Home » JEDNOSMENSKI RAD OD SEPTEMBRA?
AKTUELNO

JEDNOSMENSKI RAD OD SEPTEMBRA?

jednosmenski rad

Celodnevna nastava i jednosmenski rad od septembra 2019. godine bi konačno trebalo da počnu i u srpskim školama. Tako bar najavljuje ministar prosvete Mladen Šarčević

– Mi od septembra pokrećemo projekat koji se zove celodnevna nastava i jednosmenski rad u školama. To je previđala i stara strategija obrazovanja. Nije, međutim, bila urađena mreža škola – rekao je ministar Šarčević nakon potpisivanja memoranduma o saradnji između Ministarstva prosvete i Teniskog saveza Srbije.

Jednosmenski rad bitan za sport

Šarčević je ocenio da jednosmenski rad stvara i idealan prostor za sport.

Na osnovu mreže škola, pored organizacije prostora biće napravljena i jasna organizacija rada i aktivnosti u ustanovama, kaže on. To uključuje i ishranu učenika u školi, učenje, sport, bavljenje informacionim tehnologijama i svim drugim veštinama i kompetencijama.

Šarčević je naveo da sport u školi nije prisutan samo kroz nastavu fizičkog vaspitanja koja je u redovnom rasporedu.

– Sad je svaki dan moguć sport. Sada su mogući i drugi sportovi osim košarke… poput džudoa, tenisa – kazao je Šarčević. On je dodao i da je Ministarstvo prosvete potpisalo više memoranduma sa različitim sportskim savezima iz Srbije.

Loptice i reketi za škole

jednosmenski rad
Svaka škola dobiće po 100 loptica i 16 reketa

Direktor Teniskog saveza Srbije rekao da će prve škole biti odabarane septembru i zahvalio Ministarstvu prosvete što je podržalo ovaj razvojni projekata.

– Svakoj školi ćemo dati 100 loptica, 16 reketa, dve mreže i obezbediti jednog ili dva trenera. To mogu biti profesori fizičkog, ako prođu našu edukaciju i licencu. Mi već imamo 170 trenera koji su prošli obuku po standardima Međunarodne teniske federacije za rad  sa decom mlađih kategorija – rekao je Petrović.

On je objasnio da je ovo deo projekta koji sprovodi Međunarodna teniska federacija i Teniski savez Srbije „Tenis 10“.

– Želimo da taj program proširimo na škole. Cilj nam je da decu približimo što više sportu, tenisu kao lepom sportu, da deca nauče osnovna pravila i osnovne udarce – naveo je Petrović.

Učenici će moći da nauče da igraju tenis na teniskim terenima teniskih klubova u Srbiji i terenima koji se nalaze u školama bez ikakvih troškova.

Cilj ove saradnje je, kako se navodi, da se tenis približi učenicima nižih razreda osnovnih škola, kao vannastavna aktivnost.

Ministar Šarčević rekao je da je veoma značajno da se sport što više približi deci. On je ukazao i na veliki značaj ovog projekta, u okviru kojeg se uvodi i jednosmenski rad u školama.

Foto Ministarstvo prosvete
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/