Home » ŠARČEVIĆ: ZA NASILJE U ŠKOLAMA ODGOVARAĆE I DIREKTORI, ZAPOSLIĆEMO VIŠE PSIHOLOGA I PEDAGOGA
AKTUELNO

ŠARČEVIĆ: ZA NASILJE U ŠKOLAMA ODGOVARAĆE I DIREKTORI, ZAPOSLIĆEMO VIŠE PSIHOLOGA I PEDAGOGA

FOTO. mpn.gov.rs

U školi u Aranđelovcu, u kojoj se dogodio poslednji slučaj vršnjačkog nasilja, psiholog je radio samo 20 odsto radnog vremena. Prethodni saziv Ministarstva prosvete neopravdano je smanjio broj pedagoga i psihologa u školama. Nedopustivo je da se na tome štedi. Zato ćemo naći način da uštedimo na drugim stvarima, a da primimo nove ljude i pojačamo psihološko-pedagoške službe u školama.

Ovo su neke od mera za smanjenje nasilja u školama, koje, za “Novosti”, najavljuje Mladen Šarčević, ministar prosvete. On kaže da će narednih dana biti formiran ministarski tim koji će se baviti problemom nasilja u školama i u kome će, osim Ministarstva prosvete, učestvovati i predstavnici ministarstava pravde, unutrašnjih poslova i rada, zapošljavanja i socijalne politike.

– Ovaj problem je ogroman i ne može prosveta sama da ga reši. Potrebna nam je pomoć drugih resora i zbog preventivnog delovanja – kaže ministar Šarčević. – Mnogo ćemo raditi na prevenciji, da se slučajevi poput ovog iz Aranđelovca ne ponove. Za to je važno da se, osim institucija, uključe i roditelji. Novi krovni prosvetni zakon predviđa mnogo strože kazne za roditelje, koje dostižu i 100.000 dinara. Promenili smo šest prosvetnih zakona i menjamo još četiri da bismo imali efikasniji sistem, da imamo veću kontrolu nad onim što se dešava u školama, da možemo da smenimo direktore koji ne rade svoj posao kako treba.

Ministar kaže da je u toku izrada 59 pravilnika koji treba da omoguće primenu novih prosvetnih zakona, a da je jedan od tih pravilnika i o društveno-korisnom i humanitarnom radu učenika. To će biti jedna od kaznenih mera za đake koji naprave disciplinske prekršaje, koji budu uništavali školsku imovinu, diskriminisali i zlostavljali druge učenike ili nastavnike…

– To će više biti vaspitna mera nego kazna. Ništa loše nema u tome ako učenik, kroz Pokret gorana, koji takođe hoćemo da vratimo u škole, dođe vikendom i zasadi drvo – objašnjava Šarčević.

Ministar objašnjava da će, kao i učenici i njihovi roditelji, strože biti kažnjavani i direktori škola koji zataškavaju slučajeve nasilja, kao i oni koji ne preduzimaju potrebne mere kada se nasilje u školi već dogodi.

– Nema više guranja stvari pod tepih i prećutkivanja događaja. Svaki vid nasilja direktor je dužan da istog dana prijavi školskoj upravi i inspekciji, koja odmah izlazi na teren. O tome se obaveštavaju i policija i tužilaštvo, ako je reč o ozbiljnijem prekršaju – naglašava ministar prosvete.

Izvor: Večernje novosti

 

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/