Home » KAMERE NA MALOJ MATURI, SAMO U NEKIM ŠKOLAMA, ALI NE OVE GODINE
MATURA

KAMERE NA MALOJ MATURI, SAMO U NEKIM ŠKOLAMA, ALI NE OVE GODINE

Ovogodišnja mala matura ipak neće biti snimana kamerama „iz ptičije perspektive“, iako je takvu mogućnost pre skoro godinu dana najavio sam ministar Mladen Šarčević.

To, međutim, ne znači da se odustalo od ove ideje, ali je to, kako nam je rečeno u Ministarstvu, „proces koji će ići sporije zbog finansijskih sredstava i neophodne opreme“.

Uprkos informacijama koje su se pojavile da će snimanje male mature kao „probni model“ već ove godine biti primenjeno u školama koje imaju video nadzor, iz Ministarstva objašnjavaju da se to sigirno neće dogoditi.

– Uvođenje video nadzora završnog ispita jeste u planu, ali kako je i sam ministar rekao, to je proces koji će ići sporije zbog finansijskih sredstava i neophodne opreme. U tom kontekstu oprema koja već postoji biće korišćena, i najverovatnije će prvi put i biti probno snimanje u više škola, ali ne ove godine – navode u pisanom odgovoru iz Službe za saradnju s medijima Ministarstva prosvete.

Prema prošlogodišnjim najavama ministra, prethodne jeseni trebalo je da bude otvorena i diskusija o nadzoru tokom završnog ispita, kako bi tom prilikom nastavnici, direktori i ostali učesnici u procesu organizacije završnog ispita izneli svoje predloge i sugestije.

Iz Ministarstva su, takođe, za portal mojranac.rs tada poručili da će javnost na vreme obavestiti kada krenu diskusije u vezi sa sprovođenjem video nadzora završnog ispita u školama.

Ministar Šarčević u OŠ “Veljko Dugošević”, FOTO mpn.gov.rs

Prethodno, on je za „Večernje novosti“ naveo i da je Ministarstvo dobilo mišljenje poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića da na završnom ispitu može da postavi kamere koje će snimati iz ptičje perspektive jer se na taj način neće videti lica već samo pokreti.

Ministar Šarčević, koji je u petak 13. aprila prisustvovao probnom završnom ispitu iz matematike u beogradskoj OŠ „Veljko Dugošević“ najavio je i strožu kontrolu na predstojećoj maloj maturi i podvukao da će za eventualne nepravilnosti odgovarati, pre svega, direktori škola.

Na završnom ispitu neće više dežurati nastavnici iz drugih škola, već će svako biti u svojoj, što, kako je rekao ministar, znači da će „domaćin biti apsolutno odgovoran za sve“. Jedino će supervizori biti iz drugih škola.

Ministar je najavio i strogu kontrolu u okruzima u kojima su lane zabeležene neregularnosti, poručivši da će svi raspoloživi resursi Ministarstva prosvete biti na terenu i da veruje da će ove godine rezultati biti objektivniji.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/