Home » PREDŠKOLCI: VIŠE IGRE, MANJE UČENJA
REFORMA

PREDŠKOLCI: VIŠE IGRE, MANJE UČENJA

predškolci

Predškolci će od sledeće godine više vremena provoditi igrajući se nego učeći. To  predviđa novi plan i program koji Ministarstvo prosvete namerava da u predškolske ustanove uvodi od septembra 2019. godine.

Predškolsko vaspitanje je do sada, po dokumentu iz 2006. godine, bilo isključivo priprema za školu. Procenjeno je da je to preozbiljno, i da bi predškolci trebalo da uče uz igru.

Novi program za predškolce zove se “Godine uzleta”, predstavljen je nedavno. Ministar prosvete Mladen Šarčević je istakao da je cilj da se unaprede dostupnost, kvalitet i pravednost sistema predškolskog vaspitanja.

Pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedeljković kaže da su osnove programa metaforično nazvane godine uzleta.

– Osnove ovog programa podržavaju razvijanje vaspitno-obrazovnog rada kroz zajedničko učešće dece i odraslih u prostorima koji su inspirativni i provokativni za dete. U njima dete može slobodno da istražuje, da isprobava, da se igra, da sarađuje sa drugima i upoznaje svet oko sebe – rekla je Vesna Nedeljković.

Novi program, kroz pilot projekat, u proteklih godinu dana “zaživeo” je u pojedinim predškolskim ustanovama u Zemunu, Čačku i Novom Sadu. Direktori i vaspitači ne kriju zadovoljstvo novim načinom rada sa predškolcima.

– U vrtiću “Zemunski biser” već godinu dana vaspitači rade sa decom po programu “Godine uzleta”, Iskustva su fantastična – kaže Jasmina Bouali Stanojković, direktor Predškolske ustanove “Dr Simo Milošević” u Zemunu.

– Svi zajedno učimo, uključujući i roditelje, koji su i do sada bili naši partneri, ali sada je to drugačije. Zaista smo zadovoljni – kaže Bouali.

Planovi i ulaganja

U Srbiji rade 162 predškolske ustanove, u kojima boravi 200.000 dece. Ministarstvo prosvete namerava da do 2022. godine uloži 32 miliona evra u adaptaciju i izgradnju novih vrtića. Tako bi još više mališana imalo šansu da se upiše u obdaništa.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/