Home » SAJAM OBRAZOVANJA: OD UDŽBENIKA DO ILUZIJA
AKTUELNO

SAJAM OBRAZOVANJA: OD UDŽBENIKA DO ILUZIJA

sajam

Pod sloganom “Obrazovana Srbija, uspešna Srbija”, na Beogradskom sajmu održan je 49. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava.

Sajam je prvi put održan po novom konceptu. Posetioci na jednom mestu mogli da se upoznaju sa svim segmentima obrazovnog sistema. Prisutne su bile ustanove formalnog i neformalnog obrazovanja (škole stranih jezika, plesa, kursevi…)

Prvi put je na Sajmu obrazovanja bio prisutan i Muzej iluzija, čiji je štand bio jedan od najprivlačnijih za decu.

Predstavili su se, takođe, i izdavači udžbenika, edukativne litarture i nastavnih sredstava.

Programskim konceptom sajma i pratećim stručnim skupovima obuhvaćeni su svi segmenti obrazovnog sistema. Posetioci su mogli da se upoznaju sa ponudom programa obrazovnih institucija i ustanova različitih nivoa i struka.

Predstavljena su im, takođe, edukativna izdanja, didaktička sredstva i igre koji podstiču kreativnost i motoriku, platformama za e-učenje

Sajam za decu i odrasle

Na štandu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja predstavljeni su primeri dobre prakse uspešnih škola i predškolskih ustanova, projekti koji se realizuju, kao i razvoj dualnog obrazovanja i preduzetništva.

Jedan od takvih primera dobre prakse prikazala je osnovna škola “Mihajlo Pupin”, koja je organizovala i nekoliko radionica. Njihova tema bila je digitalna pismenost i razvoj digitalnih veština kod učenika.

Na štandu Ministarstva viđeni su i bibot uređaji za početno učenje programiranja i kodiranja, koje su nastavnici škole “Mihalo Pupin” videli u Finskoj i Estoniji.

Drugog dana organizovan jei „Školski dan“, manifestacija koja promoviše želju za znanjem, čitanjem i učenjem, ljubav i životnu poeziju. Manifestacija je otvorena čitanjem stihova devojčice petog razreda osnovne škole posvećenih pesniku Ljubivoju Ršumoviću.

Otvarajući manifestciju, Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja poručila je školarcima da su im „otvorena vrata u svet znanja i mašte i da ponesu sa Sajma knjigu koju će zauvek zatvoriti u svojim srcima“. „Obrazovanje i vaspitanje sjedinjeno je kroz najlepši oblik – knjigu, a dečija poezija je najradikalniji oblik sučeljavanja humanističke sa tehničkom civilizacijom“, rekla je ona.

Beogradski sajam knjiga, koji je održavan istovrmeno kad i Sajam obrazovanja, obišlo je 195.166 posetilaca, a veliki deo njih zadržao se i na Sajmu obrazovanja.

Foto: Beogradski sajam
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/