Home » POLITIKA UVOĐENJA UNIFORMI: AKO PROĐE PROĐE
REFORMA

POLITIKA UVOĐENJA UNIFORMI: AKO PROĐE PROĐE

Nova školska godine počinje za petnaestak dana, a đaci pojedinih škola u klupe će sesti kao nekada, u školskim uniformama.

Ministar prosvete najavljuje da će u pitanju biti đaci više od polovine škola u Srbiji, precizan broj nije poznat, a ceo projekat u značajnom broju škola nije otišao dalje od ideje, kako saznaje N1.

Puštaju se informacije da su obavezne, da nisu obavezne, na adresu ranca je stigao niz pitanja, od toga ko finansira, kako će izgledati, koliko će koštati, od kog razreda će se nositi, do toga da roditelje niko nije ni pitao.

Strategija uvodjenja uniformi nama ostaje nepoznanica.

Preciznu informaciju niko nema. Pa ni ministarstvo.

“Pored svih silnih izdataka, koje ja imam kao majka dvoje dece koja su u školi, i trećeg koji će već sledeće godine biti, ja taj izdatak ne mogu i ne želim da priuštim” – kaže Lena Niković za N1.

“Koliko će ih zaista biti, niti kako će proces uvođenja izgledati nije poznato, jer od kad su roditelji popunili anketu, uniforme više niko nije pominjao. Mislim da je cela priča maglovita i ja sam sad potpuno zbunjena svim tim što se pojavljuje u medijima i tom pričom o uvođenju, kad od te ankete ništa dugo nije ni urađeno”, kaže majka dvoje osnovaca Lena Niković.

Za ministra koji je ideju uniformi prvi izneo na sto, stvari idu svojim tokom. Prema njegovim rečima, uvođenje jednoobrazne odeće u škole nije obaveza. Za sad.

“Mi smo se dogovorili da od 1. septembra krene jedan broj škola koji se izjasnio, a to je oko 55 odsto škola. Ostali će imati priliku da to sukcesivno uvode, ali ćemo za jedno dve godine imati priliku da to bude obavezno”, objašnjava ministar prosvete Mladan Šarčević.

Direktorka škole u kojoj uniforme neće biti uvedene kaže da ta problematika zahteva složen dijalog i jasne planove, čega zasad nije bilo.

Zbog toga, najava ministra da će uniforme jednog dana svakako biti obavezne joj više liči na direktivu, nego na poziv na razgovor.

“Ne deluje da ima dijalošku formu. Moguće je da se tu najavljuje nešto što ministar smatra da treba da poprimi zakonsku formu. Dok god zakon, odnosno neki pravilnik nije donet, mi tome ne pristupamo kao prema nekoj temi koja nam je na dnevnom redu”, rekla je Tatjana Vukadinović, direktorka Gimnazije “Svetozar Marković” u Novom Sadu.

Kad tema stigne na dnevni red, jedno je sigurno – uniforme neće plaćati država, već ili škole, ili roditelji, ili sponzori. Ministar u novom nametu ne vidi – ništa sporno.

“Deca svakako idu obučena u školu. Znate, neki roditelji imaju pare da kupe džip i dukseve od po 200 evra, i onda je stvarno pitanje da li država to treba da preuzme na sebe, računajući njen BDP”, smatra Šarčević.

Bez obzira na to, Šarčević kaže – ako su roditelji u školama u siromašnim mestima poput Bosilegrada ili Knjaževca uspeli da se snađu za kupovinu uniformi, za one iz drugih mesta pitanje je samo – da li ih žele.

IZVOR:N1
RANAC portal

RANAC portal

1 Komentar

Click here to post a comment

  • Raspitate se ko je predsednik Opštine Bosilegrad i šta je taj čovek sve učinio za svoje građane? Raspitajte se i to dobro.Zašto mogu mnogo što ša ostali građani Srbije ne.

https://www.facebook.com/ranacportal/