Home » BESPLATNIH UDŽBENIKA JOŠ NEMA, RODITELJI BESNI
UDŽBENICI

BESPLATNIH UDŽBENIKA JOŠ NEMA, RODITELJI BESNI

besplatnih udžbenika

Besplatnih udžbenika za mnoge đake još nema, iako je školska godina uveliko počela. Ministarstvo prosvete, koje je obećavalo da će besplatnih udžbenika biti do početka godine, ne daje obrazloženje za kašnjenje. Roditelji su besni, a pojedini poručuju Ministarstvu da ne obećava ono što ne može da ispuni.

Na nekoliko upita koja je mojranac.rs poslao Ministarstvu, nismo dobili odgovor. Odgovor na pitanje kada će biti besplatanih udžbenike nemaju ni u školama.

U nekim školama od besplatnih udžbenika đaci su matematiku i svet oko nas, ali ne i srpski jezik.

Sve to, a naročito neispunjeno obećanje, navelo je jednog roditelja da se, preko portala mojranac.rs obrati Ministarstvu.

Pismo prenosimo u celosti.

„Poštovana gospodo iz Ministarstva prosvete,

Besplatni udžbenici su prošle godine stigli u oktobru mesecu. Do tada je moje dete dobijalo ’minuse’ i umalo nije dobilo i jedinicu iz razloga što su određeni nastavnici tražili da dete poseduje knjigu na času, iako isporuka istih nije zavisila od nas već od Vas! Uz to dete je bilo javno prozivano ’zašto nije obezbedilo knjige’ i njih (pojedine nastavnike) ne interesuje ko je kriv.

Evo i ove godine ista priča… Školu sam zvao nekoliko puta – direktorku lično (zbog prošlogodišnjeg iskustva) ali sam dobio odgovor kao što su moji prethodnici već iskomentarisali.

Pa vas sada javno pitam: da li ste vi sposobni da u roku, koji ste sami sebi odredili, i nas uveravali ispoštujete ili ne?

Ukoliko jeste – ISPOŠTUJTE.

Ukoliko niste – NEMOJTE OBEĆAVATI više ništa.

Da li će neko snositi odgovornost, biti kažnjen ili slično za propuste u radu koji se ponavljaju iz godine u godinu? Ne možete reći ’niko nije kriv’, ’javne nabavke’ ili tome slično. Ako je malo vremena za sprovođenje JN, a vi krenite odmah sada za iduću godinu…

Toliko od mene.“

RANAC portal

RANAC portal

8 Komentara

Click here to post a comment

  • Nije u redu da se Ministarstvo proziva tako javno, jer su kod nas besplatni udzbenici stigli i podeljeni ucenicima!
    Treba videti gde je nastao problem!

    • Poštovana Olja, obećanje da će udžbenici stići na vreme došlo je iz Ministatstva. Samim tim, oni su legitimna adresa za “prozivanje” i to naročito JAVNO, jer je njihov posao po definicijai JAVAN. Zato je i njihov posao da odgovore na ppitanje koje im JAVNOST preko MEDIJA postavlja. Dakle, da preciziramo, nije reč ni o kakvom “proizvanju” već o postavljanju pitanja zbog čega obećanje nije ispunjeno. Srdačan pozdrav.

    • Jeste stigli kod Vas,kod nas u Sapcu nisu.Eto bas iz tog razloga imamo prava…A oni bar da kazu da nece slati,pa da kupujemo…deca ne mogu bez knjiga,pogotovo ne u 1 razred Olja

  • Poštovani, moje dete je dobilo od besplatnih udžbenika sve sem stranog jezika(engleski), u pitanju je drugi razred Os. Interesuje me zašto mi u školi ponavljaju da se strani jezik kupuje ako je Ministarstvo prosvete navelo da i obavezni strani jezik ulazi u grupu besplatnih udžbenika. Hvala unapred.

  • Subotica – OS “10.Oktobar” ..17.septembar…Besplatnih udzbenika za 3.dete i dalje nema..Kada ce biti,niko ne zna…

    • 22.10.2019..devet porodica koji imaju prvake-trece dete ,u Subotici ..OS “10.Oktobar’ nisu dobili udzbenike.

  • NOVI SAD-PETEFI SANDOR …dete mi je u sestom razredu, jos uvek niko ne zna da kaze kada ce stici udzbenici….a sledeece nedelje vec pocinju odgovaranja i kontrolni….sve je katastrofa, namam reci

    • NOVI SAD-OŠ “PETEFI SANDOR” … 30.9.2019. udžbenici još nisu stigli…
      I ja sam pisala Ministarstvu i 24.9.2019. dobila od njih odgovor (citiram deo):

      Министарство тренутно ради на отклањању грешке која је настала у информационом систему Министарства приликом обједињавања подака о количинама неопходних уџбеника, што је и изазвало ову, веома непријатну ситуацију у којој су се нашао један број ученика.
      Молимо Вас за још мало стрпљења, како би могли да свим ученицима који нису добили своје уџбенике накнадно исте обезбедимо.

      A evo i mog odgovora, u celosti (nadam se da će stati ovde zbog dužine):

      Poštovana,
      Hvala Vam na odgovoru.
      Ne mogu a da ne primetim da je sami kraj septembra i da deci već uveliko nedostaju udžbenici, tako da su mnogi roditelji već prinuđeni da se sami snalaze.
      Takođe se pitam da li je neka kontrola naručenih udžbenika mogla i ranije da se obavi, a ne da se greška otkrije tek sredinom septembra, kada je školska godina već uveliko počela?!
      Osim ovoga, mi kao roditelji smo dodatno rezignirani činjenicom da će nam na kraju obećana pomoć u vidu besplatnih knjiga stići prekasno, pa samim tim i bespotrebno (jer smo već prinuđeni da deci obezbedimo iz čega će da uče).
      Ako mi dopuštate da predložim, i to pod uslovom da je greška nastala u vašem sistemu (a iz priloženog mi se tako čini), mislim da bi bilo fer prema deci i roditeljima koji su oštećeni, da razmotrite mogućnost da se školama koje su oštećene NE šalju udžbenici, već da im se uplati novac koji za tu svrhu namenjen. To bi bilo mnogo brže, a bilo bi i svrsishodno. U protivnom ćemo imati na kraju svi po dva kompleta knjiga, zadovoljenu formu i dodatno ispražnjen novčanik.

      S poštovanjem,
      Aneta Vujović

https://www.facebook.com/ranacportal/