Home » JOŠ VIŠE IT ODELJENJA, PRIJAVE SREDINOM MAJA
UPIS

JOŠ VIŠE IT ODELJENJA, PRIJAVE SREDINOM MAJA

IT odeljenja

Digitalizacija u obrazovanju uzima maha. Broj specijalizovanih IT odeljenja u gimnazijama naredne školske godine biće povećan sa 36 na oko 50. To je plan Ministarstva prosvete koji je budućim gimnazijalcima predstavio ministar Mladen Šarčević.

Prijavljivanje za polaganje prijemnih ispita za IT odeljenja trajaće od 13. do 17. maja od 9 do 17 časova. Tih dana zainteresovani osmaci u Beogradu mogu da se prijave u bilo kojoj od sedam gimnazija koje su ove godine imale IT odeljenja.

Prijemni za IT odeljenja u junu

– Učenici će prijemni polagati u Zemunskoj gimnaziji i Prvoj beogradskoj gimnaziji u nedelju, 2. juna – rekla je savetnica ministra prosvete za digitalizaciju Biljana Marić.

Na prijemnom će biti 12 zadataka srednjeg i naprednog nivoa. Svaki zadatak nosi 20 poena.

Direktor Inicijative „Digitalna Srbija“ Nebojša Đurđević, istakao je da će do kraja školske godine, zahvaljujući kompanijama članicama ove neprofitne organizacije, svaki učenik IT odeljenja u Srbiji imati priliku da upozna jednog profesionalca iz sveta u koji ulaze.

– Privreda podržava ovaj model obrazovanja. Do sada smo obišli više od 20 gradova u kojima su gimnazije sa oformljenim IT odeljenjima. Videli smo da su nastavnici ključna karika ovog programa. Oni su motivisani i zainteresovani da kroz osavremenjene programe učenicima prenesu znanja važna za poslove budućnosti – rekao je Đurđević.

Upoznavanje sa profesijom

Sledeće školske godine svaki učenik u IT odeljenjima iz cele Srbije imaće priliku da upozna svoju buduću profesiju. Provodeći jedan dan u nekoj od IT kompanija članica Inicijative, bolje će da razume kako izgleda raditi u okruženju sa najsavremenijim poslovima, u kome se svakodnevno kreiraju digitalni proizvodi na svetskom nivou.

Kratko predavanje zainteresovanim učenicima održao je Nikola Kudus, softver arhitekta iz novosadske kompanije 3Lateral, članice Inicijative „Digitalna Srbija“, koja je prva na svetu razvila tehnologiju za kompletnu digitalizaciju ljudskog lika.

Kudus je kroz prezentaciju projekta “Sajren” đacima približio šta znači digitalni život, kako izgledaju digitalni ljudi i za šta se primenjuju. On je podsetio na ogroman potencijal i talenat za IT koji postoji. Naglasio je i koliko je digitalna pismenost važan segment obrazovanja.

Digitalna pismenost, poznavanje programiranja i baza podataka olakšava učenicima upis na IT smerove različitih fakulteta. Omogućava im, međutim, i da u drugim oblastima primene svoje znanje, poput digitalizacije u poljoprivredi, zdravstvu i energetici.

Učenici koji su pohađali gimnazijska IT odeljenja svoje znanje su već iskazivali na konkursima telekomunikacionih kompanija, naročito kada je reč o veb-dizajnu i kreiranju aplikacija za mobilne telefone.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/