Home » MATURANTI SUTRA PLEŠU ZA GINISA
VESTI

MATURANTI SUTRA PLEŠU ZA GINISA

Tradicionalni Maturski ples u okviru evropskog projekta “European Quadrille Dance Festival” u Beogradu će biti održan u petak 18. maja na Sava Promenadi.

Beogradski maturanti plesaće uz muziku iz operete “Slepi miš” Johana Štrausa.

Cilj te manifestacije, koja se odvija u celoj Evropi, je promocija tolerancije, mira i prijateljstva, kao i povezivanje mladih u celoj Evropi. Na Maturantskom plesu prošle godine učestvovalo je oko 1.500 beogradskih maturanata iz 23 srednje škole i dve škole za decu sa posebnim potrebama.

Manifestacija pod nazivom “European Quadrille Dance Festival” ili Maturantski Ples u Srbiji je počela 2005. godine a prvi grad koji se priključio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bio je grad Kraljevo, najvećom zaslugom njihovog bratskog grada Maribora. Posle Kraljeva 2006. god. priključio se i Niš, od 2007. god. i mnogi drugi gradovi: Jagodina, Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Pančevo, Kragujevac, Smederevo, Pirot, Zaječar, Negotin, Kruševac, Trstenik, Ćuprija, Vršac, Alibunar, Kikinda, Lapovo, Svilajnac, Vranje, Prokuplje, Novi Pazar, Bela Crkva, Priboj, Nova Varoš, Sjenica , Užice, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac, Bajina Bašta itd.

Svi maturanti plešu istu koreografiju, uz muziku Johana Strausa “Slepi miš”, a muzika se najčešće emituje preko satelitskog radija i svi evropski gradovi plešu u isto vreme tačno u podne (12:00). Na osnovu toga se obara i Ginisov rekord kao najveći simultani ples u svetu. Rekord koji je oboren još 2011. Godine  iznosi 33.202 plesača.

Najčešće plešu maturanti srednjih škola,ali u nekim gradovima učestvuju i maturanti osmog razreda.

Foto maturskiples.com

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/