Home » MINISTARSTVA: RODITELJI DA UČE KAKO SPREČITI DIGITALNO NASILJE
BEZBEDNOST

MINISTARSTVA: RODITELJI DA UČE KAKO SPREČITI DIGITALNO NASILJE

digitalno nasilje
Nude Hand Violence Anguish Woman Fear Female

Fokus u narednom periodu treba staviti na jačanje roditeljskih veština kako da spreče digitalno nasilje u porodici. To je jedan od zaključaka sastanka Međuministarske grupe za zaštitu dece od nasilja.

Sastanak je održan u sredu 23. maja, a prisustvovali su mu predstavnici ministarstava prosvete i trgovine, turizma i telekomunikacije.

Na sastanku su razmenjena iskustva o radu Nacionalnog kontakt centra i SOS telefona za prijavu nasilja u školama, saopšteno je iz Ministarstva prosvete. Razgovarano je i o procedurama reagovanja, o značaju razvijanja digitalne kompetencije kod učenika.

Zaštititi decu od digitalnog nasilja

Istaknuto je da je prepoznata važnost zaštite dece od digitalnog nasilja. A kako bi se sprečilo digitalno nasilje u okviru nastavnog programa za peti razred digitalnoj pismenosti dat poseban značaj.

Deca će učiti o upotrebi IKT uređaja na odgovoran i siguran način, i pravilima bezbednog rada na internetu. Učenici će biti osposobljavani za bezbedno pretraživanja interneta, odabir informacija i njihovo preuzimanje.

Ukazano je i na značaj zaštite privatnosti ličnih podataka, zaštite zdravlja i smanjivanja rizika zavisnosti od tehnologije kroz kvalitetno upravljanje vremenom.

Tokom sastanka akcenat je stavljen i na preventivne aktivnosti koje realizuju oba sistema. Kroz razmenu iskustva uvidelo da je neophodno u narednom periodu fokus staviti na jačanje roditeljskih veština na polju prevencije digitalnog nasilja u porodici – zaključuje se u soapštenju.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/