Home » TREĆE DETE – BESPLATNI UDŽBENICI SAMO AKO JOŠ DVOJE DECE IDE U ŠKOLU
UDŽBENICI

TREĆE DETE – BESPLATNI UDŽBENICI SAMO AKO JOŠ DVOJE DECE IDE U ŠKOLU

besplatni udžbenici

Besplatni udžbenici trebalo bi da budu obezbeđeni za treće i svako naredno dete u porodici, ako barem još dvoje dece iz te porodice ima status učenika, odnosno studenta.

Dakle, da bi treće i svako naredno dete dobilo besplatne udžbenike, starija braća i sestre moraju da budu redovni učenici ili studenti u Srbiji.

To za portal mojranac.rs objašnjavaju u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Više roditelja javilo nam sa pitanjem da li će treće i četvrto dete dobiti besplatne knjige, ako su prva dva deteta već završila školu.

– Dvoje dece mora da ima status učenika ili studenta da bi ostala deca imala pravo na besplatne udžbenike – kaže za mojranac.rs savetnica ministra prosvete za medije Tanja Krstonijević.

Rok za prijavljivanje za dodelu besplatnih udžbenika za narednu školsku godinu u osnovnim školama ističe 15. aprila, a škole potom imaju rok do 25. aprila da podatke unesu u informacioni sistem “Dositej”.

Besplatni udžbenici namenjeni su i osnovcima iz materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći). Dobiće ih i đaci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje stiču po individualnom obrazovnom planu (IOP), kao i treće ili svako naredno rođeno dete koje je u sistemu školovanja.

Koja je dokumentacija potrebna da biste dokazali da ispunjavate uslove da vaše dete dobije besplatne udžbenike, kao i iz kojih predmeta će dobiti besplatne udžbenike, pogledajte OVDE.

Prošle godine besplatne udžbenike dobilo je oko 126.000 učenika. Ove godine će, međutim, taj broj najverovatnije bitiveći, jer se povećava broj kategorija dece sa pravom na besplatne knjige. Uprkos tome, Ministarstvo je ove godine izdvojilo čak 100 miliona dinara manje nego prethodnih godina. Ranije je, naime, za ovu namenu bilo određeno oko 600 miliona dinara, a ove godine biće izdvojeno 500 miliona.

RANAC portal

RANAC portal

35 Komentara

Click here to post a comment

  • Kako doci do besplatnih udzbenika, iako smo predali dokumentaciju u Osnovnoj skoli Jovan Ristic u Borci. Najmladji sin je ucenik treceg razreda, cerka je ucenik treceg razreda srednje poljoprivredne skole u Krnjaci, a drugi sin je sada ucenik prvog razreda srednje elektrotehnicke skole Rade Koncar? Molim obavestenje otac Nenad

    • Poštovani Nenade, o tome šta roditelji mogu da urade ako njihovo dete nije dobilo besplatne udžbenike, iako ispunajvaju sve uslove, pisali smo u tekstu DA LI VAM PRIPADAJU BESPLATNI UDŽBENICI. Ukratko, škola bi trebalo da ima komplet udžbenika koji biste vi za vaše dete mogli da uzmete na revers, s tim da ga na kraju godine vratite. O tome koje udžbenike bi trebalo da dobije dete, takođe možete da pročitate u navedenom tekstu. Hvala što ste nam pisali. Puno sreće!

  • Da li trece dete ima pravo na besplatne knjige, ako prvo dete studira u susednoj drzavi (BiH), drugo dete je sedmi razred, od skole jos cekam odgovor.

