Home » RODITELJIMA UČENIKA U NOVOM SADU PODELJENO 20.000 TESTOVA NA DROGU
AKTUELNO

RODITELJIMA UČENIKA U NOVOM SADU PODELJENO 20.000 TESTOVA NA DROGU

Roditelji novosadskih osnovaca i srednjoškolaca razgrabili su testove za narkotike koji su nabavljeni za sve novosadske škole i kojima mogu da testiraju decu na prisustvo više vrsta droga.

Novi Sad je, prema pisanju Blica, prvi grad u Srbiji koji je izdvojio 10 miliona dinara za nabavku testova koji su se delili od početka februara. Roditelji su preuzeli čak 20.000 testova, što znači da su gotovo svi sedmaci i osmaci kao i srednjoškolci, za koje su namenjeni testovi ispitani da li koriste drogu ili su njihovi roditelji bili zainteresovani da to provere. Da su testovi na drogu stigli do gotovo svih đaka kojima su namenjeni, govori i to što je podeljeno 20.000 testova, a u novosadskim srednjim školama ima oko 11.000 srednjoškolaca i oko 7.500 učenika sedmih i osmih razreda.

Naši sagovornici iz novosadskih osnovnih i srednjih škola kažu da je odziv roditelja bio dobar, te da je malo onih koji testove nisu uzeli.

– I odziv i saradnja roditelja su korektni. Bilo je roditelja koji nisu uzeli, ali to je njihovo pravo. Procenat onih koji su uzeli na nivou svih srednjih škola je zaista veliki – kaže Stanko Matić, direktor Tehničke škole “Mileva Marić Ajnštajn” i predsednik aktiva direktora srednjih škola.

Predsednica aktiva direktora osnovnih škola Jasmina Pastonjicki kaže da nije bilo problema oko podele, a da su roditelji bili veoma zainteresovani za testove.

Roditelji su dolazili i preuzimali svoj primerak testa u školi. Gotovo niko od roditelja ko je došao da uzme test nije od toga odustao, to jest svi roditelji uzeli su testove na drogu – kaže ona, i dodaje da su testovi deljeni na roditeljskim sastancima, ali da su roditelji mogli da ih preuzmu i individualno.

Petar Narančić, direktor OŠ “Svetozar Marković Toza”, kaže da roditelji testove nisu dočekali “na nož”.

– Kod nas je preko 80 odsto roditelja uzelo testove. Roditelji su reagovali odgovorno i prihvatili ovu vrstu preventive – kaže Narančić.

Nakon što su uzeli testove, roditelji nisu morali da obaveste školu šta se desilo, da li su testirali decu, niti kakav je rezultat testa.

Podsetimo, kupovinu testova inicirali su sami roditelji, a projekat je sprovelo gradsko Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama. Oni koji su želeli da testiraju decu to su mogli da urade kod kuće, a prisustvo neke od droga otkriva se pomoću uzorka urina. Testovi otkrivaju prisustvo marihuane, kokaina, heroina, ekstazija i drugih najčešćih droga.

Šta kažu psiholozi: Alat u rukama roditelja

Olivera Kovačević, školski psiholog u Osnovnoj školi “Đorđe Natošević”, kaže da je u školi u kojoj radi testove uzelo više roditelja sedmaka nego osmaka.

– Ovi testovi su kao alat u rukama roditelja. Imaju nešto čime mogu da barataju, a da to nisu samo reči, što je važno u ovom uzrastu kada deca ne trpe autoritet – kaže Kovačević.

Kako dodaje, broj roditelja koji su uzeli testove zavisio je i od toga kako su im odeljenske starešine predstavile testiranje.

Izvor Blic.rs

 

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/