Home » Državna matura na tri načina
MATURA

Državna matura na tri načina

državna matura

Prva državna matura biće održana u junu 2022. godine. Do tada, srednjoškolce očekuju tri probe, prva već u maju ove godine.

Biće tri vrste mature – opšta, umetnička i stručna, najavljeno je na skupu povodom priprema za uvođenje državne mature u Srbiji.

Državna matura je projekat koje je iniciralo je Ministartsvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a finansijska sredstva obezbedila je Evropska unija.

– Kada je matura u pitanju – to je jedna velika poluga, stajna tačka koja govori da sistem može da uđe u kvalitet onoga časa kada uvede eksterni model provere znanja i ishoda učenja, svega onoga što je bitno. Da je to ocena srednjoškolskog sistema – kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

– Veoma je važno da se do 2022. uvede državna matura, rukovodeći se iskustvima male mature. Znamo koliko je važno pomoći mladima da steknu obrazovanje. Uvođenje mature omogućava jednakost, daje jednake šanse svima u regionu – kaže Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji.

Državna matura, ili velika matura postoji u svim zemljama u okruženju. U Srbiji će imati obavezni i izborni deo. Srednjoškolce do 2022. očekuju dva pilot testiranja i jedna proba. To će visokoškolskim ustanovama pomoći da bolje sagledaju ispit i počnu pripreme za korišćenje rezultata mature umesto prijemnog ispita.

Prethodno je bilo najavljeno da bi državna matura trebalo da bude uvedena od 2021. godine. Iako bi ona predstavljala “zamenu” za prijemni ispit, to ne bi bio slučaj za sve fakultete.

Neki fakulteti će, međutim, zadržati  i dodatno ispitivanje. Tako će, primer, biti na Fakultetu primenjenih umetnosti, Fakultetu za sport i fizičku kulturu…

RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/