Home » DOŽIVOTNA KAZNA ZA UBICE DECE – Fondacija Tijana Jurić
BEZBEDNOST

DOŽIVOTNA KAZNA ZA UBICE DECE – Fondacija Tijana Jurić

Fondacija Tijana Jurić pokrenuće 23. oktobra peticiju za uvođenje kazne doživotnog zatvora za ubistvo dece. Planiraju da u 30 gradova Srbije prikupe 500.000 potpisa građana.

– Čekali smo odgovor države. Predao sam predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković u maju predlog izmene Krivičnog zakonika – nismo dobili odgovor. Brojka od 500.000 potpisa vrlo je realna i borićemo se svim snagama da to i dostignemo – rekao je osnivač Fondacije Igor Jurić uoči druge stručne konferencije o bezbednosti dece “Bezbednost i odgovornost”, koja je održana u petak 15. septembra u Subotici.

On je kazao da ako neko siluje i ubije trogodišnje dete, ne postoji šansa za popravni i da se taj čovek neće promeniti

– Mi želimo da ubice naše dece ne mogu više da ponove tako nešto i da dobiju priliku da šetaju slobodno ulicama. To jeste vid prevencije, da odstranite jednog čoveka i ne date mu više priliku da izađe i samim tim se stvara sigurnije okruženje za sve nas – ocenjuje Jurić.

Na celodnevnoj konferenciji, kojoj je prisustvovao veliki broj stručnjaka iz Srbije i okruženja, kao i prestavnici više ministarstava, bilo je reči i o brzom alarmiranju javnosti ako nestane neko dete, o bezbednosti dece na internetu i digitalnom.

-„Tijanin zakon“ koji je na inicijativu Fondacije usvojen 2015. godine dobro funkcioniše i najveću zaslugu u tome što taj zakon koji reguliše potragu za nestalom decom nije samo „mrtvo slovo na papiru“, ima Ministarstvo unutrašnjih poslova. Policija danas zaista reaguje odmah kada neko dete nestane, i to jeste Tijanina pobeda. Činjenica je, međutim, da to još više možemo da unapredimo. Fondacija prati sve one dobre stvari, savremene mehanizme u drugim državama koji doprinose boljoj potrazi za nestalom decom, i zato se dve godine zalažemo za uvođenje sistema za uzbunjivanje, takozvanog child alert-a. Želimo da ubedimo državu i da dokažemo da je to dobro za naše društvo, da moramo i mi ovde da unapredimo potragu za nestalom decom – istakao je Jurić na konferenciji.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je da je lično spreman da podrži predlog o uvođenju doživotne kazne, ali da pravnici treba da kažu da li je doživotna kazna za počinioce najbolja mera.

– Kao roditelj, kao neko ko je video ogromno zlo koje se nanosi našoj deci u ovoj zemlji kroz posao koji obavljam, ne mogu da kažem da nisam razmišljao o tome. Nekada mi se čini da su kazne koje se izriču previše blage. I 20 ili 40 godina nije dovoljno za monstrume koji ubijaju decu – kazao je Stefanović.

On je rekao da je od 674 slučaja prijavljene nestale dece, njih 640 pronađeno, a da se za 34 dece još traga.

– Ulažemo maksimalnu pažnju u rešavanje ovih slučajeva. Svakom slučaju se pristupa odmah, a veliki deo je i na roditeljima koji uvek moraju znati gde su im deca – smatra Stefanović.

On je apelovao na građane da odmah prijavljuju nasilje koje se dešava u njihovom okruženju.

– Pozovite kada čujete da neko maltretira dete, kada neko tuče ženu, pozovite kada se u vašem okruženju dešava nasilje. Nemojte čekati da naiđe neko drugi, da to uradi za vas. To je obaveza svih nas – rekao je Stefanović.

Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je rekla da je u toku izrada plana sa organizacijom „Save the children“ koja predstavlja analizu uporednih praksi u Evropskoj uniji i svih praksi koje postoje u Srbiji.

– Najbolja je praksa koju ima Velika Britanija i Srbija treba mnoge instrumente koje ima da upodobi sa praksom iz Velike Britanije – kazala je Matić.

Ona je rekla da je Nacionalni kontakt centar u Srbiji, koji je od februara ove godine primio oko 3.000 poziva, jedan deo te prakse, a da je razlika u tome da se Velika Britanija ovim problemom bavi već 30 godina i da je njihovo iskustvo ogromno u ovoj oblasti

– Oni su uspeli da objedine sve vladine organizacije i službe koje se bave ovim pitanjem, sva tužilaštva, resorna ministarstva, i to je ono što smo i mi u kontakt centru uspeli da uradimo, ali naš čeka još mnogo posla – kazala je Matićeva.

FOTO: Fondacija Tijana Juric

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/