Home » SREDNJE ŠKOLE OBAVEZNE DO 2030. GODINE
VESTI

SREDNJE ŠKOLE OBAVEZNE DO 2030. GODINE

srednje škole obavezne

Srednje škole u Srbiji do kraja 2030. godine moraju da budu besplatne i obavezne.

To je, zapravo, obaveza koju je Srbija preuzela kao potpisnica Agende UN o održivom razvoju.

Pored osnovnoškolskog obrazovanja, istom Agendom potrebno je i dostupno i kvalitetno predškolsko obrazovanje.

To je samo jedan od 17 ciljeva Agende UN, kaže šefica Međuresorne radne grupe za njihovo sprovodjenje Slavica Đukić Dejanović.

Srednje škole obavezne i besplatne

Ona naglašava da do 2030. godine svi oblici obrazovanja moraju biti obezbeđeni i obavezno besplatno. A to podrazumeva i obavezne i besplatne srednje škole.

To znači da će neke ustavne kategorije morati da se menjaju, a pitanje koje će se postaviti je i ono u vezi sa upisom u srednje škole. 

Dejanović kaže da se sa Ministarstvom prosvete stalno razgovara na temu obrazovanja, jer je obrazovanje odskočna daska i za populacionu politiku i za ostvarenje ciljeva održivog razvoja. 

Ona dodaje i da je sprovedno istraživanje u kome je učestvovalo više od 11. 000 studenata na temu migracije i života nakon fakulteta.

Istraživanje su sproveli resor koji ona vodi, u saradnji sa Ministarstvom prosvete i Republičkim zavodom za statistiku. 

Svaki treći student bi da ide iz zemlje

Detaljni rezultati tek će biti predstavljeni javnosti, ali je signal da se upale crvene lampice to što jedna trećina onih koji završavaju studije planira da ode u inostranstvo. 

“Stvaranjem dobrih uslova da se ostane ovde možda se može nešto promeniti. Postoji, međutim, i drugi aspekt da su migracije civilizacijska tekovina. Ne možete nikoga blokirati u slobodi kretanja”, pojasnila je Dejanović. 

Osim obrazovanja među ciljevima Agende održivog razvoja EU je i smanjenje siromaštva. Cilj je da se do 2030. godine učine koraci da nijedna osoba nema manje od 1,20 dolara za svoje dnevne potrebe. 

Dejanović kaže da je jedan od ciljeva i smanjenje smrtnosti za jednu trećinu od nezaraznih bolesti. 

“Jedan od ciljeva iz Agende jeste i dostojanstven rad i zabrana teškog rada za decu. Sve je usmereno na bolji kvalitet života običnog čoveka zato je važno da povećamo vidljivost ove teme, da o njoj pričamo i da u njoj učestvuju svi”, naglasila je Dejanović.

Foto Đorđe Stakić CC BY 3.0 rs

 

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/