Home » EVO ZAŠTO ĆE MATURANTI IZ MLADENOVCA MORATI DA PONOVE PROBU MALE MATURE
MATURA

EVO ZAŠTO ĆE MATURANTI IZ MLADENOVCA MORATI DA PONOVE PROBU MALE MATURE

probi male mature

U mladenovačkoj OŠ “Momčilo Živojinović” proba male mature prošla je uz mali peh. Njih 170 moraće ponovo da rešava test iz matematike jer su im greškom u petak na probi male mature podeljeni testovi za osnovno obrazovanje odraslih.

– Našu školu pohađa 1.500 učenika, od čega je 170 osmaka. U žurbi da sve pripremimo na vreme desio se previd. Koleginica je preuzela pogrešne testove iz matematike. Dok su đaci radili testove, primetila je grešku – objašnjava direktorka Marina Mišić Mihailović.

Dodaje da nisu mogli budućim srednjoškolcima da daju istog momenta nove testove, ali da ovim deca ni u kom slučaju neće biti oštećena.

– Javili smo školskoj upravi šta se dogodilo, odakle nam je rečeno da će đacima biti ponovljen probni ispit sledeće nedelje, odnosno između 22. i 25. aprila – kaže sagovornica Blica.

O probi male mature kad prikupe informacije

Iz Ministarstva prosvete potvrdili su da su upućeni u ovaj slučaj, ali dodaju da će tek kada budu imali kompletnu informaciju o tome šta se dogodilo moći sa tim da izađu u javnost.

I iako se u većini škola još pregledaju testovi, nakon urađene probe male mature, nastavnici su složni u utisku da je matematika loše urađena i da maturanti ne čitaju dovoljno.

– Prosečan broj bodova osvojen na probi male mature iz srpskog je 11,5, iz matematike 9,5, a na kombinovanom testu 10. Po opštem uspehu može se reći da je ovo slabija generacija u odnosu na ranije. A to što nisu znali značenje pojedinih reči govori samo da ne čitaju dovoljno – objašnjava za Blic Slavko Bogavac, direktor OŠ “Aca Milosavljević” iz Beograda.

Djaci malo čitaju

Njegova koleginica Natalija Matić, direktorika OŠ “Veselin Masleša”, kaže da su učenici ove škole na probi male mature najlošije uradili kombinovani test. Ona takođe uočava problem sa razumevanjem književnog dela.

– Kombinovani uglavnom najlošije urade. Tako je bilo i ovaj put jer uglavnom mali broj predmeta spremaju konkretno za taj ispit. Ono što sam zasad videla, srpski su dobro uradili, ali su matematiku loše, naročito geometriju. Iz srpskog, kao i prošle godine, namučio ih je tekst iz kog su imali po nekoliko pitanja. Ali to se svake godine dešava – navodi Marić.

U novosadskoj OŠ “Kosta Trifković”, prema rečima direktora Milana Spasojevića, rezultati nisu razočarali. Njegovi učenici u proseku su skupili oko devet do 10 bodova iz svakog testa, što je ukupno 70 do 80 odsto.

– Imamo veliki procenat dece koja rešavaju zadatke na naprednom nivou i to me čini zadovoljnim. Slični zadaci čekaće ih i na završnom ispitu. Osnovnog nivoa bilo je oko 50 odsto, srednjeg 30 i naprednog 20 odsto. Probna mala matura pokazala je da deca i roditelji vode računa o pripremi – zaključuje Spasojević.

Mala matura održava se 17, 18. i 19. juna.

Foto Nick Youngson, Alpha Stock Images, Creative Commons 3

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/