Home » STIPENDIJAMA PROTIV NESTRUČNIH NASTAVNIKA
AKTUELNO

STIPENDIJAMA PROTIV NESTRUČNIH NASTAVNIKA

proba male mature

Problem nestručnih nastavnika biće rešen stipendiranjem studenata pojedinih fakulteta. Prema podacima Ministarstva prosvete, u Srbiji je prošle godine bilo 1.000 nestručnih nastavnika. Oni su učili oko 27.000 osnovaca. O tome je pre godinu dana pisao i mojranac.rs.

Da bi rešili problem nedostatka stručnih nastavnika pojedinih predmeta, Ministrastvo sprema konkurs za stipendiranje studenata, pišu „Večernje novosti“.

Stipendije će dobijati studenti druge i treće godine fizike, matematike, informatike, srpskog, engleskog i nemačkog jezika i književnosti koji su zainteresovani da nakon studija rade u školi.

Ministarstvo prosvete želi da kroz stipendije od 12.000 dinara mesečno ukaže studentima na značaj nastavničke profesije.

List piše da navedene predmete u nekim školama predaju prosvetari koji nemaju potrebno obrazovanje propisano pravilnicima.

Nestručnih nastavnika najviše u Zrenjaninu

Prema podacima Ministarstva prosvete, ima 457 nestručnih nastavnika matematike, 239 fizike, 109 nastavnika informatike, 133 nastavnika nemačkog i 48 engleskog jezika.

Najlošija situacija bila je u Zrenjaninu, a najbolja u Kragujevcu. Matematiku, fiziku, informatiku, nemački i engleski jezk  u nekim školama prodaju nestručni nastavnici.

Reč je o prosvetarima koji nemaju potrebno obrazovanje propsiano pravilnicima Miinistarstva prosvete. To ne znači da oni nisu sposobni da, recimo, đacima petog razreda predaju matematiku, ali strogo gledajući nemaju formalne kompetencije.

Precizni podaci, kako se navodi, biće dostupni kada se uspostavi jedinstven informacioni sistem u prosveti.

– Ministarstvo je zatražilo podatke od škola o nastavnicima koji predaju te predmete, a koji po važećem pravilniku nemaju potrebne kvalifikacije. Iako su to uglavnom nastavnci koji su angažovani na određeno vreme i koji su često na zameni u osnovnim školama namera nam je da sagledamo sve aspekte i da početkom naredne godine organizujemo prve obuke, tj. kratke cikluse u saradnji sa matičnim fakultetima i univerzitetima i to iz oblasti matematike i fizike za koje prema prvim podacima postoji najveća potreba – kažu sagovornici lista iz Ministarstva.

Ostaje, međutim, da se pre toga reši još jedan problem, a to je pitanje zabrane zapošljavanja ujavnom sektoru.

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/