Home » KAKO MOBILNI TELEFON KOD DECE IZAZIVA ANKSIOZNOST, NESANICU…
RAZVOJ / ZDRAVLJE

KAKO MOBILNI TELEFON KOD DECE IZAZIVA ANKSIOZNOST, NESANICU…

mobilni telefon
Mobilni telefon deci je najčešće "Igračka" koja im koristi za drušztvene mreže.

Mobilni telefon ste, verovatno, kupili detetu iz najboljih namera. Sigurno je, međutim, da mu time mu niste učinili uslugu kada je u pitanju njegovo mentalno zdravlje.

Preterana upotreba mobilnih telefona, naime, veoma negativno utiče na tinejdžere. Mobilni telefon je tinejdžerima najčešće „igračka“ kojom pristupaju društvenim mrežama. A svakodnevna upotreba društvenih mreža samo tri puta na dan opasna po mentalno zdravlje tinejdžera.

Naučnici su posmatrali 13.000 tinejdžera iz više od 1.000 škola u Engleskoj. Čak 28 odsto devojčica koje su svakodnevno koristile društvene mreže bile su anksioznije od ostalih. Dečaci su takođe pogođeni skrolovanjem po društvenim mrežama, ali znatno manje nego devojčice.

To što uz mobilni telefon provode sate na društvenim mrežama čini devojčice izloženijim sajbernasilju, gubitku sna, a smanjuje i njihovu fizičku aktivnost.

Društvene mreže same po sebi nisu krive za poremećaje. Učestala upotreba, međutim, može da ima uticaj na mentalno zdravlje devojčica. Najviše su u upotrebi WhatsApp i Snapchat.

Tinejdžeri se ne susreću samo sa anksioznošću već i sa dekoncentracijom, tugom, nedostatkom sna, piše Dejli mejl. Upotreba društvenih mreža doživela je ekspanziju između 2013. i 2015. godine, a procenat ljudi koji koriste društvene mreže stalno raste.

Istovremeno, naučnici upozoravaju i ne negativan uticaj koji mobilni telefon ima na mozak. Reč je o riziku koji nosi tzv. radijacija niskog intenziteta, poznata i kao „netermalno zračenje“.

Naučnici upozoravaju da je rizik po decu veći jer njihov imuni sistem jop šnije dovoljno jak i još se razvija. Oni objašnjavaju da je problem i u tome što su dečje lobanje manje i „tanje“, pa radijacija lakše prodire do mozga.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/