    • Poštovani Hajrudine, na žalost, u ovom slučaju treće dete nema pravo na besplatne knjige. Kako su nam odgovorili iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, da bi treće dete imalo pravo na besplatne udžbenike, sva deca moraju da budu deo obrazovnog sistema Republike Srbije, dakle moraju da idu ili u srednjuškolu u Srbiji, ii da studiraju na nekom od fakulteta u Srbiji. Hvala što nas pratite, Ranac tim

  • Mislim da i ovo još jedan dokaz da u ovoj državi nema doslednosti. Ako je dete treće po rođenju onda je – treće, ako je četvrto onda je – četvrto i tako redom. Čemu dodatni uslov da starija deca (braća i setre) budu u sistemu školovanja i šta se time postiže; Osim uštede za – ko zna koje namene, i još gore je to što se čini velika nepravda, neravnopravnost i dskriminacija prema deci i roditeljima čija deca ne zadovoljavaju ovaj “ničim izazvan” uslov. Imam šestoro dece od kojih su četvrto, peto i šesto u osnovnoj školi i nijedno ne može dobiti besplatne udžbenike za školsku 2018/19. godinu, jer su starija deca završila svoje obrazovanje (ne pohađaju ni srednju školu ni fakultet). Najmanja kazna od moje “drage Srbije”, kojoj su puna usta borbe za zdravu porodicu i povećanje nataliteta, za moju porodicu i mene će iznositi – oko 36.000,00 dinara koliko koštaju tri kompleta udžbenika za osnovnu školu.

  • Imam troje dece drugi srednje,peti i prvi interesuje me dokada je rok za ostvarivanje prava na besplatne udzbenike za skolsku 2018/19 god.

    • Poštovani, rok za prijavu istekao je još 15. marta. Ali u svakom slučaju možete da se raspitate u školi koju Vaše dete pohađa, jer možda postoji mogućnost da se prijavite naknadno. Srećno i obavestite nas da li ste uspeli da rešite problem. RANAC tim.

  • Poštovani, na koji način doći do besplatnih udžbenika ako smo zakasnili ds se prijavimo u roku, a ispunjavamo uslove? U školi trvde da je zaključana aplikacija i da ne mogu da de dobiju besplatni udžbenici.

  • Poštovani, imam četvoro dece i blizanci kao treće i četvrto imaju pravo na besplatne udžbenike jer dvoje starije dece takođe idu u školu. Kada sam nazvala školu rečeno mi je da deca ne dobijaju ceo komplet besplatno, što znači da mi ipak treba i da platimo nešto. Čekaju da im ministarstvo odgovori koje su knjige besplatne a koje mi kupujemo. Šta je tu onda besplatno?

  • Molim Vas da mi odgovorite.
    Dete je završilo prvi razred,dobili smo besplatne udžbenike.Vraćamo ih kada bude dodela knjižica.Ono što mene zanima je :Da li moram sve udžbenike da obrišem?Nama su rekli da je to uslov,inače nećemo dobiti udžbenike za drugi razred.
    Hvala unapred.

  • Šta je sa trećim detetom koje se u maju upisalo u prvi razred osnovne škole? Niko im tada nije to pomenuo, a sada je, navodno, kasno. Hvala.

    • Poštovana Daniela, Vaše dete svakako ima pravo na besplatne udžbenike. Bez obzira na to što je rok za prijavu istekao u martu, škola u koju ste upisali dete trebalo je da Vas pita da li je ono treće po redu, u slučaju da im sami to niste naglasili. Znamo za slučajeve da su škole naknadno zvale roditelje i raspitivali se da li je dete koje je tek upisano u prvi razred treće u porodici, baš zbog besplatnih udžbenika. U svakom slučaju, mislimo d aimate osnova da se ponovo obratite školi i tražite besplatne udžbenike za Vaše dete.

  • Зашто нисте одгоборили на питање Александре? Имам исти проблем као и већина родитеља у овој држави, која нас сваке године лаже. Иначе књиге су превелике , претешке,,,Говорим за књиге петог разреда основне школе.

