Home » DA LI ĆE I VAŠE DETE IĆI U PRODUŽENI BORAVAK?
VESTI

DA LI ĆE I VAŠE DETE IĆI U PRODUŽENI BORAVAK?

FOTO: http://os-ribnikar.edu.rs

U toku je prijavljivanje osnovnih škola koje su zainteresovane za oganizaciju produženog boravka dece, tako da će se njihov konačni broj znati tokom septembra.

Očekuje se da će škole koje su i prethodnih godina imale produženi boravak nastaviti to da rade i ove godine, a moguće je da će im se pridružiti i neke nove, pišu Večernje novosti, pozivajući se na saznanja iz Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda.

Bliži se početak nove školske godine koji, osim finansijskih izdataka za kupovinu pribora, udžbenika i torbi, roditeljima zadaje i brigu zbog organizacije odlaska i povratka dece iz škole, ukoliko u njoj nema produženog boravka. To se posebno odnosi na one male đake koje mame i tate ne mogu da isprate i dočekaju iz škole kada se oglasi školsko zvono, jer je većina u to vreme na poslu.

– Broj škola koje imaju produženi boravak menja se iz godine u godinu, a prošle školske godine ih je bilo ukupno 104, i to 81 za treći i četvrti razred i 21 za boravak prva dva razreda – navode u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu. – Pohađanje produženog boravak je besplatno, a u nekim školama roditelji plaćaju ručak, što zavisi od dogovora sa direktorom. Inače, škola nema obavezu da organizuje doručak.

Grad Beograd finansira produženi boravak u trećem i četvrtom razredu u svim školama koje se prijave i imaju uslova za organizovanje ovog oblika rada.

– Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja finansira produženi boravak za prvake i đake drugog razreda – objašnjavaju u Sekretarijatu. – Ukoliko nema novca za sve prijavljene škole, za njih troškove na sebe preuzima Grad Beograd, kako bi produženi boravak postojao u svim školama u kojima su roditelji pokazali zainteresovanost i potrebu za tim. Da li će škola organizovati i ovaj vid nastave, zavisi od broja prijavljene dece, kao i prostornih kapaciteta škole.

U boravku đaci urade domaće zadatke, nauče šta je potrebno, a i zbrinuti su dok su im roditelji na poslu.

Da bi škola organizovala produženi boravak đaka potrebno je da za to ima adekvatan prostor, opremu i nastavna sredstva.

“Zeleno svetlo” se od nadležnih dobija na inicijativu saveta roditelja, s kojom mora da se saglasi nastavničko veće, a školski odbor donosi zvaničnu odluku. Sa decom u boravku rade nastavnici razredne nastave, koji su angažovani po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, a njihovo angažovanje plaća Grad Beograd.

FOTO: http://os-ribnikar.edu.rs
IZVOR Večernje novosti
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/