Home » PROSVETARIMA PLATA VEĆA ZA 7.000 DINARA OD JANUARA
AKTUELNO

PROSVETARIMA PLATA VEĆA ZA 7.000 DINARA OD JANUARA

povećanje

Vlada Srbije je obećala prosvetarima povećanje plata za 14 odsto od naredne godine. Dodatno povećanje plata od 21 procenat uslediće najkasnije do 2022. godine.

Jasna Janković, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, za „Blic“ je iznela detaljan plan ministra finansija Siniše Malog o povećanju zarada prosvetarima.

Povećanje svima

– Kada su sindikati prosvetnih radnika okončali štrajk, Vlada je obećala najveće povećanje zarada u javnom sektoru. Od januara naredne godine garantovali su nam povišicu od 14 odsto. Za predviđeno povećanje do ukupno 35 do 36 odsto rečeno nam je da će zavisiti od stanja u budžetu. Sada se ne zna hoće li biti realizovano kroz dve ili kroz tri godine – otkrila je Jankovićeva.

Ona precizira da se najavljeno povećanje odnosi na nastavnike, pedagoge, psihologe, bibliotekare, sekretare… Oni bi na svojim čekovima trebalo da očekuju isti rast.

– Obećana povišica od 14 odsto bila bi primenjena na najnižu platu nastavnika. Ona iznosi 49.700 dinara. To znači da bi povećanje trebalo da bude oko 7.000 dinara. Ono se odnosi i na nastavnike i na direktora škole koji ima veću zaradu od predavača. O generičkim zanimanjima poput tetkica i domara ovaj put nije bilo reči. Uskoro očekujemo razgovore i o njihovim platama – najavila je Janković za “Blic”.

Ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio je da će u naredne dve do tri godine plate u prosveti biti povećane za 35 do 36 odsto. O dinamici povećanja ministar nije detaljno govorio. Najavio je da će naredne godine prosveta dobiti “značajniji iznos od svih drugih, više nego što je očekivala”.

Iznos povećanja poznat u novembru

Prosvetni radnici prvo povećanje dobiće već u januaru. Rekao je i da će se tačan iznos povećanja znati sredinom novembra, kada se urade konačni proračuni.

Najavama o povećanju zarada prethodio je dogovor između Vlade, Ministarstva prosvete i reprezentativnih sindikata u vezi sa reformom platnog sistema u tom sektoru.

Time su se zaposleni u prosveti praktično izjednačili sa ostalim korisnicima republičkog budžeta, za kojima su godinama zaostajali. Predloženom reformom platnog sistema izdvajanja iz republičkog budžeta za zaposlene u prosveti iznosiće 25 odsto, čime će prosveta biti izjednačena sa drugim korisnicima budžeta.

Pregovori o povećanju zarada prosvetarima vodili su ministri Šarčević, Siniša Mali i Branko Ružić. O mogućem povećanju prethodno su se usaglašavali sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda koja je u Srbiji boravila prethodne dve nedelje.

Antić: Nastavnici su bili diskriminisani

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, objašnjava da je, pre prošlonedeljnog dogovora Vlade i sindikata prosvetnih radnika, oko 70.000 visokoobrazovanih prosvetara bilo diskriminisano u odnosu na sve ostale sa fakultetskom diplomom koji su zaposleni u zdravstvu, ustanovama socijalne zaštite, kulturi…

Većina prosvetnih radnika nalazila se u osmom platnom razredu, dok su visokoobrazovani u ostatku javnog sektora biti u devetom razredu. To znači da su njihove plate mogle da idu do 90.000 dinara, a plate prosvetara do 67.000 dinara.

 

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/