Home » DIGITALNA NASTAVA ZA SVE PRVAKE OD JESENI
UDŽBENICI

DIGITALNA NASTAVA ZA SVE PRVAKE OD JESENI

Digitalna nastava obuhvatiće sve prvake u zemlji koji od 1. septembra sednu u đačke klupe. Oni će učiti iz digitalnih udžbenika u „pametnim učionicama”, sa učiteljima posebno obučenim za taj vid nastave, saznaje „Politika” u Vladi Srbije.

U okviru trogodišnjeg projekta, digitalna nastava od početka školske 2021/2022. godine biće sprovedena u svim razredima osmoletki i gimnazija. Isto će biti i u većini srednjih stručnih škola, najavljuju u kabinetu premijerke Ane Brnabić.

Za uvođenje digitalizacije ne samo u gradske, već i u sve seoske škole, biće utrošeno sto miliona evra. U premijerkinom kabinetu objašnjavaju da će novac obezbediti iz budžeta ministarstava prosvete i trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i kredita Evropske investicione banke.

Digitalna nastava i za drugi i šesti razred

Pored svih budućih prvaka, sa digitalnom nastavom nastaviće i đaci koji trenutno idu u prvi i peti razred. Oni su u okviru pilot-projekta „Dve hiljade digitalnih učionica” od ove školske godine prvi počeli da pohađaju ovu modernizovanu nastavu.

– Digitalna nastava biće 1. septembra, u stvari, proširena na celu sadašnju generaciju prvaka, koji će tada krenuti u drugi razred. Njom ćemo obuhvatiti i proširen broj odeljenja tadašnjih učenika šestog razreda. Ne mogu je dobiti svi odjednom, jer treba obučiti sve učitelje i nastavnike za taj vid rada sa decom. Papirni udžbenici i dalje ostaju glavno sredstvo nastave. U pomenutim odeljenjima upotpunićemo je digitalnim obrazovnim materijalima. Licence za sve odobrene digitalne udžbenike izdavačima plaća Ministarstvo prosvete. Roditelji, tako, bar u narednoj školskoj godini, neće imati dodatne troškove, već će kupovati samo papirne komplete udžbenika – objašnjava Vesna Nedeljković, pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje. Ona dodaje i da su se izdavači u ovih godinu dana potrudili da naprave veliki izbor elektronskih izdanja školskih knjiga.

Obuka nastavnika

Samo za digitalnu nastavu do 1. septembra biće obučeno više od 10.000 učitelja i nastavnika za planiranih oko 10.000 učionica. Ministarstvo prosvete će zbog uvođenja novih planova i programa i dodatnog povećanja broja gimnazijskih informatičkih odeljenja u ovoj školskoj godini organizovati ukupno oko 35.000 nastavničkih obuka.

Šta podrazumeva digitalna nastava? Da đaci slušaju predmete kod nastavnika obučenih za ovaj vid predavanja, u učionicama opremljenim dobrim internetom, računarima, projektorom i digitalnim obrazovnim materijalima. A ti materijali su video-klipovi, kvizovi, edukativne igrice, koji na mladima prijemčiv način prikazuju gradivo. Da li to podrazumeva i uvođenje digitalnih kontrolnih zadataka za sada zavisi od kreativnosti izdavača za kojeg se škole opredele, naglašavaju u kabinetu Ane Brnabić.

Prvi razlog zbog kojeg Vlada Srbije ulaže milione evra u digitalizaciju nastave je, kako objašnjavaju, činjenica da živimo u digitalnom dobu i da bez savladavanja elektronske pismenosti u najranijem uzrastu naši đaci neće imati znanja upotrebljiva za život i zanimanja u budućnosti. Drugi razlozi su, kažu, to što iz digitalnih materijala đaci lakše i bolje uče, više pamte, aktivniji su na času, a nastavnici ističu da im je rad lakši.

– Time postižemo i standardizaciju obrazovanja. Činjenica je da trenutno uspeh đaka zavisi od požrtvovanosti i kvaliteta nastavnika i da oni koji imaju bolje učitelje dobijaju bolje znanje. Digitalizacijom nastave im dajemo jednake šanse da nešto nauče – objašnjava Vesna Nedeljković.

Digitalizacija u gimnazijama od 2020. godine

Najverovatnije od 1. septembra 2020. godine digitalna nastava biće uvedena u sva četiri razreda gimnazija u Srbiji. Kada će digitalizacija nastave obuhvatiti sve srednje stručne škole nisu mogli da preciziraju. Opseg predmeta u njima je toliko širok, da za neke još ne postoje ni papirna izdanja udžbenika.

– U tekuću školsku godinu ušli smo sa 2.000 digitalnih učionica, a planiramo da u naredne tri godine osnovne i srednje škole osavremenimo sa više od 30.000 digitalnih odeljenja – najavljuje Vesna Nedeljković, pomoćnik ministra prosvete.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/