Home » TEK SVAKA ČETVRTA ŠKOLA U SRBIJI IMA KUHINJU KOJA ZADOVOLJAVA STANDARDE ZA PRIPREMU HRANE
RAZVOJ / ZDRAVLJE VESTI

TEK SVAKA ČETVRTA ŠKOLA U SRBIJI IMA KUHINJU KOJA ZADOVOLJAVA STANDARDE ZA PRIPREMU HRANE

Baylee, a senior at Incirlik Unit school and Culinary Arts student, ladles French Onion soup into individual portions during class Feb. 6, 2015 at Incirlik Air Base, Turkey. Students in class are taught food presentation as well as preparation. (U.S. Air Force photo by Tech. Sgt. Taylor Worley)

Svaka četvrta škola u Srbiji ima kuhinju koja zadovoljava HACCP standarde ili su im potrebna mala ulaganja da se to postigne. U Ministarstvu prosvete kažu da bi one od školske 2019/20 godine mogle da počnu samostalno pripremanje obroka za učenike, jer se sredstva za opremanje mogu obezbediti tek budžetom za sledeću godinu.

Savetnica ministra prosvete Gordana Kosanović kaže da je želja ministarstva da se poveća broj škola koje imaju funkcionalne kuhinje, ali finansijske mogućnosti su takve da je realnije da škole kojima su potrebna manja ulaganja pređu na samostalno pripremanje obroka, a da se postepeno osposobljavaju i ostale kuhinje.

“Osposobljavanje školskih kuhinja za pripremu obroka je dugoročan plan. Školama se nude još dve mogućnosti da organizuju ishranu u saradnji sa drugim obrazovno-vaspitnom ustanovama – predškolske ustanove, studentske kuhinje, ili da, kao i do sada, koristi usluge keteringa“, rekla je Kosanovićeva za Tanjug, a prenosi RTS.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je naložio da se snimi stanje na terenu i da se vidi koliko osnovnih škola raspolaže kuhinjama, te da preliminarni rezultati pokazuju da manje od četvrtine škola raspolaže sa kuhinjama koje zadovoljavaju HACCP standarde ili su im potrebna relativno mala ulaganja da bi to postigli. 

“Te školske kuhinje bi mogle biti stavljene u funkciju od školske 2019/20 godine s obzirom da se sredstva za dodatna ulaganja-opremanja mogu obezbediti tek budžetima za sledeću godinu”, naglasila je Kosanovićeva.

Ministarstvo prosvete formiralo je radnu grupu za izradu Pravilnika za ishranu učenika u osnovnoj školi. U radnu grupu osim predstavnika ministarstva uključeni su predstavnici Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovaniović Batut”, nutricionisti.

Očekuje se da će grupa završiti predlog Pravilnika tokom juna ove godine i poslati ga na mišljenja u druga ministarstva. 

“Pravilnikom se bliže uređuje oblast ishrane učenika i propisuju nutritivne vrednosti obroka koji se nude u školi za mlađi i stariji osnovnoškolski uzrast”, naglasila je Kosanovićeva.

Dodala je da se time nudi okvir onima koji organizuju ishranu, direktorima, savetima roditelja i pružaocima usluge ishrane u školi, kakve su nutritivne potrebe učenika na koje treba da odgovore.

Upitana da li će Pravilnikom biti proterane pekare i prodavnice iz škola, Kosanovićeva je rekla da ih pravilnik ne proteruje, ali da se teži da ponuda hrane u pekarama i prodavnicama bude “drugačija, raznovrsnija i iznad svega u funkciji pravilne ishrane i zdravlja dece”.

Izvor rts.rs
Foto U.S. Air Force photo by Tech. Sgt. Taylor Worley
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/