Home » APLIKACIJE I 3D VODIČI KAO POMOĆNI UDŽBENICI
VESTI

APLIKACIJE I 3D VODIČI KAO POMOĆNI UDŽBENICI

aplikacije

Aplikacije i 3D vodiči o bitnim ličnostima, mestima i događajima u budućnosti bi mogli da se koriste i kao pomoćni udžbenici u osnovnim školama.

Đaci bi, tako, mogli da, recimo, „ožive“ Karađorđa, da vide živopisni opis bitaka, stara zdanja iznikla iz novih…

Sve to omogućile bi aplikacije o kojima je bilo reči na predstavljanju projekata Matematičkog instituta SANU u oblasti digitalizacije.

Aplikacije oživljavaju istoriju

A mogućnost da ove aplikacije budu korišćene kao pomoćni udžbenici najavio je profesor Elektronskog fakulteta u Nišu Radomir Stanković.

– Ako Ministarstvo prosvete ima nameru da pravi digitalne udžbenike, može da iskoristi ove rezultate rada Ministarstva kulture. Tako, ovaj materijal može biti ponuđen kao deo obrazovnog materijala u osnovnim i srednjim školama – kaže Stanković.

Posetiocima nekih od važnih muzeja i kulturno-istorijskih lokaliteta u Srbiji, naime, sada su dostupne aplikacije i 3D vodiči koji im omogućavaju da saznaju nešto više o bitnim istorijskim ličnostima i događajima.

Matematički institut SANU predstavio je aplikacije koje pred vama oživljavaju, recimo, učesnike Prvog srpskog ustanka. Ili vas kroz 3D projekcije upoznaju sa uvek nedovoljno popularizovanim arheološkim loklalitetima, poput Bačke pećine.

Digitalizovana prošlost

Za sada je urađeno osam aplikacija za muzeje različite po svojim karakteristikama. Tako su digitalizovane i javnosti predstavljene istorija i baština Knjaževca. Urađen je multimedijalni višejezični vodič za Lepenski vir, za muzej Batinske bitke u Somboru, Gvozdeni puk u Prokuplju, Muzej u Aranđelovcu, Zavičajni muzej u Patraćinu.

– Ideja je da se primenom proširene stvarnosti i drugih elemenata informacionih tehnologija ostvari što upečatljiviji i vizualnije bogatiji prikaz sadržaja koji se nalazi u muzeju – izjavio je profesor Radomir Stanković.

aplikacije

On je posebno istakao to što posetioci mogu aktivno da učestvuju u kreiranju sopstvene muzejske postavke. Oni, naime, sami odlučuju šta će da gledaju, u zavisnosti od interesovanja, obrazovanja, pa i uzrasta.

Stanković je izdvojio aplikaciju koja predstavlja arheo-astronomija novi deo koji još nije izložen u okviru muzeja u Lepenskom viru.

Aplikacije su dostupne na App store i Google play platformama.

Iskustvo Notr Dama

Direktor Matematičkog instituta SANU Zoran Ognjanović istakao je da je cilj ovakvih projekata predstavljanje kulturne i istorijske baštine široj publici. Ipak, požar koji se nedavno dogodio u katerali Notr Dam u Parizu skrenuo je pažnju i na drugu dimenziju.

Prema rečima Ognjanovića, uvideli smo koliko je kulturna baština osetljiva i koliko se može neočekivano oštetiti i izgubiti za buduće pokolenja.

– Inovativne tehnologije i digitalizacija može poslužiti da se takva specifična baština zaštiti i da se omogući njena rekonstrukcija – bilo fizička bilo virtuelna – kazao je on.

Projekti koji će u 3D tehnologiji predstaviti i sačuvati kulturnu i istorijsku baštinu Srbije se nastavljaju. Na redu je ekspedicija u regionu Novog Pazara.

Modeli i slike

Pomoću posebnih kamera uspešno su naravljeni modeli objekata i slika u tri dimenzije koji verno prikazuju originale, takođe uz foto-aparat koji snima 360 stepeni oko sebe napravljeni su realni prikazi unutrašnjosti objekata, a korišćene su i male bespilotne letelice. Sve je javnosti dostupno na internet-stranici www.mi.sanu.ac.rs ili preko naziva aplikacije, npr. “Ustanici govore”.

Foto Ministarstvo kulture
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/