Home » LICENCA ZA DIREKTORE – I DIREKTORI NA ISPITU
VESTI

LICENCA ZA DIREKTORE – I DIREKTORI NA ISPITU

licenca

Direktori pet obrazovnih ustanova danas će se naći pred ispitnom komisijom za dobijanje licence. Licenca je jedan od uslova za obavljanje dužnosti direktora. Reč je o direktorima koji su posle obuka stekli pravo da polažu ispit za licencu.

Za licencu su danas polagali direktori ustanova iz Loznice, Svilajnca, Velike Plane, Šapca i Valjeva. 

Licenciranja je, saopštavaju iz Ministarstva prosvete, jedan od mehanizama za osiguranje kvaliteta i selekciju izbora direktora.

Licenca u tri koraka

Uslov za polaganje ispita za licencu do sada su stekla 362 direktora škola i predškolskih ustanova. To je oko 20 odsto ukupnog broja direktora.

Na ispitu se, u prvom delu, ocenjuje kvalitet istraživačkog rada. Tu kandidat prikazuje rezultate primenjenog istraživanja i preporuka za unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse.

U drugom delu komisija, procenjuje stepen ostvarenosti standarda kompetencija za direktora.

U trećem kandidat predstavlja i obrazlaže portfolio direktora, koji sadrži dokaze o ostvarenosti standarda.

Jedan od uslov za obavljanje dužnosti direktora je obuka i položen ispit za direktora ustanove. Sa položenim ispitom za direktora stiče se dozvola za rad direktora (licenca).

– Od direktora škola zavisi mnogo. Ako su to ljudi koji profesionalno rade svoj posao, koji su dobri profesionalci i pedagoški rukovodioci, odlični menadžeri… onda smo na pravom putu. Na ovaj način dugoročno se pravi strategija kvalitetnog rukovođenja ustanovama – rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević. 

Kriterijumima do kvaliteta

On je kazao da to što neko pri izboru direktora ima većinu ne mora da znači i kvalitet.

– Mi se jedino možemo odbraniti tako što ćemo imati jako stroge kriterijume za licenciranje i obuke. Neko ko nema licencu ne može da konkuriše za direktora – naveo je on i dodao da je predviđeno da se zbog određenih propusta gubi licenca.

Ministar je rekao da se značajan boljitak u srpskom obrazovanju može očekivati ako se direktori biraju prema visokim kriterijuma, a najbolji nastavnici motivišu, kao i ako se nastavi proces digitalizacije i reforma na svim nivoima.

Ispit za direktora polaže su u roku od dve godine od stupanja na dužnost, odnosno od tupanja na snagu Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja.

Očekuje se da do kraja 2021. godine svi imenovani direktori ustanova steknu licencu za direktora.

Obaveza licenciranja direktora uvedena je sistemskim zakonom 2003. godine, ali do sada nije realizovana.  Standardi kompetencija direktora doneti su 2013. godine, ali su do uređivanja licenciranja bili „mrtvo slovo na papiru“.

Ove godine usvojen je Pravilnik o programu obuke i polaganju ispita za licencu za direktora ustanove obrazovanja i vaspitanja.

Foto Ministarstvo prosvete
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/