Home » REŠENJA TESTA IZ SRPSKOG JEZIKA, POGLEDAJTE I KOJE JE PITANJE NAMUČILO MATURANTE
MATURA

REŠENJA TESTA IZ SRPSKOG JEZIKA, POGLEDAJTE I KOJE JE PITANJE NAMUČILO MATURANTE

mala matura 2024

Testom iz srpskog jezika počela je mala matura, koja će trajati do srede, 19. juna. Rešenja testa iz srpskog jezika pogledajete OVDE.

Test iz matematike na programu je u utorak. U sredu maturanti polažu kombinovani test, u kojem su pitanja iz hemije, fizike, istorije, geografije i biologije.

Ukoliko učenici bez greške urade sva tri testa mogu da osvoje 40 bodova. Na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda mogu da dobiju maksimum 60 bodova. Kako izgleda sistem bodovanja pogledajte OVDE.

Osmi razred je prema podacima Ministarstva prosvete završilo 69.388 učenika, a u srednjima školama ima 76.239 slobodnih mesta.

Konačni rezultati završnih ispita biće objavljeni u četvrtak, 27. juna od 8 časova.

Upis učenika u srednje škole (osim za baletske i muzičke škole) biće 8. i 9. jula 2019. godine od 8 do 15 časova. Kompletan kalendar upisnih aktivnosti pogledajte OVDE.

Rešenja testa koji je bio teži od pripremnog

Prema mišljenju osmaka, 20. zadatak maturskog testa iz srpskog jezika nerazumljivo je formulisan, te samim tim i najteži. Mnogi nisu razumeli postavku zadatka, niti kakav se od govor od njih očekuje.

A sporni zadatak, je zapravo, treći deo objedinjenog zadatka i izgled ovako:

Kakvu funkciju u oblikovanju Lazarevog lika imaju Miličine reči o srpskoj vlasteli? Napiši odgovor koji je:

18. celovit i zasnovan na tekstu;

19. sastavljen od jasnih, razumljivih i gramatički ispravnih rečenica;

20. u skladu s pravopisnim pravilima srpskog jezika

Test iz srpskog bio je, prema nekim mišljenjima, nešto teži od probnog, koji je rađen u aprilu, ali ne i težak.

Rešenja testa
Pomoćnica ministra Vesna Nedeljković u OŠ “Veljko Dugošević”

Pomoćnica ministra u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vesna Nedeljković posetila je osmake u Osnovnoj školi “Veljko Dugošević” u Beogradu pred početak rešavanja testa iz srpskog jezika.

– Danas u Srbiji polaže ukupno 69.595 osmaka, a slobodnih mesta u srednjim školama ima 76.000 i mislim da je to dobra poruka za decu, da mesta ima i da na taj način ublažimo njihov strah ili tremu, ukoliko je imaju. Sudeći po utiscima dece iz ove škole, prilično su sigurna u svoje znanje – rekla je Nedeljković novinarima.

Veća kontrola

Ona je istakla i da će u nekim školama kontrola biti veća.

– Imamo spisak škola koje su imale manjkavosti i prethodne godine, ali mnogo manje u odnosu na neke ranije godine i tu će biti posebne kontrole – rekla je ona i dodala da će tu biti prosvetni savetnici i inspektori.

Na pitanje da li su uvedene dodatne mere opreza rekla je da nisu, da su samo održani redovni sastanci i date instrukcije dežurnim nastavnicima i pregledačima.

– Na dodatnim sastancima su detaljno analizirane greške iz prethodne godine. Konkretno u Leskovcu sam imala jedan takav sastanak gde sam do najsitnijih pojedinosti predočila šta je utvđeno naknadnim pregledom testova iz tog okruga. Sve što je bilo do nas mi smo preduzeli i verujemo da će direktori škola ispoštovati stručno uputstvo, da će deca dati svoj maksimum i da će ova tri dana proći u manje stresnom raspoloženju – navela je Nedeljković.

Maksimalan broj bodova na testovima je 40, odnosno iz srpskog i matematike po 13, na kombinovanom testu 14, a uspeh iz škole nosi maksimalnih 60 bodova.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/