Home » ROK ZA PRIJAVE ZA IT ODELJENJA PRODUŽEN DO PONEDELJKA 21. MAJA
UPIS VESTI

ROK ZA PRIJAVE ZA IT ODELJENJA PRODUŽEN DO PONEDELJKA 21. MAJA

Websites Learning Study Pc Computer Classroom

Zbog velikog interesovanja učenika, prijave za polaganje prijemnog ispita za specijalizovana odeljenja za informatiku i računarstvo (IT) u gimnazijama širom Srbije, produžene su po istoj proceduri, do ponedeljka, 21. maja, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odlučilo je da produži rok za prijavu za upis u gimnazijska IT odeljenja, po istoj proceduri. Zainteresovani učenici se mogu prijaviti još danas, 18. maja i u ponedeljak, 21. maja, od 9 do 14 časova u gimnazijama koje će imati specijalizovana IT odeljenja.

Na prijemnom ispitu, koji je zakazan za 3. jun polagaće se zadaci iz matematike srednjeg i naprednog nivoa, dok se za pripremu koriste zbirke za polaganje završnog ispita.

Do sada se za polaganje prijemnog ispita za gimnazijska IT odeljenja naredne školske godine prijavilo 2.537 učenika, što čini približno četiri odsto ukupnog broja učenika koji će upisati srednje škole. Broj prijavljenih uvećan je skoro pet puta u odnosu na prošlu godinu, kada se prijavilo 556 đaka.

U zavisnosti od rezultata prijemnog ispita, moguće je da će naredne školske godine biti upisana i tri IT odeljenja na jezicima nacionalnih manjina, obzirom na to da su se za polaganje prijemnog prijavilo i 76 đaka pripadnika mađarske i slovačke nacionalne manjine.

Učenici koji završe četiri godine školovanja u ovim odeljenjima, steći će sva neophodna znanja i veštine koja će im otvoriti vrata IT industrije. Biće i odlično pripremljeni za nastavak školovanja na nekom od fakulteta ili viših škola IT usmerenja. Pored toga, dobiće i široko gimnazijsko znanje koje im omogućuje da, ukoliko žele, nastave svoje školovanje u nekom potpuno drugom pravcu.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/