Home » U IT ODELJENJA ŽELI 2.500 MATURANATA
VESTI

U IT ODELJENJA ŽELI 2.500 MATURANATA

Za polaganje prijemnog ispita za specijalizovana IT odeljenja naredne školske godine prijavilo se 2.537 učenika.

To je približno četiri odsto od ukupnog broja učenika koji će upisati srednje škole, što je gotovo pet puta više u odnosu na prethodnu školsku godinu, kada je bilo prijavljeno 556 učenika, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Na prijemnom ispitu, koji je zakazan za 3. jun, polagaće se zadaci iz matematike srednjeg i naprednog nivoa, dok se za pripremu koriste zbirke za polaganje završnog ispita.

U zavisnosti od rezultata prijemnog ispita, moguće je da će naredne školske godine biti upisana i tri IT odeljenja na jezicima nacionalnih manjina, s obzirom na to da su se za polaganje prijemnog prijavilo i 76 đaka pripadnika mađarske i slovačke nacionalne manjine.

Učenici koji završe četiri godine školovanja u ovim odeljenjima, steći će sva neophodna znanja i veštine koja će im otvoriti vrata IT industrije.

Biće i odlično pripremljeni za nastavak školovanja na nekom od fakulteta ili viših škola IT usmerenja.

Pored toga, dobiće i široko gimnazijsko znanje koje im omogućuje da, ukoliko žele, nastave svoje školovanje u nekom potpuno drugom pravcu.

IT odeljenja imaće maksimalno po 20 učenika koji se na časovima informatičkih i programerskih predmeta dele na grupe.

Sve gimnazije su opremile kabinete za informatiku, nastavnike informatike očekuju obuke za nove predmete dok učenicima nije potrebna dodatna IT oprema niti ulaganje u učenički materijal.

Foto flickr.com BarbaraLN CC BY-SA 2.0
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/