Home » MINISTARSTVO UVERAVA: Besplatni udžbenici stižu na vreme
UDŽBENICI

MINISTARSTVO UVERAVA: Besplatni udžbenici stižu na vreme

besplatne

Besplatne udžbenike dobiće oko 84.000 đaka i oni stižu u osnovne škole do početka školske godine. Tako tvrde u Ministarstvu prosvete.

Postupak javne nabavke besplatnih udžbenika biće sproveden oko 15. avgusta.

Slavica Jašić iz Sektora za predškolsko i osnovno obrazovanje kaže da nabavka teče ustaljenom dinamikom. Prošle godine besplatne udžbenike dobilo je oko 84.000 đaka. Sličan broj očekuju i ove godine.

Pravo da o trošku države dobiju besplatne komplete imaju:

  • učenici iz socijalno ugroženih porodica, odnosno porodice koji su primaoci socijalne pomoći,
  • učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom (koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje ostvaruju po individualno obrazovnom planu i imaju potrebu za prilagođavanjem – Brajevo pismo, uvećan font i
  • porodice sa troje i više dece, ali je neophodno da deca budu u sistemu školovanja u Srbiji.

– Projekat nabavke besplatnih udžbenika realizuje se duži niz godina. Sam proces otvaranja javne nabavke očekujemo oko 15. avgusta. Do ovog momenta prikupili smo podatke od škola o potrebama za standardne udžbenike, ali i za prilagođene udžbenike – kaže Jašić.

Učenici mlađih razreda osnovne škole dobiće besplatne udžbeničke komplete za matematiku, srpski ili maternji jezik, svet oko nas i strani jezik. U starijim razredima predviđeni su udžbenički kompleti za matematiku, srpski ili maternji, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju.

RANAC portal

RANAC portal

18 Komentara

Click here to post a comment

  • Jesmo, bili smo u školi prekjuče, nisu stigle knjige. Rečeno je da ih još nisu dobili i da ne znaju kada će poslati iz Ministarstva.
    Pozdrav

  • Imate li kakvu bližu informaciju u vezi besplatnih udžbenika za Sremske Karlovce, škola samo što nije počela, a mi još nismo dobili knjige.
    Hvala unapred

  • da li će ove godine besplatne knjige dobiti treće dete u O.š,,Stojan Novaković “Sabac?Pošto moje dete su prošle godine doveli do sredine novembra bez knjiga pa sam ja ipak morala kupiti komplet knjiga za drugi razred,a inače imam decu koja su četvrti i sedmi razred OŠ.

  • Osnovna skola “Čegar “Nis trece dete je u pitanju ,dali su nam samo knjige za matematiku i svet oko nas,kazu za srpski jezik mozda dodje do kraja nedelje,a za strani jezik kazu da nece ni biti ,kome da se obratim???

  • Postovanje,
    Deca su krenula u skolu, a besplatni udzbenici nisu stigli… U skoli ne znaju kada ce udzbenici stici!
    Pozdrav

  • Poštovana gospodo iz Ministarstva prosvete,
    besplatni udžbenici su prošle godine stigli u oktobru mesecu. Do tada je moje dete dobijalo “minuse” i umalo nije dobilo i jedinicu iz razloga što su određeni nastavnici tražili da dete poseduje knjigu na času…iako isporuka istih nije zavisila od nas već od Vas! Uz to bilo je javno prozivano “zašto nije obezbedilo knjige” i njih (pojedine nastavnike) ne interesuje ko je kriv.
    Evo i ove godine ista priča…školu sam zvao nekoliko puta – direktorku lično (zbog prošlogodišnjeg iskustva) ali sam dobio odgovor kao što su moji predhodnici već iskomentarisali.

    Pa vas sada javno pitam: da li ste vi sposobni da u roku (koji ste sami sebi odredili i nas uveravali ispoštujete ili ne?

    Ukoliko jeste – ISPOŠTUJTE.
    Ukoliko niste – NEMOJTE OBEĆAVATI više ništa.

    Da li će neko snositi odgovornost, biti kažnjen ili slično za propuste u radu koji se ponavljaju iz godine u godinu? Ne možete reći “niko nije kriv”, “javne nabavke” ili tome slično. Ako je malo vremena za sprovođenje JN a vi krenite odmah sada za iduću godinu…

    Toliko od mene.

  • Dobar dan

    Mnogo sam ogorčena! Dete je dobilo samo polovinu udžbenika u prvoj nedelji septembra, dok je juče došlo kući sa preostalim udžbenicima, ali polovnim!!! Radna sveska iz prirode i društva je popunjena! Nedostaje još uvek radna sveska iz engleskog! Zašto uvek treba da postoji neki problem ako treba nešto besplatno dete da dobije??? Bitno je da se šalju opomene za račune, ako se ne plate na vreme!!! Mislim da je ovo veliki bezobrazluk!

  • Postovani , danas je 13.septembar.Moje dete ide u skolu Petefi Sandor u Novom Sadu, jos uvek nije dobio ni jedan udzbenik i ovo je toliko ponizavajuce i za nas roditelje a o decijim pravima i njihoj nelagodnosti koju trpe necu ni da govorim..Bruka i sramota.Nema koga nisam zvala od raznih ministarstava samo prebacuju loptice i treniraju zivce…ovo je ZA MEDIJE SVAKE GODINE ISTI PROBLEM

  • DOBAR DAN
    MAJKA SAM DVA UČENIKA U UZDINU TO JE OPŠTINA KOVAČICA.
    OBOJE IMAJU PRAVO NA BESPLATNE KNJIGE. DOKUMENTACIJU SAM PREDALA NA VREME KAD JE TRAŽENA.
    DANAS JE 18. 09. A OD KNJIGA JOŠ UVEK NIŠTA. PA ME ZANIMA DA LI NEKO IMA INFORMACIJU KADA ĆE BITI PODELJENE?
    POŠTO JE OVO STVARNO SRAMOTA ONDA NE TREBA NI DA OBEĆAVAJU I SVAKO BI SVOJE DETE OPREMIO DO POČETKA ŠKOLSKE GODINE.

  • Danas je 19. Septembar 2019. Treća nedelja školske godine. Moje dete je 7. razred osnovne škole u Novom Sadu i još nisu stigle knjige za: geografiju, istoriju, engleski i tehničko. Kad smo hteli da kopiramo tri lekcije koje su vec radili, a mi nemamo knjige, nismo mogli jer je kopiranje zabranjeno.
    Zahvaljujem se Ministarstvu na besplatnim knjigama na vreme za treće dete u Srbiji.

  • Danas je 14.10.2019,nismo dobili udzbenike,bili smo prinudjeni da kupimo nove obzirom da je prvi razred u pitanju i da je dete ispustilo gradivo.Volela bih da mi neko da kontakt nadleznog i odgovornog za ovaj slucaj.

  • Dobar dan,ja sam majka decaka koji je dobio besplatne udžbenike,koji nam još nisu stigli,da li bi mogli da mi date neku informaciju kad ce biti isporučene ,pošto nastavnici vec traze domace da rade ,a u našoj skoli ne znaju kad ce nam stici,kazu nemaju tacnu informaciju!hvala unapred!
    I još jedno pitanje,koje knjige cemo dobiti a koje treba da kupimo,u pitanju je o.š.Milivoj Omorac iz Idjoša,sesti razred,ako bi mi javili da mogu da kupim te knjige koje nisu na spisku za besplatne!decak se zove Fekete Mateja ako vam treba za proveru,!

https://www.facebook.com/ranacportal/