Home » NOVI ODABIR UDŽBENIKA ZA PRVI I PETI RAZRED IPAK SLEDI
UDŽBENICI

NOVI ODABIR UDŽBENIKA ZA PRVI I PETI RAZRED IPAK SLEDI

novi odabir

Novi odabir udžbenika za prvi i peti razred za narednu školsku godinu ipak je pred nama. Ministarstvo prosvete promenilo je raniju odluku da se udžbenici koje su učitelji i nastavnici izabrali ove školske godine ne menjaju za narednu generaciju đaka.

Ministarstvo je takvu odluku pravdalo željom da se izbegne dodatno finansijsko opterećenje roditelja. Na to su reagovale pojedine izdavačke kuće, tvrdeći da je Ministarstvo prekršilo zakon. Zakonom je propisano da se za godinu, u kojoj se prvi put primenjuje novi program udžbenici biraju na godinu dana. A ove godine je to slučaj s prvim i petim razredom.

Novi odabir stari zakon

U najnovijem dopisu upućenom osnovnim školama Ministarstvo takođe podseća na ovaj zakonski član. Navode da se škole mogu odlučiti za novi odabir udžbenika uz obrazloženje koje će dati savetu roditelja. Iznose, međutim, i mišljenje da novi odabir ne bi trebalo sprovesti.

– S obzirom, da će se u školskoj 2019/2020. primenjivati novi programi za drugi i šesti razred, Ministarstvo smatra da bi trebalo izbeći dodatno finansijsko opterećenje za roditelje koje bi proisteklo iz odluke škole da za narednu školsku godinu izabere i nove udžbenike za prvi i peti razred – navodi se u odgovoru koji je Danas dobio iz Ministarstva prosvete.

Ostali smo uskraćeni za odgovor da li svojom sugestijom navode škole da prekrše zakon. Pitali smo i zašto je u zakon uneto rešenje da se za školsku godinu u kojoj se prvi put primenjuje novi program udžbenici biraju samo za jednu godinu,. Ako sada (s pravom) tvrde da to roditeljima predstavlja finansijski namet.

Preporuku da se za školsku 2019/20. ne biraju nove knjige za prvi i peti razred Ministarstvo obrazlaže činjenicom da se u katalogu udžbenika u trenutku odabira nalazilo 69 odobrenih naslova za prvi i 106 za peti razred. Njih je pripremilo 16 izdavača i na taj način je bio omogućen širok izbor.

Prema Zakonu o udžbenicima, škole koje se ipak odluče da ponovo biraju udžbenike, moraće da ih koriste četiri školske godine.

Izvor Danas

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/