Home » DOPUNJEN KONKURS: NOVA IT ODELJENJA U GIMNAZIJAMA, PROMENE PO SMEROVIMA
UPIS

DOPUNJEN KONKURS: NOVA IT ODELJENJA U GIMNAZIJAMA, PROMENE PO SMEROVIMA

Konkurs, IT, upis, lista želja

Ministarstvo prosvete dopunilo je konkurs za upis u srednje škole. Zbog velikog interesovanja učenika za upis u IT odeljenja gimnazija, dozvoljen je upis u dodatna odeljenja. U Prvoj i Osmoj gimnaziji u Beogradu, umesto jednog moći će da upišu po dva IT odeljenja sa po 20 učenika.

Gimnazija “Bora Stanković” u Nišu, umesto prvobitno predviđena dva IT odeljenja, moći će da upiše tri odeljenja. Jedno računarsko odeljenje dobila je i Druga kragujevačka gimnazija.

Dopunjen konkurs

Izmena ima i u Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu. U odnosu na uslove koji je propisao Konkurs za upis u srednje škole, biće manje mesta na prirodno-matematičkom smeru, a više na IT smeru. Dodatno odeljenje opšteg smera dobila je gimnazija Svetozar Marković u Surdulici.

O podacima za upis treba dobro da se raspitaju i mali maturanti koji žele da upišu Karlovačku gimnaziju. I tu je bilo promena u rasporedu slobodnih mesta po smerovima. Deo kvota prvobitno predviđenih za engleski jezik preraspodeljen je na italijanski i španski.

Izmena ima i u srednjem stručnom obrazovanju. U nekim školama povećana je dostupnost zanata i proizvodnih zanimanja, navedeno je u dopuni Konkursa za upis učenika u srednju školu za školsku 2018/2019. godinu.

Novi smerovi

Srednja škola “Dositej Obradović” u Novom Kneževcu dobila je jedno odeljenje za školovanje tehničara drumskog saobraćaja. U Tehničkoj školi u Zrenjaninu odobreno je odeljenje za tehničara za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina.

Subotička Politehnička škola, umesto tehničara za oblikovanje grafičkih proizvoda primiće 30 učenika na smer tehničar za digitalnu grafiku. Modernizovani su i smerovi Tehničke škole u Bečeju, gde će umesto smera za mašinskog tehničara za kompjutersko upravljanje, mali maturanti moći da upišu smer tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina po dualnom modelu.

Učenici koji žele da upišu školu “Bratstvo” u Bečeju treba takođe da provere dopune konkursa za upis, jer je deo profila izmenjen, tako da su dodate upisne kvote na mađarskom jeziku, i to za frizera, bravara, cvećara-vrtlara i manipulanta u prehrambenoj proizvodnji. Reč je uglavnom o trogodišnjim profilima.

Zamenjeni smerovi

U Inđiji je smer elektrotehničar računara zamenjen elektrotehničarem informacionih tehnologija. I Grafička škola u Beogradu dobila je dualni profil – tehničar za digitalnu grafiku, umesto tehničara za grafičku pripremu. Preraspodela odeljenja napravljena je i u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Beogradu, pa će 60 đaka moći da se školuje za ugostiteljskog tehničara, a 30 za kulinarskog, dok je prvobitni raspored bio obrnut.

Školi “Jovan Žujović” u Gornjem Milanovcu dodato je jedno odeljenje tehničara mehatronike, a u Leskovcu jedno odeljenje poljoprivrednog tehničara. U Medveđi je dodato po 15 mesta na zanatima – auto-mehaničar i mehaničar grejne i rashladne tehnike.

Jednim odeljenjem elektroinstalatera i ekonomskog tehničara na srpskom jeziku dopunjen je i konkurs za Bujanovac. U Kuršumliji je obrisano odeljenje ekonomskog tehničara, ali ga je zamenio finansijski administrator i dodato je odeljenje kulinarskog tehničara. Prehrambeno-tehnička škola u Nišu pojačana je četvorogodišnjim profilom – hemijski laborant.

Popunjavanje liste želja

Učenici će 29. i 30. juna popunjavati liste želja za upis u srednje škole. Potrebno je da popune što više polja, ili čak svih 20, za upis željenih obrazovnih profila. Ukoliko je učeniku prioritet škola, a ne određeni profil, onda treba da upiše šifre za sve profile željene škole, pa tek onda šifre za druge škole, jer tako sebi povećava šansu da se upiše. Ukoliko bi hteo, recimo, IT odeljenje u beogradskoj gimnaziji, onda će među prve želje da upiše IT odeljenja u svim gimnazijama u Beogradu.

Foto Wikipedia CC BY-SA 3.0
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/