Home » UPIS ĐAKA PRVAKA POČEO: OLAKŠANA PROCEDURA, A EVO BEZ ČEGA NE MOŽETE UPISATI DETE
AKTUELNO

UPIS ĐAKA PRVAKA POČEO: OLAKŠANA PROCEDURA, A EVO BEZ ČEGA NE MOŽETE UPISATI DETE

upis đaka prvaka

Upis đaka prvaka počeo je 1. aprila. Novitet je da roditelji ne moraju da prikupljaju sve potrebne dokumente. Dovoljno je da na upsi đaka prvaka donesu samo lekarsko uverenje i potvrdu o završenom predškolskom programu. Škole od ove godine elektronski pribavljaju izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu o prebivalištu.

Već tokom pre podneva na taj način je upisano već više od 1.000 novih đaka prvaka.

Ovaj sistem trebalo bi da štedi vreme roditeljima. Više neće morati da idu od šaltera do šaltera kako bi pribavili neophodnu dokumentaciju. Kako sistem elektronskog upisa đaka prvaka funkcioniše u ponedeljak su pokazali u Osnovnoj školi “Jovan Dučić” na Novom Beogradu. Prisutnisu bili i predsednica vlade i ministri prosvete i lokalne samouprave.

Upis đaka prvaka i jedinstveni informacioni sistem

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će u naredne dve godine raditi i na formiranju jedinstvenog informacionog sistema prosvete. On će omogućiti da svi podaci o deci tokom celog školovanja, od predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, do fakulteta i potom zapošljavanja, budu na jednom mestu.

– Tako ćemo transparetno videti koja je uspešnost pojedinačnih škola. Koja je prolaznost na fakultetima, koliko dugo studenti studiraju. Koliko dugo se čeka na posao, gde se zapošljavaju. Moći ćemo da ustanovimo koliko država ulaže u obrazovanje, koliko nam se brzo vraća i da li školujemo kadrove koji su potrebni za privredu i nauku – rekla je Brnabić.

Upis đaka prvaka
Elektronski upis đaka prvaka

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da roditelji od naredne godine neće morati da donose ni potvrde koje danas moraju za upis đaka prvaka.

– Danas se upisuju sa dva dokumenta manje, a dogodine verovatno i bez potrebe da donose bilo kakve dokumente. Verujem da će lekarsko uverenje i potvrda da su deca pohađala obavezan predškolski program moći da se nabave od lokalne samouprave i Ministarstva zdravlja – rekao je Šarčević.

Gužva u školama

On je naglasio da u osnovnim školama u Srbiji ima dovoljno mesta za sve prvake. Postoji nekoliko tačaka u Srbiji gde ima više đaka, kao što su škole u Novom Sadu, u Beogradu u naselju Mirijevo i pojedinim delovima Novog Beograda, kao i u Raškoj oblasti, u Novom Pazaru.

Šarčević je rekao da su škole “Despot Stefan Lazarević” i “Pavle Savić” u Mirijevu prebukirane i imaju po 1.800 učenika. Najavio je i da u Mirijevu počinje gradnja nove osnovne škole.

– Doneta je loša odluka da se Osnovna škola ”Vukica Mitrović” ugasi i da se u tu otvori gimnazija. Prethodno, međutim nije urađena mreža škola – rekao je Šarčević.

On je podsetio da se u Srbiji radi trenutno radi nova mreža osnovnih škola. Lokalne samouprave imale su rok do 18. marta da izveste Ministarstvo o planu nove mreže. Većina to nije uradila.

Ministar je naglasio da nova mreža ne znači gašenje škola, već bolju organizaciju i smanjenje administracije.

Elektronski upis u svim školama

Direktor Kancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović rekao je da sistem e-upisa funkcioniše u svih 1.229 osnovnih škola u Srbiji.

– Roditelje ćemo osloboditi pribavljanja oko 150.000 dokumenata. To je 150.000 sati odlaska na šaltere. U novcu to je 50 miliona dinara – rekao je Jovanović.

Dodao je i da je za zaposlene u školama obezbeđen kontakt centar kojem će moći da se obrate ukoliko imaju problema sa e-upisom.

– Korišćenje aplikacije je veoma jednostavno, pratićemo upis i imaćemo na klik informaciju o tome koliko je upisanih đaka u osnovne škole – rekao je on.

Ko se upisuje

U prvi razred osnovne škole biće upisana generacija rođena od 1. marta 2012. do kraja februara 2013. godine, što znači da će do polaska u školu, 1. septembra, napuniti najmanje šest i po godina, a najviše sedam i po. U Ministarstvu prosvete procenjuju da u Srbiji ima između 68.000 i 70.000 mališana tog uzrasta. Naknadni rok za upis pravaka je od 20. avgusta 2019. Da bi se upisala mlađa deca, godinu ranije, potrebna je dodatna provera njihovih sposobnosti kod psihologa.

Lekarki pregledi pred upis đaka prvaka obavljaju se u domovima zdravlja, gde prvo pedijatar pregleda dete, a potom ona prolaze preglede kod očnog lekara, otorinolaringologa, fizijatra, logopeda i stomatologa. Na ovim pregledima potrebno je i da se deci urade analize krvi i urina.

Obavezne vakcine

Pošto su neki roditelji odbijali da vakcinišu decu, ili iz nekog drugog razloga to nisu uradili, lekari napominju da deca neće moći da pođu u školu ako nisu primili DT, OPV i MMR vakcine. Svake godine jedinica lokalne samouprave vodi evidenciju o broju dece koja su u uzrastu za upis u osnovnu školu i na osnovu toga obaveštava roditelje, odnosno staratelje i školu.

Za roditelje koji bez opravdanja ne upišu decu na vreme, što se odnosi i na one koji nisu vakcinisali decu, sledi kazna od 50.000 do 100.000 dinara.

Ministar Šarčević je za RTS rekao da je ministarstvo postavilo za “jasan cilj da deca moraju da se vakcinišu” i da će vršiti pritisak na roditelje.

– U sistemskom zakonu o obrazovanju imamo instrumente da roditelje nateramo da se drže svojih dužnosti. Dovode do ugrožavanja svog deteta, ali i druge dece – rekao je Šarčević. On je podsetio da je zakonska obaveza roditelja da vakcinišu svoju decu.

Oznake
RANAC portal

RANAC portal

2 Komentara

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/