaj problem uspešno da rešite.

https://www.facebook.com/ranacportal/