Home » KORONA VIRUS I DECA: ŠTA KAŽE SZO
AKTUELNO

KORONA VIRUS I DECA: ŠTA KAŽE SZO

SZO
Foto United States Mission, Geneva

Međunarodna federacija Crvenog krsta, UNICEF i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izdale su uputstvo sa ciljem da pomognu u zaštiti dece i škola od prenošenja COVID-19 virusa, poznatijeg kao korona virus.

Vodič SZO nudi praktične savete kako da škole budu bezbedne. Istovremeno savetuje i vlasti kako da se prilagode i da primene planove za hitne situacije u obrazovnim ustanovama.

U slučaju zatvaranja škola, vodič uključuje i preporuke za ublažavanje mogućih negativnih efekata na učenje i dobrobit dece. To znači da treba imati jasne planove kako bi se osigurao kontinuitet učenja. To uključujue i opciju učenja na daljinu, kao što je učenje onlajn, ili emitovanjem radio emisija akademskog sadržaja.

Ovi planovi trebalo bi da sadrže i korake neophodne za eventualno ponovno bezbedno otvaranje škola.

Tamo gde škole ostaju otvorene, kako bi se osiguralo da deca i njihove porodice ostanu zaštićene i informisane, uputstvo nalaže sledeće:

  • Pružiti deci informacije o tome kako da se sami zaštite
  • Promovisati najbolji način pranja ruku i higijenske prakse i obezbediti sav neophodan higijenski materijal
  • Čišćenje i dezinfekciju školskih zhgrada, naročito sanitarnih čvorova i vodoinstalacija i
  • Povećanje protoka vazduha i ventilacije.

Uputstvo je, iako specifično za zemlje u kojima je već potvrđeno prisutvo korona virusa, relevantno i u svim drugim situacijama. Obrazovanje može da ohrabri i motiviše učenike da postanu zagovornici  prevencije zaraznih bolesti i kontole kod kuće, kao i u lokalnim zajednicama, tako što će drugima govoriti kako da spreče širenje virusa.

Održavanje bezbednog školovanja ili ponovno otvaranje škola, zahtevaju mnogo pažnje. Ali ako se sprovedu na dobar način mogu da doprinesu promociji javnog zdravlja.

Slučaj ebole

Ovako primenjene smernice su, na primer, u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu pomogle da se virus ebole ne proširi po školama tokom 2014. i 2016. godine.

Unicef apeluje na škole – bilo da su otovorene, bilo da je nastava organizovana na daljinu – da učenicima pruže celovitu podršku. Škole bi deci trebalo da pruže vitalne informacije o pranju ruku i ostalim merama kojima bi zaštitili sebe, ali svoje porodice.

Da pruže mentalnu podršku i pomognuu sprečavanju stigmatizacije i diskriminacije. To bi činile ohrabrivanjem đaka da budu pristojni jedni prema drugima i da izbegavaju stereotipe kada govore o virusu.

Nove smernice, takođe, nude korisne savete za roditelje i negovatelje, kao i za decu i učenike. Oni obuhvataju:

  • Nadzor nad zdravljem dece i njihovo zadržavanje kod kuće u slučaju da su bolesni
  • Ohrabrivanje dece da pitaju sve što ih u vezi sa virusom i da izraze svoju zabrinutost
  • Kada kašlju ili kijaju, da to rade u maramicu ili u podlakticu i da izbegavaju da dodiruju lice, oči, usta i nos.

SZO u Srbiji: Preuranjeno bi bilo zatvoriti škole

SZO
Marijan Ivanuša, Foto N1

Šef Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu Marijan Ivanuša rekao je, inače, da Srbija zbog koronavirusa preduzima one mere koje su u ovom trenutku potrebne.

Na pitanje da li treba zatvoriti škole, on je rekao da bi to u ovom tranutku bilo preuranjeno.

“Ali ako se situacija promeni… u Sloveniji su bile preventivno zatvorene škole na dve nedelje i dva dana, jer su učiteljice bile inficirane. Ali da bi se zatvorile sve škole u zemlji, mislim da za tim u ovom trenutku nema potrebe”, rekao je Ivanuša.

Prema njegovim rečima, nema razloga da se u ovom trenutku proglasi epidemija u Srbiji.

On je rekao i da proglašenje pandemije, što je uradila SZO, predstavlja poslednje upozorenje da se situacija shvati ozbiljno i da se radi na merama koje mogu da spreče ili uspori virus.

“Prate se pacijenti, testiraju se osobe koje bi mogle biti zaražene, leče se, tu su i druge javno zdravstvene mere”, rekao je Ivanuša za Radio televiziju Srbije.

Foto United States Mission Geneva CC BY 2.0
RANAC portal

RANAC portal

Dodaj Komentar

Click here to post a comment

https://www.facebook.com/ranacportal/