Home » ŠESTORO DIREKTORA SMENJENO ZBOG VRŠNJAČKOG NASILJA
VESTI

ŠESTORO DIREKTORA SMENJENO ZBOG VRŠNJAČKOG NASILJA

direktor

Vršnjačko nasilje je problem kojim se Ministarstvo prosvete ozbiljno bavi, tvrdi ministar Mladen Šarčević.

Do sada je, kako kaže, šestoro direktora smenjeno zbog nepostupanja po protokolu. Poslednji primer je predškolska ustanova u Smederevu, gde je smenjen čitav Školski odbor.

Uvedeni su SOS telefoni u Ministarstvu, kažnjavanje roditelja zbog neopravdanih izostanaka učenika i zapošljavaju se novi psiholozi i pedagozi.

Nasilje – potrebna bolja saradnja sa porodicama

Kako je, prilikom, posete Čačku napomenuo, rešeni su najnoviji problemi vršnjačkog nasilja u školama u Zemunu i u Kraljevu. Po njegovom mišljenju, morala bi da postoji bolja saradnja škole sa porodicama i centrima za socijalni rad.

– U rešavanje problema negde moraju da se uključe i zdravstvene ustanove. Kada je dete u velikoj meri sklono nasilju, onda moraju da se uključe i psihijatri – istakao je Šarčević.

Šarčević je rekao da oko 85 odsto dece u Srbiji pohađa srednju školu, ali još postoje populacije koje treba uključiti u srednjoškolsko obrazovanje.

– Zato se zalažem za uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja – rekao je Šarčević nakon što je u Čačku otvorio novi Dom učenika.

Na pitanje o produžavanju roka za “stare” akademce, ministar je naglasio da nema ništa protiv ukoliko neko studira 20 ili 30 godina, ali da tu postoje tehnički problemi.

– Ne može da se studira po istom nastavnom planu i programu, jer ne postoji više taj predmet. Ovo je sad neki zadnji trzaj, da je to još izvodljivo. Ali, tu postoji i problem socijalne prirode. Ti ljudi moraju da pređu na bolonjski model, da polažu diferencijalne ispite i da plate to dodatno – objasnio je Šarčević.

Pare su problem

On je ocenio da je glavni problem kod visokog obrazovanja to što je finansiranje rešeno uredbama. “U centru priče nije student”, pa se zato danas naplaćuje “sve i svašta”.

– Ne zameram to fakultetima. Država u jednom trenutku nije imala sredstva da fakultetima nadoknadi sve troškove. Prepuštala je da oni naplaćuju i sada nemate uvid – rekao je ministar prosvete.

Šarčević je je obišao i Institut za voćarstvo Čačak, gde je razgovarano o postignutim rezultatima naučnih timova instituta, kao i o planovima za naredni period.

– Cilj nam je da u novembru promovišemo novi Zakon o fondu za nauku. On predviđa da se privreda, Ministarstvo prosvete i druga ministarstva uključe sa mnogo većim sredstvima – rekao je Šarčević.

Foto Ministarstvo prosvete
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/