Home » TEHNOLOŠKI VIŠAK 4.580 PROSVETARA
VESTI

TEHNOLOŠKI VIŠAK 4.580 PROSVETARA

tehnološki višak

Pred početak nove školske godine 4.580 prosvetna radnika postalo je tehnološki višak. Od toga 400 radnika zaposlenih u prosveti ostalo je bez ijednog časa i bez angažovanja.

To su poslednji podaci preseka stanja koje je radila posebna Radna grupa Ministarstva prosvete.

Sa druge strane u školama, bar na papiru, ima 30.598 slobodnih radnih mesta. Tu bi tehnološki viškovi mogli da se zaposle.

Na mestima koja su prikazana kao slobodna, uglavnom rade ljudi koji su zaposleni na određeno. Oni, kako kaže predsednik Radne grupe za praćenje angažovanja zaposlenih Miloš Blagojević, zbog zabrane zapošljavanja nisu mogli da dobiju stalni posao i rešenja na neodređeno.

„Tehnološki viškovi imaju prednost u odnosu na njih. Svima u ugovoru stoji da im se prekida ugovor o angažovanju ukoliko dođe do preuzimanja sa liste tehnoloških viškova”, objasnio je Blagojević za Tanjug.

On je naglasio da je Ministarstvo prosvete poslalo školama stručno uputstvo da moraju prvo da zaposle tehnološke viškove.

Najveći broj prosvetnih radnika, koji su ostali delimično ili potpuno bez norme, rasporedi se po školama u nedelji pred početak školske godine.

„U ponedeljak i utorak su tehnološki viškovi predavali zahteve u školama. Novi presek stanja imaćemo u petak”, naglasio je Blagojević.

Tokom leta oko 2.000 prosvetnih radnika postalo je tehnološki višak. To tvrdi Dobrivoje Marjanović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, jer je 11. jula na listi bilo njih 2.500.

On očekuje da se u narednih nekoliko dana, pre početka školske godine, zbrine jedan deo njih.

Marjanović kaže da će tamo gde direktori budu krili radna mesta reagovaće prosvetna inspekcija u skladu sa zakonom.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/