Home » GOTOV PRAVILNIK O EKSKURZIJAMA
EKSKURZIJE / IZLETI

GOTOV PRAVILNIK O EKSKURZIJAMA

Nastavnici više neće moći da organizuju privatna putovanja za učenike u školama, predviđeno je novim Pravilnikom o đačkim ekskurzijama.

To je izjavio ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je dodao da je na direktoru osnovne škole “Karadorđe” da sagleda da li ima osnova za pokretanje disciplinskog postupka protiv nastavnice koja je učenike te škole vodila na privatno putovanje za Uskrs u Amsterdam.

“Po novom pravilniku svaki od nastavnika će morati da traži dozvolu od uprave škole ukoliko želi da organizuje nešto sa školskom decom, u protivnom biće kažnjen”, rekao je Šarčević novinarima u Beogradu.

On kaže da su privatna putovanja koja nastavnici organizuju sa roditeljima postala nepisano pravilo, da je slučaj iz OŠ “Karađorđe” otvorio “Pandorinu kutiju”. 

Podseća da je važno gde je takvo putovanje ugovarano, te ukoliko je nastavnica to radila u školi, direktor mora da pokrene disciplinski postupak.

“Postoje procedure, javne nabavke u organizovanju ekskurzija. Ukoliko skupite grupu dece, vi ste zaobišli sve moguće procedure i napravili sebi posao. Ovde je interes dnevnice i zarade, a ne bezbednost dece”, rekao je Šarčević

Ministar je ukazao da je odgovornost na direktorima škola i ako zna i ako ne zna da nastavnici organizuju takva putovanja.

“Ako nastavnik to radi, a da direktor ne zna, onda je problem sa direktorom. Ako direktor zna, a žmuri na jedno oko, onda je u dilu sa nastavnikom, jer će mu možda ovaj sutra dati većinu na reizboru. E to više neće moći”, naglasio je ministar

On je dodao da škole mogu legitimno da organizuju ekskurzije, studijske programe preko Tempus kancelarije, Erazmus plus projekata

“Direktor škole će snositi velike posledice, kao što će snositi posledice ako ne prijavi nasilje. Ako 15 njih budu smenjeni zbog takvih propusta, onda će i drugi stati na crtu”, zaključio je ministar.

Foto: CC by 2.0, Nadya Peek, https://www.flickr.com/photos/nadya/5909208313

 

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/