Home » JUTJUBERI BAKA PRASE I MUĐA – DANAŠNJI IDOLI MLADIH, A ZA ODRASLE ENIGMA
AKTUELNO

JUTJUBERI BAKA PRASE I MUĐA – DANAŠNJI IDOLI MLADIH, A ZA ODRASLE ENIGMA

baka prase

Proteklog vikenda situacija u jednom tržnom centru u Novom Sadu umalo se nije otela kontroli. Razlog – mladi su ugledali svog idola. Ali, ne pevača ili glumca – već u skladu sa internet univerzumom u kom živimo – jutjubera, Baka Prase. Ko su najpopularnije zvezde na društvenim mrežama i zašto za njih znaju svi tinejdžeri, ali ne i njihovi roditelji, istraživala je televizija N1.

Gotovo deset hiljada tinejdžera skandiralo je i dozivalo zvezdu zbog koje su došli u novosadski tržni centar. Nakon vriske i guranja, nastao je stampedo, lomljava izloga, tuče, a nekoliko dece palo je u nesvest. Naposletku, morala je da interveniše policija, evakuiše posetioce i mladića kog su obožavaoci jurili.

Baka Prase i otac pop

On nije ni sportista, glumac ili rok zvezda – on je Baka Prase – jutjuber, gejmer, influenser.

Jutjub kanal Bake Praseta ima više od milion pratilaca. I on nije najpoznatiji influenser. Skoro milion i po pratilaca, takozvanih sabskrajbera ima gejmer Muđa – mladić iz sela Drmno kod Kostolca.

Gotovo da ne postoji tinejdžer u regionu koji ih ne zna.

N1: Znaš li ti ko su Baka Prase i Muđa?

“Znam. Imam 17 godina i pratim ih na jutjubu. Smešni su”, kaže jedan tinejdžer.

Međutim, svetu odraslih, jutjub zvezde su potpuno nepoznate.

Jel tvoji roditelji znaju ko su oni?

“Ne. Ne”.

“Baka Prase me asocira na crtani film Pepa Prase, pa ima lik Baka Prase”, kaže jedan sugrađanin.

Klikovi

Što više klikova i pregleda na društvenim mrežama, to je i veća zarada influensera – od reklama i sponzorskih ugovora.

“S jedne strane imamo roditelje koji apsolutno ne razumeju šta njihova deca konzumiraju, navikli su na neke druge idole koji dolaze sa TV i iz novina, dok s druge strane imamo decu koja kreiraju sadržaj i roditelji kad vide da je to stabilan izvor mesečnih prihoda koji za Srbiju nije mali, onda i roditelji sami žele da se uključe u sve to”, objašnjava Marko Mudrinić iz Netokracije, portala koji se bavi digitalnim marketingom i novim tehnologijama.

I uključili su se. Otac Baka Praseta, inače sveštenik Srpske pravoslavne crkve, zajedno sa sinom raspravlja o rep pesmama i internet nastupima. Dok je Muđi upravo otac postao glavni protivnik u video igricama.

Tako su se do juče anonimni dečaci i njihovi roditelji našli rame uz rame sa najpoznatijim estradnim i sportskim zvezdama. U virtuelnom svetu Srbije, od njih je poznatija pevačica Jelena Karleuša – sa blizu dva miliona pratilaca na Instagramu, dok tenisera Novaka Đokovića, na toj mreži prati oko pet miliona ljudi, a na tviteru osam i po miliona.

Tekst  N1
Foto Printskrin / TV Prva

 

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/