Home » TROMESEČJE JE UKINUTO
AKTUELNO

TROMESEČJE JE UKINUTO

tromesečje

Tromesečje ne postoji, ukinuto je. Ovakav odgovor sačekao je oca učenika petog razreda osnovne škole u Beogradu.

To znači da sredinom ovog meseca škola neće organizovati roditeljski sastanak na kome će usred polugodišta napraviti analizu uspeha učenika. Niti će roditeljima dati papirić sa svim ocenama koje je njihovo dete od 1. septembra do tada prikupilo u dnevnik.

Redakciju „Politike“ pozvalo je još nekoliko roditelja, koji su se takođe pitali zašto je i ko odlučio da ukine tromesečje. Posle razgovora sa nastavnicima u nekoliko osnovnih i srednjih škola u Srbiji zaključili smo da su neke obrazovne ustanove ukinule. Pojedine su ipak odlučile da zadrže običaj preseka stanja u dnevniku na sredini polugodišta.

Tromesečje po želji

Da li je onda tromesečje ukinuto ali neke škole još o tome nisu obaveštene? Ili je direktorima pojedinih obrazovnih ustanova jednostavno palo na pamet da uskrate roditelje za ovu decenijama ustaljenu praksu?

Odgovori koje su nam poslali iz Ministarstva prosvete govore da je školama data mogućnost da same odrede da li će ili neće da neguju praksu tromesečja. U Ministarstvu ističu da je tvrdnja kako je „tromesečje ukinuto” neodgovarajuća.

Period koji je obeležen tim pojmom, kako kažu, nije propisan kalendarom obrazovno-vaspitnog rada. To znači da se tromesečje već decenijama organizuje zahvaljujući volji nastavnika i škola.

– Tromesečje škole predviđaju godišnjim planom rada kao ustaljenu praksu sagledavanja ostvarenog na polovini formalno utvrđenog prvog i drugog polugodišta. Roditelj može da se informiše o uspehu deteta tokom čitave školske godine. A ne samo u periodu tromesečja, odnosno polugodišta – izričiti su u Ministarstvu prosvete.

Iznenađeni sindikati i roditelji

I predstavnici sindikata, kao i roditelji, iznenađeni su odlukom pojedinih škola da ukinu tromesečje. Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, ističe da „ne vidi zašto to škole rade”. Ona smatra da „ne treba menjati model koji je dobar”.

– Mislim da je svakom nastavniku, roditelju i detetu u Srbiji lakše kada škole naprave ovaj presek. U svakom odeljenju se nađe poneki učenik koji se opusti posle dugog letnjeg raspusta. Pa onda na početku školske godine pokvari ocene u odnosu na uspeh iz prethodnog perioda. Baš zato je bitno tromesečje, da se prati rad svakog đaka ponaosob. I posle tog preseka ocena, u školama u kojima dotad nisu organizovani dopunski časovi nastavnici počinju da ih drže. Ako nema tromesečja, ne znam kako će nastavnici znati za koga da organizuju te dopunske časove – kaže Jankovićeva.

Ona naglašava da je ovo posledica nepreciznosti u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Njime je ukinut raniji termin „tromesečje” i umesto njega upotrebljen „klasifikacioni period”.

Janković ističe da su na mnogim drugim primerima zakonotvorci školama mogli da daju autonomiju u odlučivanju, a ne baš da to učine na decenijama ustaljenom tromesečju.

– Da li će ga biti ili ne, ubuduće će odlučivati škole. Zakon je to dozvolio. Mislim da će većina škola sigurno imati nešto nalik tromesečju. Prakse pokazuje da uvek nastanu problemi sa ocenama iz nekih predmeta. Zvalo se to presek stanja, uspeha, klasifikacioni period ili kako već… – naglašava Jankovićeva.

Izvor Politika
RANAC portal

RANAC portal

1 Komentar

Click here to post a comment

  • Ako je ukinuto, pametan potez ministarstva. Da se smanji suvišna administracija. Jedino što treba zadržati jeste obaveštavanje roditelja o uspehu i disciplini učenika, tj roditeljski sastanci. bravo za potez ministarstva, akcenat na nastavu a ne na pisanije i sednice.

https://www.facebook.com/ranacportal/