Home » POLICAJAC NEĆE BITI U SVAKOJ ŠKOLI
BEZBEDNOST

POLICAJAC NEĆE BITI U SVAKOJ ŠKOLI

policajac

Od 1. septembra neće u svakoj školi u Srbiji biti policajac, najavo je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. To i nije ništa novo, jer ih ni do sada nije bilo.

Ministar ipak najavljuje da će škole imati policijski video-nadzor ili će ih redovno obilaziti policijske patrole.

Stefanović je naveo da stotine policajaca već rade u školama i vrtićima. Policija je u školama, kako kaže, pogotovo u onim u kojim je procenjen najviši stepen rizika, uvela različite vrste kontrola poput video-nadzora.

Policajac ili video nadzor

”Ne mogu da kažem da će 24 sata u svakom školskom dvorištu biti prisutan policajac. To ne postoji nigde u svetu”, rekao je Stefanović.

On je dodao da cilj nije stvaranje policijske države: Ne treba da bude postavljen policajac u svakoj školi, preduzeću ili na ulici. Treba, kako je rekao, graditi društvo u kojem to neće biti potrebno.

”Zato se u osnovnim školama uvodi preventivna nastava. Tako bi deca bila upoznata o tome šta je nasilje, bezbednost u saobraćaju ili kakvu opasnost predstavlja upotreba droge, alkohola i oružja”, napomenuo je Stefanović.

On je dodao da decu treba upoznati i sa sajber kriminalom i opasnostima koje vrebaju u tom svetu.

Svojevremeno je, na primer, na Zvezdari svega osmoro policajaca obilazilo škole na ovoj opštini. Na Zvezdari, inače, ima 14 osnovnih i devet srednjih škola.

Komisija za borbu protiv narkomanije

Početkom jula formirana je Komisija za borbu protiv narkomanije u školama, koja će raditi na podizanju svesti o štetnosti narkotika. Predsednik Komisije i ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je tada da će biti napravljen program sa kojim će se “ući u sve škole u Srbiji”.

On je dodao da će se Komisija za borbu protiv narkomanije sastajati jednom nedeljno. Biće napravljen kratak film sa kojim će ući u sve škole. U filmu će se videti kroz šta prolaze oni koji konzumiraju drogu, kako se krene od radoznalosti i na kraju izgubi život.

Foto NPSSrbije

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/