Home » Eskurzije, nova pravila, stare cene, osam regija, referati, ukori…
EKSKURZIJE / IZLETI

Eskurzije, nova pravila, stare cene, osam regija, referati, ukori…

ekskurzija

Nova školska godina je počela, pa je to i prilika da se ponovo bavimo temom đačkih ekskurzija. Pitanje je dana, naime, kada će do roditelja, ako već nisu, stići nove ponude za ekskurzije, izlete…

Ova godina donosi i još jedan novitet, dugo najavljivani pravilnik o đačkim ekskurzijama. Pravilnik se primenjuje od 1. septembra. Njime su definisane regije Srbije kao destinacije, a školama sledi i stručno uputstvo o tome.

Šta je cilj

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković rekla je za RTS da će, prema novom pravilniku, u inostranstvo moći samo „veliki maturanti“. Učenici osnovnih škola jednom u toku svog školovanja mogu odabrati destinaciju. Za sedmake i osmake to može da bude i Republika Srpska. To se, kako kaže, ne smatra inostranstvom, mada izlazak iz Srbije ni do sada nije bio uobičajen kada su u pitanju osnovci.

Cilj i svrha ekskurzija i za velike maturante i za osnovce treba da budu potpuno isti – obrazovno-vaspitni. Prema njenim rečima, ekskurzije su u nekom trenutku izgubile pravu svrhu i pretvorile su se, pre svega kada je reč o srednjim školama, u jednu vrstu turističkog obilaska i šopinga.

Stručno uputstvo

– Ideja nam je da deca upoznaju Srbiju i njene lepote. U novom pravilniku smo jasno definisali osam regija Srbije, da ne budu samo određene planine ili i određene banje – rekla je Nedeljković.

Ona je istakla i da će stručno uputstvo koje će škole dobiti i uvrstiti u godišnji plan rada, a koji se donosi do 15. septembra, biti jasnije u smislu definisanja regija. Uz to, uvodi se i jedna obaveza – da se u godišnjem planu  nađu obilasci naših centara izvrsnosti, kao što su Viminacijum i Tršić, gde je osnivač Republika zajedno sa lokalom.

Novitet je da će đaci imati obavezu da napišu referat o tome gde su bili i šta su videli.

Ekskurzija i vaspitni ciljevi

Prema rečima Nedeljkovićeve, ekskurzija je pravo mesto gde se može raditi na postizanju vaspitnih ciljeva i na socijalizaciji dece.

– Vrlo je važno da deca ponesu određena znanja i saznanja koje će primeniti u nastavi i koja će moći da izlože pred drugim učenicima, pred parlamnentom, pred Savetom roditelja – kaže ona.

Dodaje i da je do sada bila obeveza da se podnese izveštaj Savetu roditelja o destinaciji, ali nekada je to u praksi primenjivano, a nekada ne.

Strogo zabranjen alkohol, ukor moguć i na ekskurziji 

Svaki autobus koji prevozi đake moraće da ima ima pojas za vezivanje. Za putovanje duže od dva dana roditelji će dostavljati podatke o zdravstvenom stanju učenika.

– Kada dete dajete učitelju, on mora biti upoznat sa zdravstvenim stanjem deteta, kako bi umeo da pravovremeno reaguje. Potvrdu izdaje odabrani leka. Sve je kontrolisano i uvid u dokumentaciju ima odeljenski starešina, roditelj i odabrani lekar – navela je pomoćnica ministra prosvete.

Novim pravilnikom je strogo zabranjen alkohol za sve učesnike putovanja.

– Bezbednost je na prvom mestu. Obavezno je upoznavanje učenika oko zabrane konzumiranja alkohola. Ukor će moći da se dobije i na ekskurziji – poručuje i ministar Mladen Šarčević.

Cene eskurzija – Paprene

Ono što, međutim, nije precizirano jesu cene ekskurzija. Na njih roditelji imaju mnogo primedbi i smatraju da su često nerazumno visoke. Veliki je broj onih koji misle da u formiranju cene ima zloupotreba i “dilova”. I dalje će jednodnevne izlete morati da plaćaju i do 3.000 dinara, rekreativnu nastavu do 25.000, a ekskurzije u inostranstvo i do 500 evra.

Na pitanje zbog čega pravilnik ovo nije preciznije regulisao, u Ministarstvu prosvete kažu: „Pravilnikom je predviđeno da se do najpovoljnije ponude dođe kroz postupak javnih nabavki kao što je to slučaj i sa svim ostalim korisnicima budžetskih sredstava. Na sve što je vezano za ekskurzije i nastavu u prirodi, saglasnost mora da da Savet roditelja škole.”

Uloga Saveta roditelja

Ministar prosvete Mladen Šarčević, međutim, poručio je ovim povodom da Savet roditelja škole i opštinski saveti moraju da objave ako je neka cena nerazumna.

– S obzirom na mogućnosti, gledaće se kako da se ujednače cene. Određene agencije isti aranžman nude u Beogradu i u nekom gradu u unutrašnjosti po dve cene. Pošto je platežna moć veća u Beogradu, oni se igraju time. Ako je neka cena nerazumna, uprava škole i Savet roditelja moraće da objasne zašto je nerazumna – rekao je on.

Izvor žena.rs

Foto commons.wikimedia / Carole Raddato / CC BY – SA 2.0

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/