Home » NOVITETI: UBUDUĆE I DIGITALNI UDŽBENICI
UDŽBENICI

NOVITETI: UBUDUĆE I DIGITALNI UDŽBENICI

digitalni

Udžbenici, bar ne svi, neće morati da se štampaju, jer će moći da budu digitalni, jedna je od ključnih novina Nacrta zakona o udžbenicima.

Kako pišu Večernje novosti, javna rasprava o ovom dokumentu počeće krajem ove nedelje. Da bi školske knjige mogle da budu samo u digitalnoj formi, u zakon je uvedena odredba da je udžbenik “osnovno didaktičko sredstvo u bilo kom obliku ili mediju”.

Kada digitalni udžbenik bude predviđen zakonom, biće usvojeni standardi za njegovu izradu, kao i novi plan udžbenika. U Ministarstvu prosvete su naveli da će “ovo rešenje omogućiti jeftinije, pravednije i dostupnije obrazovanje”.

Digitalni udžbenici i mali izdavači

Osnova za učenje i dalje će, u najveće broju slučajeva, ostati papirni udžbenički kompleti, prenose Večernje novosti.

Budući zakon vratiće “u igru” male izdavače. Naime, ukida se kvota po kojoj su za neki udžbenik, da bi bio u upotrebi, morali da se izjasne nastavnici najmanje pet odsto đačke populacije. Ova odredba u prethodnom zakonu uvedena je jer je postojalo gotovo 80 licenciranih izdavača udžbenika na tržištu.

Sa uvođenjem kvote da je potrebno da najmanje pet odsto učenika uči iz knjige da bi se ona našla u učionici, mnogi su nestali sa tržišta. Opstali su samo najveći izdavači.

Izmenjen je i način za podnošenja rukopisa i odobravanje udžbenika. Rokovi za ovaj posao biće kraći, a procedura jednostavnija. Biće ukinute i liste pregledača udžbenika, koje je do sada potpisivao ministar. Novi propis definiše kriterijume ko može da bude pregledač.

Jedna od novina biće i Centar za niskotiražne udžbenike. To bi trebalo da reši problem materijala na jezicima nacionalnih manjina, ali i udžbenika prilagođenih slabovidoj deci, kao i literaturu za srednje stručne škole koju izdavači, zbog malog broja primeraka, ne žele da štampaju. Zbog toga se pojedini predmeti i dalje uče iz knjiga objavljenih u SFRJ.

Takođe, škole će moći da nabavljaju udžbenike posredstvom učeničkih zadruga. U Ministarstvo prosvete objašnjavaju da je to mera koja bi trebalo da ukine sivo tržište, posrednike i smanji krajnju cenu koju plaćaju đaci i njihovi roditelji. Provizije koje uzimaju posrednici mogle bi da budu podeljene napola.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Flickr / Jeff Peterson

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/