    • Poštovani Ivane, prema odluci Vlade Srbije u nižim razredima osnovne škole đaci dobijaju komplete za srpski, matematiku, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik.
      U starijim razredima dobijaju komplete za srpski, matematiku, prvi strani jezik, istoriju, geografiju, biologiju, fiziku i hemiju.
      Više detalje o tome kako se ostvaruje pravo na besplatne udžbenike, možete da pronađete na našem portalu , o čemu smo pisali još u maju – http://mojranac.rs/besplatni-udzbenici-za-84-348-ucenika/
      Hvala što nas pratite.

  • Poštovani! Moje treće dete krenulo je u četvrti razred osnovne škole, koju pohađa na mađarskom jeziku. Ovo je treća godina kako dobijamo besplatne udžbenike, i veoma sam se iznenadila, da se broj udžbenika znatno smanjilo naspram prošlih godina. Do sada smo dobijali udžbenike iz matematike 3 kom, prirode i društva 2 kom, engleskog jezika 2 kom, maternjeg jezika 3 kom i samo smo trebali kupovati 3 komada udžbenika iz srpskog kao nematernjeg jezika. Ove godine smo primili jedino iz prirode i društva 2 kom udžbenika i maternjeg jezika 2 kom udžbenika. Sve ostalo mora da se kupuje. Pitanje moje je, da li se stvarno toliko smanjio paket udžbenika ili se negde možda usput “zagubilo”????

  • Postovani,
    Da li treće dete u porodici koje ide u vrtić placa udžbenike i materijal za rad? U pitanju je drzavni vrtic, koji je u nasoj opstini za treće dete besplatan, a starija dva deteta idu u osnovnu školu?
    Hvala! Pozdrav!

    • Poštovana Marijana, Odluka Vlade Srbije o besplatnim udžbenicima odnosi se samo na decu u osnovnim školama, a ne i na predškolce. Formalno, predškolske ustanove su u neposrednoj nadležnosti lpkalne samouprave, odnosno lokalnog sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, a ne Ministarstva prosvete.

  • Da li 3. I 4. dete imaju pravo na besplatnu uzinu? I prvo i drugo su redovni ucenici. Ili je to u domenu lokalne samouprave. Nismo korisnici materijalne pomoci. Hvala.

    • Poštovani Dejane, kada je reč o ishrani učenika u školi, tu su stvari uglavnom prepuštene dogovoru, odnosno ugovoru koji škola potpiše sa dobavljačem, a na osnovu rezultata javne nabavke koja se sprovodi. Ne postoji nikakav odluka Vlade ili Ministarstva o bepslatnim obrocima. Dobavljači – restorani ili firme za ketering – najčešće odobravaju određeni broj gratis obroka. Nema pravila koji je to broj. Kako će ti gratis obroci biti raspoređeni opet zavisi od škole, koja bi trebalo da proceni kojoj je deci to najviše potrebno.

  • Zašto još nema knjiga za treće dete iako smo ispunili sve uslove za besplatne knjige,jer mu to mnogo otežava učenje.

  • Sramota, imam troje dece, dobio sam polovičan komplet, hvala Srbiji, da sam migrant dobio bih za svo troje. Laku noć Srbijo i Srbi.

  • Molim odgovor . Imam troje dece. Prvo dete – 14 godina sa dijagnozom cerebralne paralize. Ne pohađa nastavu. Dvoje dece su blizanci i učenici budućeg petog razreda. Da li barem jedno dete moze dobiti besplatne knjige.

  • Moje treće dete kreće u treći razred i imamo pravo na besplatne udzbenike. Sada mi je rečeno da knjige kupujemo sami, a nama će biti vraćeno 1280 dinara. Ne znam šta je tu besplatno? Uopšte mi nije potreban popust od hiljadu dinara (a navodno je besplatno), neka lepo kažu da se knjige plaċaju i to je to…

  • Već dve godine dobijamo besplatne udžbenike za trece dete.
    Do sada smo ih preuzimati početkom jula, a ove godine ništa se ne dešava.
    Kad ćemo dobiti udžbenike za šesti razred osnovne škole?

https://www.facebook.com/ranacportal/