Home » PROSVETNI SAVETNIK
PRAVA UČENIKA

PROSVETNI SAVETNIK

Rad prosvetnog savetnika usko je vezan za nastavu.

Prosvestni savetnik kontroliše i procenjuje:

  • Kvalitet nastave;
  • Koliko nastavnici poznaju materiju koju predaju;
  • Kako nastavnici ispituju i ocenjuju;

Prosvetni savetnik, takođe, može da prisustvuje nastavi kako bi procenio kako nastavnik predaje i kako ocenjuje.

Prosvetni savetnik je ovlašćen da:

  • Prisustvuje nastavi, sednicama nastavničkog veća, saveta roditelja;
  • Razgovara sa osobama koje su tražile pomoć, kao i sa onima na koje se pritužbe odnose;
  • Da pregleda pisane zadatke, kontrolne vežbe, domaće zadatke, zapisnike sa sednica saveta roditelja i organa upravljanja škole…

Prosvetnom savetniku obraćate se kad mislite da je vaše dete oštećeno u vezi sa nekim segmentom nastave, bilo da mislite da određeni nastavnik ne ume da objasni ono što predaje, ili da je vaše dete oštetio pri ocenjivanju, da ne drži dopunsku i dodatnu nastavu …

KAKO SE OBRATITI PROSVETNOM SAVETNIKU

Najbolje je obratiti mu se pisanom prijavom, mada je to moguće uraditi i telefonom. Prosvetnog savetnika obavestite o problemu navodeći što je moguće više detalja kako bi lakše mogao da stekne sliku o problemu.

Prosvetni savetnik reagovaće samo ako, na osnovu onoga što zna, proceni da postoji sumnja da je rad nekog nastavnika nestručan i nepedagoški. Ako postupi po prijavi, prosvetni savetnik dužan je da vas obavesti o rezultatima nadzora.

Kontakti Školske uprave Beograd su:

011 / 3806 – 916

011 / 2402 – 190

011 / 2401 – 911

subeograd@mpn.gov.rs

Zahumska 14, Zvezdara.

RANAC portal

RANAC portal

14 Komentara

Click here to post a comment

    • Poštovani, odluku o ukoru nasavničkog veća donosi samo nastavničko veće, većinom glasova od ukupnog broja članova tog veća. Odluka se donosi na predlog komisije koja vodi vaspitno-disciplinski postupak. Komisiju rešenjem obrazuje direktor škole i to za svaki slučaj posebno. Dakle, jedna komisija vodi samo jedan postupak. U komisiji se nalaze razredni starešina učenika (koji je i predsednik komisije) i još dva člana nastavničkog veća. Komisija odlučuje većinom glasova od ukupnog broja članova.

  • Postovani, imamo decaka koji pohadja peti razred. Odlican je ucenik, sa svim peticama. Jedino iz engleskog od kako je krenuo u peti, samo cetvorke. Nekoliko godina unazad ide na privatne casove. Profesor koji ga poducava privatno, kaze da je on spreman za svaki cas. Nedavno je odgovarao, opet 4. Drug iz odeljenja nije znao za peticu, umesto cetvorka u dnevnik, dobio je minus u njenoj svesci. Zanima me kako da pristupimo ovom problemu. Daleko od toga da smatramo da nase dete mora da ima sve petice, ali vidimo po njemu, da je vrlo nezadovoljan i uplasen. Zahvaljujem se unapred.

  • Postovani, Molim Vas da mi odgovorite da li osoba koja je bila uciteljica a zatim zavrsila kurseve engleskog jezika moze da predaje engleski jezik .Jedna takva osoba predaje engleski petom razredu i ako dete da odgovor koji je tacan ali nije po njenom sablonu ona ne priznaje odgovor.

    • Moze da predaje u nizim razredima engleski jez., a u visim razredima isključivo po nedostatku nastavnog kadra.

  • Isti slucaj,samo je u pitanju matematika. Moje dete od 1-4 imalo sve petice,bez ikada dobijene cetvorke. Sada je peti razred,takodje ima sve petice,iz matematike ima 2,3,2,3 i zakljucena mu je dvojka,a detetu koje ima 1,1,1,2 takodje zakljucena dvojka. Dete se zatvara u sebe zbog nepravde,neka ima dvojku,ali zasto nagradjuju decu koja ne rade a kaznjavaju ove koji se trude?

    • Isti problem ima i moje dete.. iz geografije i biologije..pisala sam direktorki mejl,ništa nije pomoglo..godinama je tako i nista se nemenja pojedinoj deci se poklanjaju ocene..

  • Nedavno sam konkurisao za direktora osnovne škole u kojoj radim blizu 20 godina.
    Podneo sam dokumentaciju a, komisuja je utvrdila da mi nedostaje rezultat o stručno-pedagoškom nadzoru o radu.
    U mom dosijeu u školi ja nemam nikaka dokaz da su mi bili na času, a moguće da su za proteklih 20 godina nekada i možda bili, a škola dokumentaciju o pedagoško instruktivnom uvidu čuna u kasi pod ključem.
    Šta da radim?
    Da li je moja dokumentacije potpuna bez ovog papira?
    Da li mogu naknadno da dopunim dokumentaciju?

  • Postovanje,da li dete koje ima sve petice moze da ima dva iz geografije jer je nastavnica izjavila da nema samopouzdaje i jako je mirna?Moje dete je odlican i primeran ucenik od 1 do 6 razreda.Ako ona nema samopouzdanje da li je to razlog za dvojku ili trojku iz odgovaranja?

  • Postovani

    Interesuje me da li nastavnici iz fizickog vaspitanja koji predaju deci od 5 do 8 razreda imaju pravo da ocenjuju decu iz raznih disciplina kao sto su ,niski start ,bacanje kugle ,preskakanje kozlica,vezbe na razboju a pri tom nisu u fizickoj mogucnosti da to sami predstave deci i pokazu na njihovom primeru kako se to izvodi.

    Unapred zahvalan
    S postovanjem
    Slobodan

    Molim Vas za odgovor

  • Ja sam majka deteta koje konstantno trpi psihicko maltretiranje od nastavnice matematike,od uvreda preko ponizavanja pred celim razredom.Razgovarala sam sa razrednom i receno mi je da je moje dete kulturno i dobro dete,ali se verovatno nastavnici ne svidja kako izgleda…Kada sam ja razgovarala sa nastavnicom rekla mi je da nema ona nista protiv mog deteta i nastavila maltretiranje na casovima.Zanima me kako mogu pomoci svom detetu?
    Unapred hvala

https://www.facebook.com/ranacportal/