Home » UNIFORME NA ČEKANJU
AKTUELNO

UNIFORME NA ČEKANJU

Školske uniforme ni ove godine neće zaživeti u Beogradu. Od 11 škola koje smo nasumično odabrali i kontaktirali, u njih četiri su se izjasnili za uniformisanje, ali ni u jednoj đaci 1. septembra neće doći jednoobrazno obučeni, piše „Blic“.

Razlozi za to su razni – od renoviranja škola, novog nastavnog programa za petake, nedoumica oko finansiranja, činjenice da nisu dobili nikakav zvanični dopis Ministarstva prosvete…

Ipak, direktori ovih škola saglasni su u tome da će se, ukoliko odluka o nošenju uniformi bude obavezna, pridržavati pravila.

– Naša škola izjasnila se za uniforme, ali nismo uspeli da to realizujemo. Moramo da vidimo i ko će ih šiti, jer ako ćemo to raditi želimo da bude kvalitetno – kaže direktor OŠ „Svetozar Miletić” Miroljub Mosurović.

Nije poznato koliko će školama trebati da se dogovore oko kroja i plaćanja, pa nije isključeno da đaci ove godine uopšte neće ni videti uniforme.

– Đaci ovog puta ipak neće krenuti u uniformama, jer imamo mnogo drugih stvari kojima treba da se pozabavimo. Većina roditelja je prihvatila uniforme. Ipak, nećemo žuriti, ali ni bežati od odluke – kaže Nebojša Novović, direktor OŠ „Vlada Aksentijević”.

Dobra volja je i u osnovnim školama na Vračaru. U jednoj od njih su već vođeni razgovori o dizajniranju uniformi, u koje će biti uključeni i roditelji i deca. Međutim, kako nam je rečeno, ni u jednoj od sedam obrazovnih ustanova na teritoriji ove opštine neće se krenuti od 1. septembra u uniformama.

– Još nismo osmislili kako ćemo je realizovati. Čak su i đaci sami rekli da ako već moraju da nose unifome, onda će ih oni i dizajnirati po želji. Lepo bi bilo da svaka škola bude posebna po nekoj svojoj boji ili ima svoje obeležje – rekli su iz jedne od škole na Vračaru.

Jedina škola u kojoj su nam rekli da će se postarati da odluka zaživi već tokom ove školske godine jeste OŠ „Nikola Tesla” u Vinči.

– Naši đaci neće krenuti 1. septembra u uniformama, ali ćemo se potruditi da u toku prvog polugodišta budu opremljenja sva četiri mlađa razreda – rekao je direktor Dragoljub Gačić.

Glavni razlog za odbacivanje uniformi je – finansijski.

– Mi smo velika škola sa mnogo đaka i zbog toga bi roditelji morali sami da nabave uniforme za svoju decu. Opet, ukoliko to budu prsluci mogu da se naslede, kao i knjige – kaže Aleksandra Brajović, direktorka OŠ „Dragan Lukić” u Novom Beogradu.

IZVOR: Blic.rs

 

RANAC portal

RANAC portal

1 Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/