Home » VELIKA MATURA UMESTO PRIJEMNOG ZA FAKULTET
AKTUELNO

VELIKA MATURA UMESTO PRIJEMNOG ZA FAKULTET

velika matura
Kapetan Mišino zdanje

Velika matura bi već od 2021. godine trebalo da zameni prijemni ispit za fakultete. To znači da će se srednjoškolcima i gimnazijalcima koji su sad treći razred, ulaznica za fakultet biti velika matura, a ne prijemni ispit.

A projekat čiji je cilj da pripremi obrazovni sistem za uvođenje novog koncepta završnih ispita u srednje obrazovanje počeo je ove godine.

Taj koncept, između ostalog, podrazumeva da svi učenici istovremeno polažu državnu maturu. A fakulteti bi priznali maturu kao ispit na osnovu kojeg se učenici upisuju bez prijemnog ispita.

Velika matura ulaznica za fakultete

Neki fakulteti će, međutim, zadržati  i dodatno ispitivanje. Tako će, primer, biti na Fakultetu primenjenih umetnosti, Fakultetu za sport i fizičku kulturu…

Suština mature je, kako ističu u Ministarstvu prosvete, da se poveća prohodnost na fakultete, jer će obuka i polaganje velike mature biti besplatno.

A obuku će zajednički da sprovode profesori srednjih škola i univerzitetski profesori. Tačnije, zajednički će da prave testove za pripremu i za maturu, a profesori srednjih škola će da pripremju đake.

Na sastanku, kojim je zvanično počela realizacija projekta ministar prosvete Mladen Šarčević je ukazao na njegovu važnost.

– Projekt je od značaja za unapređivanje kvaliteta srednjeg obrazovanja i vaspitanja, ali i za dostupnost visokog obrazovanja svim učenicima – kazao je Šarčević, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U pitanju je projekat Unapređivanje kvaliteta srednjeg obrazovanja i vaspitanja putem uvođenja završnih ispita (opšta, umetnička i stručna matura i završni ispit na kraju trogodišnjeg srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja) 

Dva cilja

Projekata ima dva cilja. Prvi je da pripremi sistem obrazovanja i vaspitanja za novi koncept. Drugi je da pruži podršku ministarstvu u procesu pripreme, pilotiranja i uvođenja završnih ispita u srednje obrazovanje i vaspitanje.

Na osnovu novog koncepta pripremljena su i objavljena dva pravilnika. Pravilnik o opštoj i umetničkoj maturi i Pravilnik o stručnoj maturi i završnom ispitu na kraju trogodišnjeg srednjeg stručnog obrazovanja.

U radu na projektu biće uključeni nastavnici srednjih škola i univerzitetski profesori koji će zajedno pripremati ispitne testove. To su ispitna pitanja zasnovana na standardima postignuća učenika i standardima kvalifikacija.

Komisije, koje će biti obrazovane za svaki nastavni predmet, imaju obavezu da pripreme priručnike za nastavnike i materijale za učenike. Isto se očekuje i od komisija koje će pripremati zadatke za stručne predmete.

Tokom trajanja projekta škole i fakulteti će imati i niz obuka kako bi se kvalitetno pripremili za sprovođenje završnih ispita.

Projekat se finansira sredstvima iz pretpristupnih fondova za 2015. godinu (IPA 2015), a planirano vreme trajanja je tri godine.

Ovaj projekat će realizovati kompanija „Human Dynamics“ iz Austrije u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Delegacijom EU u Srbiji.

Najavljivano pa odlagano

Projekat velike mature i ranije je najavljivan. Prvi put je bilo rečeno da će ovaj koncept startovati već 2018. godine, ali je to odloženo.

Predviđeno je da gimnazijalci polažu opštu maturu, đaci srednjih stručnih škola- stručnu, a učenici umetničkih škola umetničku maturu.

Učenici srednjih stručnih škola, koji žele da nastave školovanje, moraće da polažu i opštu maturu.

Konceptom velike mature uvodi se, kako je to svojevremno rekao član Radne grupe za izradu velike mature Radivoj Stojković jednoobraznost testiranja u svim školama. Velika matura će ona označavati završetak srednjoškolskog obrazovanja.

Šta će se polagati

Učenici će na opštoj, stručnoj i umetničkoj maturi imati tri ispita, obavezni će biti srpski jezik i književnost i matematika.

Oni koji su imali matematiku samo u prve dve godine u srednjim školama umesto matematike biraće predmet sa liste opšteobrazovnih predmeta.

Na opštoj maturi učenici će kao treći ispit moći da biraju jedan od predmeta po izboru sa liste opšteobrazovnih predmeta. Ti predmeti su istorija, biologija, geografija, hemija, fizika i strani jezik.

Na stručnoj maturi polagaće se srpski jezik i književnost i matematika za one koji su je imali duže od dve godine. Stručni ispit će se sastojati iz teorijskog i praktičnog dela.

Umetnička matura podrazumevaće test iz srpskog, matematike, ali i test iz nekog umetničkog predmeta.

Zadaci na testovima biće iz osnovnog, srednjeg i naprednog nivoa. Za nastavak školovanja maturanti će morati da reše zadatke srednjeg nivoa.

“Fakultetima smo ostavili mogućnost dodatne provere sposobnosti učenika”, napomenuo je Stojković.

Prvo probno testiranje velike mature biće organizovano 2018. godine, a najveću dobit od uvođenja velike mature imaće maturanti koji će moći da konkurišu na više fakulteta.

Foto Mickey Mystique [CC BY-SA 4.0 ]

 

 

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/