Home » NOVA REFORMA: OSNOVNA ŠKOLA DEVET GODINA I OBAVEZNA SREDNJA ŠKOLA
REFORMA

NOVA REFORMA: OSNOVNA ŠKOLA DEVET GODINA I OBAVEZNA SREDNJA ŠKOLA

Foto: Medija centar Beograd
Foto: Medija centar Beograd

Osnovna škola u Srbiji mogla bi da traje devet, ili čak deset godina, a do 2030. godine srednje obrazovanje će morati da bude obavezno.

To je izjavila šefica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende Ujedinjenih nacija o održivom razvoju Slavica Đukić Dejanović.

Ona je, gostujući na TV Pink, rekla da će se u Srbiji možda ići i na to da osnovno školsko obrazovanje traje devet godina, kao u većini evropskih zemalja ili čak deset, a onda da dve godine još budu usmereno srednje stručno obrazovanje.

Sve zemlje potpisnice Agende UN o održivom razvoju, među kojima je i Srbija, moraće da uvedu obavezno srednje obrazovanje do 2030. godine.

– To je nešto na čemu će se najviše raditi s Ministarstvom obrazovanja – rekla je Đukić Dejanović.

To je, prema njenim rečima, samo jedan od 17 postavljenih ciljeva koji se nalaze pred Srbijom, odnosno 200 država u svetu koje su potpisnice Agende.

Preostalih 16 ciljeva koje potpisnice moraju da ostvare odnosi se na smanjenje siromaštva, zdravu životnu sredinu, popravljanje zdravstva, zapošljavanje, bolji standarad…

– Nijedan od tih ciljeva ne može raditi jedno ministarstvo. Imamo tim Ujedinjenih nacija koji nam pomaže. Vrlo brzo morati da dostavljamo izveštaje šta radimo – rekla je Dejanović.

Nije još jasno da li će, kada je reč o uvođenju devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, biti reč o modelu 3+3+3 o kom se javno raspravljalo tokom prošle godine, ili će predškolsko, kao pripremni razred, biti uvršteno u osnovno obrazovanje.

U svetu se kao najboljim pokazao finski model u kojem je nastavnička profesija “najcenjenija, najbolje plaćena i sa najvećim privilegijama”. Ocene stručnjaka su i da je neophodno i veće izdvajanje za obrazovanje koje decenijama ne prelazi tri odsto BDP-a.

FOTO: Medija centar Beograd
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/