Home » KRCKO ORAŠČIĆ – OSTVARENJE SNA. STARA PRIČA U NOVOM RUHU
VIKEND

KRCKO ORAŠČIĆ – OSTVARENJE SNA. STARA PRIČA U NOVOM RUHU

Krcko

Šta se desi kada 12 – godišnja Klara od dede dobije drvenog lutka, umesto očekivanog novog tableta? Odgovor ćete videti u scenskom spektakl za celu porodicu “Krcko Oraščić – ostvarenje sna”.

Predstava će premijerno biti izvedena 22. decembra u Kombank dvorani. Uz profesionalne glumce, poput Zorana Cvijanovića, nastupiće više od stotinu dece iz Škole igre Ašhen Ataljanc. Ona je i jedan od producenata te moderne verzije poznate bajke nemačkog pisca E.T.A. Hofmana.

Krcko – moderna verzija

U modernoj verziji bajkovite avanture 12-godišnja Klara dobija od dede na poklon drvenog lutka Krcka. Ona se, pak, nadala novom modelu tableta. Razmažena i razočarana, baca drvenog vojnika. Deda odlučuje da je uvede u tajanstvene svetove dobra i zla. U njima će devojčica prolaziti kroz mnoga iskušenja u nastojanju da popravi polomljenog Krcka. Uz pomoć svemoćnog kristala, Krcko oživljava. Zli miševi prave pometnju i prete velikim bitkama, a Klara kroz ljubav otkriva prave vrednosti.

Pozorišni reditelj Marko Manojlović, koji je dramatizovao bajku o Krcku Oraščiću, kaže da mu je u ovom projektu najuzbudljivije to što spaja igru, muziku, sport i glumu.

– Dobili smo predstavu jedinstvene forme. Nikada tako nešto nisam radio, a ni gledao. Mislim da smo uradili nešto dobro. Kada me je Ašhen pozvala privukao me je način na koji smo pristupili Krcku. Taj način i priča koju smo želeli da ispričamo bili su nešto iskreno. A kad je iskreno onda je uvek dobro – izjavio je Manojlović na konferenciji za novinare.

Svetski priznata primabalerina i balet majstor Ašhen Ataljanc rekla je da svoj rad vidi kao prenošenje znanja. Dodala je da danas u svetu sve više ima i drugačijih vrsta školovanja u odnosu na ono tradicionalno.

O Samoj predstavi „Krcko Oraščić“, ona kaže da je to priča o isceljenju.

– Poruka predstave, pored novogodišnjeg sjaja i radosti na sceni, jeste da samo isceljeni i celoviti možemo da nađemo pravu ljubav. I to ne samo onu prema partneru, nego i prema prijateljima, komšijama, roditeljima – izjavila je Ašhen Ataljanc.

Glumci

Pored glumaca i polaznika Škole igre Ašhen Ataljanc – od najmlađih do srednjoškolaca, u predstavi učestvuju i profesionalni baletski igrači i mladi članovi Karate kluba Diplomatik, a predstavu krase raskošna scenografija i specijalni efekti.

Krcka igra Stevan Piale, Klaru glumi Anisja Gavrilović, a Klarinog dedu Zoran Cvijanović.

Muziku je komponovao Marko Stojanović. Kompoziciju “Znaj“, završnu numeru predstave, peva Lena Stamenković, učesnica Dečje pesme Evrovizije 2015.

Predstava je, inače, realizovana u koprodukciji sa Centrom za savremeno stvaralaštvo Mistria, u saradnji sa Kombank dvoranom.

Za sada je najavljeno reprizno izvođenje 23. decembra u Kombank dvorani. Autori i producenti se nadaju da će, na osnovu prijema publike, predstava dobiti još termina.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/