Home » SEKSUALNO VASPITANJE I DALJE TABU TEMA
RAZVOJ / ZDRAVLJE

SEKSUALNO VASPITANJE I DALJE TABU TEMA

seksualno vaspitanje

Svaka treća devojka u Srbiji prvi seksualni odnos imala je u 16. godini života. Četiri od deset njih odlučile su se za intimni odnos u vezi koja je trajala manje od nedelju dana. Kontracepciju nije koristila svaka treća devojka. Sve to pokazalo je istraživanje Udruženja za reproduktivno zdravlje Srbije. A jedan od zaključaka koji se nameće je da bi seksualno vaspitanje u školama promenilo stvari.

Studija je sprovedena na reprezentativnom uzorku devojaka, uzrasta od 19 i 20 godina. Pokazala je i da je 25 odsto njih imalo četiri ili više intimnih partnera, što povećava rizik od dobijanja seksualno prenosivih bolesti.

Zbunjeni tinejdžeri

Gotovo trećina devojaka izjavila je da nikada nije doživela orgazam ili ga doživljava retko. Čak 36 odsto njih nije zadovoljno ili je zbunjeno svojim seksualnim životom. Posebno zabrinjava podatak da je zlostavljanje u partnerskoj vezi iskusila svaka šesta devojaka.

Ovo su, kako prenosi Politika, samo neki od brojčano najzanimljivijih podataka izvedenih iz istraživanja Udruženja za reproduktivno zdravlje Srbije. Istraživanje je na skupu demografa pod nazivom „Primeri dobre prakse u populacionoj politici i planiranju porodice” predstavila dr Mirjana Rašević, direktorka Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka.

– Mladi sve ranije postaju seksualno aktivni, a za roditeljstvo se odlučuju sve kasnije. Njihov nivo znanja o kontracepciji i dalje je zabrinjavajući. Kada smo studentkinje medicine, farmacije i političkih nauka tokom jednog istraživanja pitali kada su plodni dani, svaka treća buduća novinarka i svaka deseta buduća doktorka i farmaceutkinja nije znala odgovor na to pitanje. To ne treba da čudi. Jer seks je tabu tema u većini porodica, a seksualno vaspitanje nikad nije bilo sastavni deo obrazovnog procesa – upozorila je dr Rašević.

Broj adolescentskih trudnoća izmiče svim statistikama. Ipak, zabrinjava da od 58 savetovališta za zdravlje mladih koja su otvorena nakon 1999. godine danas radi manje od 20. A u njima adolescenti na jednom mestu mogu dobiti sve informacije o svom reproduktivnom zdravlju.

Seksualno vaspitanje – isksutva Finske

Ilustrujući koliko je važno seksualno vaspitanje, dr Rašević navela je primer Finske. U ovoj zemlji je 1970. godine u osnovne škole uveden obavezan predmet „seksualna edukacija”. Kada je 1990. godine ovaj predmet ukinut, stopa abortusa je već u narednoj godini povećana za pedeset odsto. A deca su postajala seksualno aktivna u 15. i 16. godini života.

Ministarstvo prosvete Finske je 2006. godine ponovo uvelo ovaj predmet, a stopa abortusa je u 2008. godini smanjena za četvrtinu. Osim toga, prepolovljen je broj mladih koji su u intimne odnose stupili pre punoletstva.

Estonija je počela da razvija savetovališta za mlade od 1991. godine. Obavezna seksualna edukacija uvedena je u obrazovni sistem ove zemlje pet godina kasnije. Namenjena je učenicima od sedme do šesnaeste godine.

Upravo zahvaljujući pravovremenoj edukaciji, stopa adolesentskih trudnoća prepolovljena je u periodu od 1990. do 2009. Godine. Broj registrovanih novih slučajeva HIV-a među tinejdžerima pao je sa 560 u 2001. na 25 slučajeva u 2009. godini.

– U najvećem broju zemalja seksualno obrazovanje je obavezno za učenike sa 15 i više godina. Sa lekcijama iz ove sfere počinje se u različito doba u evropskim zemljama. Deca u Velikoj Britaniji i Portugalu počinju da uče u četvrtoj, a tinejdžeri u Italiji i na Kipru u 14. godini života. Lekcije iz seksualne edukacije u Evropi predaju učitelji i nastavnici različitog profesionalnog profila. Oni su završili specijalne kurseve, kao i psiholozi, odnosno pedagozi. U nekim zemljama, kao što su Švedska ili Estonija, deo edukacije odvija se u najbližem zdravstvenom centru za mlade. Tako se i promovišu posete ovim ustanovama u budućnosti – zaključila je dr Mirjana Rašević.

Izvor Politika
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/