Home » UPIS U SREDNJU ŠKOLU – OBRATITE PAŽNJU NA OVE DETALJE
UPIS

UPIS U SREDNJU ŠKOLU – OBRATITE PAŽNJU NA OVE DETALJE

Mali maturanti već su pred velikom dilemom – koju srednju školu da upišu, gde da nastave svoje obrazovanje. Na vama je da im, koliko god možete, pomognete da se snađu na ovoj prvoj većoj životnoj raskrsnici, sa što manje stresa.

Evo nekoliko praktičnih saveta, kako za decu, tako i za roditelje.

Dobro se informišite

  • Ako već niste, što pre nabavite testove za pripremu završnog ispita i napraviti plan rada. Prvi test sledi već narednog vikenda.
  • Informišite se o tome koje sve srednje škole postoje, kao i koji su profili i smerovi u njima.
  • Upoznajte se sa time koje mogućnosti daljeg školovanja ili zaposlenja nudi svaka od tih škola.
  • Dete treba da potraži pomoć školskog psihologa ili druge osobe koja se profesionalnom orijentacijom i savetovanjem.
  • Neophodno je da učenik obnovi i utvrdi naučeno gradivo, da nadoknadi propušteno i da redovno uči i vežba zadatke iz zbirki za pripremu završnog ispita.
  • Pripreme nisu samo učenje

Svaki kontinuirani rad zahteva i povremeni odmor. Dete ne može sedeti ceo dan nad knjigom, jer posle izvesnog vremena koncentracija opada. Zato su neophodne koje će da iskoristi da se opusti, najbolje na svežem vazduhu, uz neku sportsku aktivnost ili druženje sa drugarima i porodicom.

„Odmaranje“ uz televizor ili kompjuter nije preporučljivo, jer to, zapravo, i nije odmor, već samo dodatno opterećivanje mozga i očiju, a bez neophodnog razmrdavanja.

Noć nije vreme za učenje, već reme za neophodan psihofizički odmor.

Odabir škole

Odabir škole nije lak zadatak, pogotovo zbog toga što mnogi osmaci ni sami još ne znaju šta žele. Treba im, međutim, dozvoliti da se sami dobro informišu o tome koje su mogućnosti pred njima, a potom im pomoći da naprave najbolji izbor za njih, u skladu sa mogućnostima i interesovanjima.

Postoji više zamki u koje osmaci mogu da upadnu kada biraju srednju školu:

  • Upisaću školu koju su roditelji predložili – Svaki roditelj želi samo najbolje za svoje dete, ali u toj želji često previde njegove mogućnosti ili interesovanja. Detetu ne treba silom nametati njegove izbore.
  • Upisaću školu koju su najbliži drugari odabrali – Potpuno je razumljivo da dete želi da nasatvi da se druži sa drugarima koje je već stekao, ali to ne sme da bude ključni razlog pri odabiru škole. Drugarima, na primer, možda „više leže“ prirodne nauke, a vaše dete je „rođeni društvenjak“. Nove škole nude i nova prijateljstva, a za stare drugare će se uvek naći vremena.
  • Upisaću „laku” školu za koju ne treba mnogo bodova – To se zove ići linijom manjeg otpora, bez razmišljanja o posledicama. Ne treba potcenjivati svoje mogućnosti i sposobnosti. Uvek treba težiti nečem boljem i naprednijem, po cenu i da se malo više pomučiš.
  • Upisaću ovu školu zato što je ona prestižna – Šta znači da je neka škola „prestižna“. Ako dete u njoj ne dobije adekvatno znanje, ili se jednostavno ne snađe, od „prestiža“neće biti mnogo koristi.
  • Upisaću najbližu školu – najbliža škola ne mora da bude i najbolja za vaše dete, naročito ako se njen program ne poklapa sa njegovim interesovanjima.
Foto: CC-BY-3.0-RS, https://sr.wikipedia.org/w/index.php?curid=906255
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/