Home » NOVA ŠKOLSKA GODINA – KARAMBOL UMESTO KARANFILA
AKTUELNO

NOVA ŠKOLSKA GODINA – KARAMBOL UMESTO KARANFILA

Šta nam donosi početak nove školske godine – osim raznih noviteta i reformiteta?

Donosi nam, prema tvrdnjama Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, oko 800 odeljenja manje (u osnovnim i srednjim školama), što je od 20 do 24 hiljade đaka manje u odnosu na prethodnu godinu.

Donosi nam i 4.473 prosvetna radnika manje, jer ih se toliko nalazi na spisku tehnoloških viškova koje je objavilo Ministarstvo prosvete.

A donosi nam i obavezni, gotovo tradicionalni, štrajk upozorenja. Ovog puta čak dva. Prvi će se odigrati u petak 1. septembra u 750 škola, u kojima će časovi biti skraćeni na po pola sata. Organizator je u ovom slučaju Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije. Štrajkovaće, prema procenama, oko 30.000 radnika u školama.

Tri dana kasnije, dakle u ponedeljak 4. septembra, štrajkovaće Sindikat radnika u prosveti Srbije i Sindikat “Nezavisnost”, koji su najavili jednosatnu obustavu rada tog dana.

Zašto se ovi sindikati nisu dogovorili da zajedno štrajkuju, kada su im zahtevi manje više isti, jer se i jedni i drugi zalažu se za to da prosvetni radnici budu izuzeti iz Nacrta zakona o zaposlenima u javnim službama, kao i za povećanje plata nastavnicima, nikome nije jasno.

To je možda i nebitno, kada je gotovo izvesno da će i ovog puta posledice najviše osetiti sami učenici, jer će njihove potrebe ostati u senci profesorskih zahteva da im se povećaju plate, uvođenja novih predmeta i vežbanja nastavnika da koriste elektronski dnevnik, a sve će da bude ogrnuto pričom o obavezno-neobaveznim školskim uniformama.

Pa, deco, srećan vam polazak u školu!

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/